Sport Atletika

ODLIČNA NAJAVA ZA SP

Suparnike na stazi 'slomio' u zadnjih deset metara: najbrži čovjek svijeta od Monaca se oprostio najboljim rezultatom sezone

ODLIČNA NAJAVA ZA SP

Najbrži čovjek svih vremena Jamajčanin Usain Bolt pobijedio je u utrci Dijamantne lige na 100 metara, svojoj posljednjoj utrci u Monte Carlu, istrčavši svoj najbolji ovosezonski rezultat 9.95 sekundi.

Bolt je ovom pobjedom i svojim prvim rezultatom ispod 10 sekundi u ovoj godini, najavio da će biti potpuno spreman za oproštaj od profesionalnog bavljenja atletikom na Svjetskom prvenstvu u Londonu, koje je na rasporedu od 4. do 13. kolovoza.

Bolt je konkurente uspio svladati u posljednjih 10 metara utrke, a najveća prijetnja njegovoj pobjedi bili su Amerikanac Isiah Young (9.98) i Južnoafrikanac Akani Simbine (10.02).

Osim Bolta, zapažena ostvarenja na 11. ovogodišnjem mitingu Dijamantne lige, na kojem nije bilo hrvatskih predstavnika, imala je nekolicina atletičara i atletičarki koji su postavili najbolje svjetske rezultate u ovoj godini.

Amerikanac Evan Jager iznenađujuće je slavio na 3000 metara sa zaprekama (8:01.29 minuta), dok je na istoj dionici bez zapreka kod atletičarki najbrža bila Kenijka Hellen Obiri (8:23.14 minuta). Kenijac Elijah Motonei Manangoi bio je najbrži u utrci na 1500 metara (3:28.80 minuta), a njegov sunarodnjak Emmanuel Korir pobijedio je na 800 metara s najboljim vremenom u svijetu ove godine (1:43.10 minuta). Na istoj dionici je Južnoafrikanka Caster Semenya istrčala najbolji svjetski rezultat (1:55.27).

Svjetski rekorder na 400 metara Južnoafrikanac Wayde van Niekerk morao se pomučiti za pobjedu, jer je tek u posljednjih 30 metara uspio prestići dvojac iz Botswane Isaaca Makwalu (43.83) i Babolokija Thebea (44.26) te pobijediti s rezultatom 43.73, što je za 11 stotinki sporije od njegovoj najboljeg ovogodišnjeg vremena istrčanog 6. srpnja na mitingu Dijamantne lige u Lausannei.

Sljedeći, posljednji miting Dijamantne lige prije finala u Zuerichu (24.8.) i Bruxellesu (1.9.), na rasporedu je 20. kolovoza, a domaćin je Birmingham.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika