StoryEditorOCM
SplitTransformeri

Veliko je volontersko srce: pomažu djeci koja pate od anksioznosti, osobama koje ne mogu hodati, a ‘uskaču‘ im roboti

Piše T. Ga.
18. svibnja 2024. - 14:24

Đardin je u subotu ujutro bio pun smijeha, pjesme i dobrih ljudi. S jedne strane štandova bili su brojni volonteri i predstavnici čak 35 udruga iz Splita i okolice, te dio njihovih korisnika, a s druge strane Splićani i furešti koji su kupovali njihove proizvode i rukotvorine. Važno je znati da će dio sredstava sa svakog štanda biti doniran Udruzi Autizam 365 za kupnju defibrilatora – uređaja za reanimaciju koji će biti dostupan svim građanima ispred Centra za autizam Split. Jedan je to od ciljeva te tradicionalne manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti koju 27. godinu zaredom organizira Regionalni volonterski centar Udruge "MI" – Split.

Od volontera i predstavnika udruga doznali kako i gdje možete početi volontirati, te kako okupljene udruge pomažu društvu - jedna ima robote koji pomažu bolesnima, druga pomaže djeci koja pate od depresije i anksioznosti...

- Volonterima su uvijek otvorena vrata Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonaći i uvijek su dobrodošli upoznati naše korisnike i njihove radne mogućnosti. Neki volonteri kod nas budu mjesec dana, a neki na dnevnoj bazi. Volonteri korisnicima Centra pomažu na radionicama, ali i pomažu u ciljanim radnim akcijama kao što su uređenje okoliš, bojanje ograda...  ispričala nam je Anka Bartičević, radna instruktorica likovno-suvenirske radionice.

image

27. Dane volonterstva i solidarnosti posjetio je župan Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix
image

27. Dani volonterstva i solidarnosti

Tom Dubravec/Cropix

Bila je u društvu 15-godišnje korisnice Antonije koja svaki dan dolazi u Centar Juraj Bonači na cjelodnevni boravak, a počela je dolaziti kad je imala 6 godina.

- Manjoj djeci se pruža podrška psihologa, rehabilitatora, defektologa, kineziterapeuta... Bitno je krenuti u pravo vrijeme da bi se moglo izvući najbolje od njih. U Centru pružamo usluge od rane intervencije, školstva, radnog osposobljavanja, te cjelodnevnog ili poludnevnog boravka - kazala je radna instruktorica.

Petra Gabrić, volonterka iz Udruge Dyxy priča nam da rade s osnovnoškolcima koji imaju problema u čitanju, pisanju i učenju. 

- Djeca najčešće nam dolaze po preporuci školskog psihologa, defektologa ili pedagoga, ili Centra za socijalnu skrb. Najviše se financiramo preko projekata i donacija - rekla nam je Petra Gabrić.

Liga za prevenciju ovisnosti, kako nam kažu volonterke i učenice Druge jezične gimnazije, svaki drugi ponedjeljak imaju radionice za volontere s različitim aktivnosti, gdje se pripremaju za održavanje radionica u višim razredima osnovnih škola u Splitu, na Braču i Visu.

image

27. Dani volonterstva i solidarnosti

Tom Dubravec/Cropix
image

27. Dani volonterstva i solidarnosti

Tom Dubravec/Cropix

- Svaki razred ima posebnu temu. U petom razredu to je ovisnost o internetu, u šestom razredu tema je ovisnost o legalnim drogama, u sedmom o ilegalnim drogama, a u osmom razredu razgovaramo o ovisnosti o kocki - istaknule su 16-godišnjakinje Dora i Tonka koje su u svojoj gimnaziji slušale radionice i odlučile početi volontirati s još 15-ak svojih vršnjaka.

U Udruzi Vjeruj i djeluj, kažu nam, vjeruju u čuda i dodaju da se bave robotikom.

- Mi smo udruga koja ima robote koji pomažu djeci i odraslima koji pate moždanih udara, cerebralne paralize, tetraplegije, paraplegije... To su većinom nepokretne ili polupokretne osobe. Robot im omogućava kretanje tako što im fiksira noge i imitira ljudski hod, kao da ste u Transformeru iz istoimenog filma. Tako im roboti pomažu za cirkulaciju, probavu... Moje dijete ima cerebralnu paralizu drugog stupnja. Sada je dosta pokretan dok, prije nego smo krenuli s robotom, uopće nije bio pokretan. On obožava Transformere i dok je u tom robotu ruke su mu slobodne i može crtati, igrati se s balončićem, s autima - opisala nam je volonterka i majka Ornela Marić.

image

27. Dani volonterstva i solidarnosti

Tom Dubravec/Cropix
image

27. Dani volonterstva i solidarnosti

Tom Dubravec/Cropix

Na štandu Dijabetičkog društva Split posjetiteljima su mjerili krvni tlak i razinu šećera i krvi. 

Branko Lulić, predsjednik Udruge, upozorava da je diabetes veliki problem za zdravlje koji je uzrokuje amputacije, probleme s bubrezima, sljepoću, moždane udare... 

- To je izuzetno podmukla i opasna bolest - upozorava naš sugovornik.

Poznata splitska Udruga Most, osim što se brine za beskućnike, bavi se i s djecom i mladima s problemima u ponašanju.

- U zadnje vrijeme nam se više javljaju djeca s problemom anksioznosti, depresivnosti, suicidalnim idejama, koji se samoozljeđuju...  Dolaze nam djeca iz jednoroditeljske obitelji, djeca koja dolaze iz obitelji koja je u postupku razvoda, pa iz obitelji s problemima ovisnošću i nasilja...

Naš tim radi individualno savjetovanje, grupne radionice, grupna savjetovanja, pomoć pri učenju i aktivnosti slobodnog vremena koje se provode svaki dan od ponedjeljka do petka - kazao nam je socijalni radnik Josip Šimić i dodaje da udruzi pomažu studenti pedagogije, psihologije, socijalnog rada i sl. koji tako steknu praksu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 07:47