Sport Atletika

sp u Birminghamu

Zlatne medalje za Danila Lišenka, Mariju Lasitskene i Genzebe Dibabu

sp u Birminghamu

Ruski atletičari Danil Lišenko i Marija Lasitskene, te Etiopljanka Genzebe Dibaba osvajači su prvih zlatnih medalja na svjetskom atletskom dvoranskom prvenstvu koje je u četvrtak počelo u Birminghamu.

Lišenko i Lasitskene su pobijedili u skoku u vis, dok je Dibaba pobijedila u utrci na 3.000 metara.

Lišenko, koji kao i ostali ruski sportaši nastupa kao neovisni sportaš, slavio je preskočivši 2.36 metara dok je njegovoj sunarodnjakinji za zlato trebao skok od 2.01 metara.

Srebrni s posljednjeg svjetskog prvenstva u Londonu početne četiri visine (2.20, 2.25, 2.29, 2.33) je preskočio iz prve, dok je 2.36 svladao iz trećeg pokušaja. Drugi je bio svjetski prvak iz Londona i srebrni s posljednjih OI u Rio de Janeiru, Katarčanin Mutaz Essa Barshim s preskočenih 2,33 dok je broncu osvojio Nijemac Mateusz Przybylko s rezultatom 2,29. Istu visinu je preskočio i Amerikanac Erik Kynard, ali iz više pokušaja pa je na koncu bio četvrti.

U ženskoj konkurenciji nije bilo previše neizvjesnosti, a slavila je Lasitskene zlatna s posljednja dva svjetska prvenstva na otvorenom i zlatna s dvoranskog SP-a u Sopotu 2014. Ruskinja je pobijedila sa skokom od 2.01 m. Druga je bila Amerikanka Vashti Cunningham (1,93 m), a treća Talijanka Alessia Trost (1,93 m).

U utrci na 3 km slavila je Dibaba osvojivši četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na dvoranskim prvenstvima. Dibaba je pobijedila s rezultatom 8:45.05 ispred Nizozemke Sifan Hassan (8:45.68) i Britanke Laure Muir (8:45.78).

Hrvatska će u Birminghamu imati samo dvije predstavnice Andreu Ivančević i Ivanu Lončarek koje u petak očekuje nastup u kvalifikacijama na 60 m s preponama.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika