Splitšaka u oko

Usred Palače 'nasadio' šator s metalnim pločama i sakrio antičke ostatke: Ministarstvo se protivi, ali nikog nije briga

Piše Sandi Vidulić

Dioklecijanova palača prepuna je štekata, restorana i kafića. Međutim, postoji jedno mjesto u kojem je nekad dobro funkcionirao kafić. To je prizemlje kuće na Peristilu koju je projektirao Neven Šegvić. U toj modernističkoj zgradi, dok nije došla Banka, zatamnila stakla i stavila svoje vjetrobrane i bankomate, moglo se vidjeti mjesto na kojem su se susretali Cardo i Decumanus, antički stup i pločnik. A kroz stakla kafića mogao se vidjeti zid iz rimskog vremena koji je izvan zgrade.

Otkad je Banka zagradila prostor, ne vide se dobro antički stup i pločnik. A odnedavno niti antički zid iza nje. Njega zaklanja "šator" suvenirnice "Priska". Ona se nalazi u prizemlju susjedne zgrade u Dioklecijanovoj 2, a koristi ovaj "šator" s kojim je povezana otvorom u zidu.

Iz Ministarstva kulture tvrde kako nisu odobrili "intervenciju" kojom je vlasnik Vilijem Pivčević proširio poslovni prostor suvenirnice "Priska" u Dioklecijanovoj 2. Naime, Pivčevićev "šator" s metalnim pločama koje su zavarene na postojeća "rešetkasta" vrata i velikom ceradom posve zaklanja antički zid iz pješačke vizure Dioklecijanove ulice.

Prostire se 7-8 metara u dubinu između dvije zgrade. Tako je dobiveno tridesetak četvornih metara u središtu Palače koje konzervatori osporavaju. Doista, taj "poslovni prostor" izgledom je posve neprimjeren vrhunskoj baštini Dioklecijanove palače i čak je zaklonio jedan njezin dio.

Odobrenje konzervatora

Dana 12. travnja 2011. godine izdano je rješenje o obustavljanju navedenih radova, dok je 17. svibnja 2011. godine odbijen zahtjev stranke za postavljanje takve nadstrešnice - poručili su iz Ministarstva kulture.

Međutim, Vilijem Pivčević tvrdi kako je dobio odobrenje konzervatora. I doista, mjesec dana nakon što u Ministarstvu tvrde da su ga odbili, 23. lipnja 2011. godine, on je dobio odobrenje da postavi tendu "radi zaštite artikala koje izlaže u prostoru". Rješenje je potpisao pročelnik Radoslav Bužančić.

Ipak, prema tom odobrenju Pivčević nije mogao postaviti ono što se danas nalazi u Dioklecijanovoj ulici. Naime, u konzervatorskim uvjetima napominje se kako je zbog prezentacije antičkog zida Palače taj dio ostao neizgrađen. Također, tamo stoji da je potrebno urediti prostor na način da se prezentiraju nekadašnji antički trijem i mali dio antičke ulice (carda) iz 4. stoljeća.

- Potrebno je postaviti nova transparenta vrata na mjestu stepenice (stilobata) s otvaranjem prema vani. Odobravamo postavljanje tende, nategnute i lagano pričvršćene alkama na diskretne nosače na zidovima uz uvjet skidanja tende i ostalog pokretnog mobilijara iz prostora izvan djelatnog radnog vremena - propisao je Bužančić.

Ono što se nalazi u Dioklecijanovoj ne djeluje kao lagana tenda, niti se skida izvan radnog vremena. No, Pivčević tvrdi kako se pridržava propisanih uvjeta, osim nekih "detalja".

Izvanredna situacija

- Nismo skidali tendu nakon radnog vremena jer radimo cijelu godinu. Istina, vrata nisu transparentna, ali to planiramo riješiti, moći će se kroz njih vidjeti zid između eksponata. Ovo što je sad ne djeluje najljepše, slažem se, ali ceradu ćemo prekriti materijalom kakvog komunalne službe odobravaju da se postavi po gradu - uvjerava nas vlasnik suvenirnice.

Zašto je "šator" već neko vrijeme zatvoren i nije uklonjen ako ne radi?

Sad je izvanredna situacija, morat ću iseliti suvenirnicu iz prizemlja zgrade s kojim je on spojen. Grad mi nije htio priznati ulaganja, a prostor je vraćen bivšem vlasniku - objašnjava Pivčević koji, za razliku od "šatoraša" u Hrvojevoj, namjerava svoj "šator" držati usred Palače. Ostaje vidjeti hoće li mu, unatoč protivljenju Ministarstva kulture, takvo "kampiranje" pokraj Peristila odobriti komunalci.

#DIOKLECIJANOVA PALAčA#MINISTARSTVO KULTURE