Splitsmanjenje rizičnog ponašanja

Zidovi nisu prepreke: u četvrtak predstavljanje projekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju

Piše PSD
plakat zidovi

Nositelj projekta Nastavni zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije-Služba za mentalno zdravlje u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju nastavlja i ove godine kontinuiranu suradnju koja će završiti projektnim ishodom uređenja i oplemenjivanja školskog dvorišta.

Specifični cilj projektnih aktivnosti je smanjenje vršnjačkog te drugih rizičnih i/ili neprimjerenih ponašanja mladih. Projektne aktivnosti su mjesto susreta i druženja te dio programa Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u 2019.. navedene Službe u suradnji sa odgojno-obrazovnim institucijama. 

- Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine u svijetu pa tako  i u Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu  borbu protiv ovisnosti u cilju poduzimanja zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Učenici Škole za dizajn i održivu gradnju pod mentorstvom svojih profesora u radionicama izradom stabla koje simboliziraju godišnja doba ali i samu struku na temu komunikacije, kroz asocijativni rad s učenicima tijekom praktične nastave ostvarili su zanimljive ideje.  Odlučili su se za prikaz komunikacije kroz  simbolične načine kreativnog stvaralaštva različitim bojama, materijalima i dimenzija u kojima se nalaze osobne misli i asocijacije.

Nošeni idejom Voditeljice projekta prof. Mirele Grbić, stručne suradnice iz Službe za mentalno zdravlje, da „zidovi nisu prepreke“ već poticaj za  prihvaćanja različitosti koja ujedno zahtjeva i toleranciju i promjenu u nama i oko nas.  

Suradnja i  komunikacija nastala je slaganjem i preklapanjem ideja, koje sada više samo informacije već interakcija i suradnja više dionika  u kreativnom stvaralaštvu.

Sve navedeno nužno je kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite preventivne mjere protiv svih oblika nasilnih ili ovisničkih ponašanja.

Različite aktivnosti koja će se provele u 2019. godini tijekom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti imaju zadaću dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema svih oblika ovisnosti uključujući i ponašajne.

Kroz ishode projektnih aktivnosti oplemenjeno je i školsko dvorište, ali i potaknuto zajedništvo, komunikacija i suradnja vršnjaka kroz niz praktičnih aktivnosti kojima se promovira njihova struka i stručne kompetencije.

Također i nastoji unaprijediti prihvatljive oblike  ponašanja te umanjiti vršnjačko nasilje ili druga rizična ponašanja. Školsko okruženje je  postalo mjesto druženja i susreta što je poznato oduvijek te potvrdilo poruku  da zajedništvom možemo daleko više.

Podsjećamo, obilježavanje Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Pri obilježavanju mjeseca borbe protiv ovisnosti izuzetno je važna suradnja s medijima koji u okviru svojih emisija/informativnih prostora trebaju osmisliti i prezentirati medijske projekte koji bi razmatrali problem ovisnosti s različitih razina, kao što su edukativno-informativni članci o problemu ovisnosti, edukativno-informativne emisije o ovisnosti i suzbijanju zlouporabe droga s posebnim osvrtom na poboljšanje zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji i promoviranje zdravih stilova života te kontinuirano praćenje  aktivnosti koje su u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi sveobuhvatno -  kažu iz Nastavniog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.

Otvorenje novouređenog školskog dvorišta održat će se u četvrtak 5. 12. 2019. u 11,00 sati u atriju Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.