SplitGUŠTI SA SINIJE

'Zna se šta je poljički soparnik, a ne oni iz Podstrane sa suvicama'

Piše Ivan Kaštelan
7. travanj 2016. - 15:18
101-godišnja Pera Lučkov i Dragica Kaštelan imale su oštro oko za specijalitet njihova rodnog kraja
rgx time: 4.7206878662109E-5

Zamamni miris friškog soparnika širio se u srijedu (jučer) hodnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, kojim su članovi učeničke "Poljičke zadruge" iz Srinjina počastili korisnike.

Prije negoli su oraspoložili nepce i zamastili ruke tom domaćom delicijom, čiju izvornost i originalnost odnedavno štiti i Europska komisija, pozorno su poslušali kratko predavanje o načinu pripreme soparnika, ali i pogledali video u kojima su bake mladih predavača kazivale svoje uspomene na prvo rezanje blitve, valjanje tijesta i čišćenje luga.

Zgodna slučajnost je da su dvije korisnice županijske ustanove rodom upravo iz Poljica, među njima i najveća zvijezda Doma, 101-godišnja Pera Lučkov, koja se u obitelji Tičinović rodila u Kostanju, a iako broji godine o kojima većina nas može tek sanjati, osim slabijeg sluha, još uvijek je lucidnog uma.
– Nisan ti ja radila soparnik, ali moja mater i sestre su ga pekle. Zna se šta je pravi poljički soparnik, a ne onaj iz Podstrane u kojeg meću i suvice – odlučna je baka Pera, koja nas je unaprijed pozvala na srpanjsku proslavu svojeg 102. rođendana.

Dragica Kaštelan iz Zakučca, koju njezini mještani znaju kao Draga, a štićenici Doma zovu je Kike zbog pletenice koju je imala kad je stigla, i sama je radila soparnik, najviše za Veliki petak ili Badnjak, ali vatra se za njega znala pripremati i petkom tijekom godine.
– Ma kakva kapula... Ili ništa ili jako malo kapule, kod nas je jedini sastojak bila blitva, a kad je gotov namaza bi se lukom i maslinovim uljem. Sad nema fešte di ga nema, a prije bi ljude koje si zva u polje da ti pomognu počastio soparnikom – prisjeća se Draga, koja daje opasku onima koji misle kako je na toj deliciji velika zarada, jer, kako napominje, "ima oko njega i puno posla".

Događaj koji je stanarima Doma u Vukovarskoj uljepšao jutro održao se u sklopu pilot-projekta "Mi smo u gradskom kotaru", koji Centar za socijalnu skrb u partnerstvu s gradskom upravom provodi u cilju unaprjeđenja kvalitete života stanovnika istočnih splitskih kvartova. Provođenjem projekta, između ostalog, promiče se i međugeneracijska solidarnost, a ovo je bio sjajan primjer odlične ideje i uspjele realizacije koju su proveli osnovci iz Srinjina.

#SOPARNIK