StoryEditorOCM
SplitTematska sjednica

Zašto se na sjednici o budućnosti turizma nisu dogovorili HDZ i Centar? Analizirali smo prijedloge, ima sličnosti..

Piše Božidar Lončar
14. kolovoza 2023. - 15:00

Nakon osam sati izlaganja i raspravljanja, zaključak s tematske sjednice o turizmu u Splitu je – ništa. HDZ, koji je inicirao sjednicu, napustio ju je prije glasanja o zaključcima. Zbog toga što nije bilo kvoruma dogovoreno je kako će se o zaključcima raspraviti na idućoj regularnoj sjednici. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet sjednicu je završio ovim riječima:

– Obje su strane došle s unaprijed pripremljenim, fabriciranim zaključcima i potrošili ste deset sati uzalud.

Stranke Centar i HDZ su za sjednicu pripremili šest prijedloga zaključaka. Jedan od prijedloga zaključaka HDZ-a o potpisivanju ugovora s organizatorima Ultra Europe dobio je afirmativno mišljenje gradonačelnika Ivice Puljka za vrijeme rasprave. Jedna od osam izmjena zakona u prvoj točki stranke Centar je Turistička zajednica čije bi članstvo trebalo biti dobrovoljno. Iako su HDZ-ovci dobrovoljno članstvo nazvali “pamfletom”, obje stranke su bile kritične prema radu Turističke zajednice grada Splita. To je potvrdio i sam Igor Skoko kada je rekao kako je ovo “rijedak trenutak kada se slažu jedni i drugi”. U prvoj točki stranka Centar želi pet izmjena zakona kojima bi se prebacile odluke na lokalnu razinu. Oporba im je na to odgovorila kako ne mogu upravljati gradom.

Pomorsko dobro

U šestom prijedlogu zaključka naziva “Suradnja sa svim turističkim dionicima” HDZ bi osnivanje internog tijela i dužnosnika, dok u četvrtoj točki prijedloga Centra Turistička zajednica grada Splita bi, kritikama unatoč, treba biti u “koordinaciji i partnerstvu s poduzetnicima, kulturnim i sportskim društvima i ustanovama”.

U četvrtoj točki “Razvoj ponude cjelogodišnjeg turizma” HDZ bi kreiranje “proizvoda koji stvaraju cjelogodišnju turističku destinaciju”. U četvrtoj točki prijedloga, Centar bi “organizaciju manifestacija van glavne sezone”.

Pomorsko dobro u naslovu je trećeg prijedloga zaključka HDZ-a, koji za cilj ima kategorizaciju i upravljanje plažama. U jednoj od osam izmjena zakona u prvoj točki stranke Centar bi dao gradovima i općinama upravljanje pomorskim dobrom i sav prihod od upravljanja. Pomorsko dobro se, osim u naslovu, ne spominje u prijedlogu zaključka.

Prva točka prijedloga zaključka HDZ-a je donošenje Strategije održivog turizma na temelju Strategije razvoja grada i prihvatnih kapaciteta grada. Na sjednici je Puljak izjavio kako će se Strategija razvoja grada predstaviti vijećnicima u rujnu, na idućoj sjednici.

Niti spomenuto

Hitno donošenje Generalnog urbanističkog plana i prostornoplanskog uređenja drugi je prijedlog HDZ-a. O njemu se nije raspravljalo.

Prvi prijedlog zaključka stranke Centar sadržan je u osam zahtjeva: pet izmjena zakona kojima gradovi i općine dobivaju veće ovlasti, dobrovoljno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Turističkoj zajednici, ukidanje predujma poreza na dobit i smanjenje poreza na dobit i PDV-a.

Zastupnik stranke Centar Igor Skoko je prije početka sjednice istaknuo dobrovoljno članstvo i smanjenje poreza na dobit. Porezi se na sjednici nisu spominjali.

Davanje ovlasti gradovima i općinama da isključivo odlučuju u namjeni poslovnih prostora bez naloga konzervatora i stipendiranje obrazovanja iz područja urbanizma na sjednici se nije niti spominjalo, kao ni službeni posjet ministrice turizma i sporta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 09:09