Splitu rujnu čeka bebu

U splitskoj bolnici doživjela je '30 najmučnijih minuta u svom životu'; Ivanu Ninčević Lesandrić pitali smo hoće li se nakon svega odvažiti na porod u Splitu

Piše Marina Karlović-Sabolić
6. svibanj 2019. - 14:37
nincevic_lesandric5-241116 (1)
rgx time: 4.3869018554688E-5

Bilo je to najgorih 30 minuta u mojem životu, objavila je svojedobno Solinjanka Ivana Ninčević Lesandrić. I pokrenula pravu lavinu.

Njezino svjedočenje o gorkom iskustvu kiretaže „na živo“ - bez lokalne anestezije – koju je prošla u splitskoj bolnici nakon spontanog pobačaja digla je na noge tisuće žena sa sličnim, ponižavajućim iskustvima.

Mostova zastupnica održala emotivan govor u Saboru: Svezali su mi ruke i noge, to je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu...

„Rode“ su inicirale akciju #PrekinimoŠutnju, a UN je za rujansko zasjedanje Opće skupštine počeo pripremati izvještaj na temu neprimjerenog ponašanja i nasilja u skrbi za reproduktivno zdravlje žena. S posebnim naglaskom na nasilje pri porođaju.

Čitav je slučaj svoj epilog dobio i na sudu. Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u splitskom KBC-u Deni Karelović javno je iznio detalje iz medicinskog kartona Ivane Ninčević Lesandrić. Što prema odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka, ali i odluci Upravnog suda objavljenoj ovih dana – nije smio.

Splitski KBC smatra kako su imali pravo iznijeti povjerljive podatke o slučaju zastupnice Lesandrić: Prikazani smo kao ustanova koja kasapi ljude, povrijeđen nam je ugled

Ivana Ninčević Lesandrić nakon izjava iz KBC-a: Pogledajte se u ogledalo i zapitajte sami sebe jeste li normalni, može vas biti sram! Ispada da više vrijedi vaš ugled nego nečiji život

U međuvremenu, saborska zastupnica Mosta objavila je da u rujnu čeka bebu. Da su svi nalazi uredni, da trudnoća prolazi bez komplikacija i da se raduje prinovi. Ona i suprug složili su se da ne otkrivaju spol djeteta prije rođenja. Ako bude dečko, ime će dati tata. Ako bude curica, ime će odabrati mama.

Pitali smo je hoće li, nakon svega, na porod otići u splitsku bolnicu. I riskirati. Ili će unaprijed odabrati neku drugu zdravstvenu ustanovu.

Dobili smo diplomatski odgovor.

- Iskreno stvarno još nisam razmišljala o tome. Kako živim na relaciji Split - Zagreb, to će vjerojatno ovisiti o tome gdje se potrefim taj dan – kazala nam je Ivana Ninčević Lesardić.

Ako se pak u međuvremenu ipak predomisli i odluku o mjestu poroda ipak ne prepusti slučaju, to će se, kaže nam ona, unaprijed znati.

- Ako prije toga donesem neku odluku zbog nečeg - sigurno ću napisati na fejsu – poručila nam je Ivana Ninčević Lesandrić.

Gdje god na kraju porod završi, sva je prilika da će dobiti više nego korektan tretman liječnika.

Ne samo zbog straha da zbog nekog novog propusta i oni ne završe na „stupu srama“. Nego i zbog toga što je to svojim hrabrim angažmanom i zaslužila.

#KBC SPLIT#IVANA NINčEVIć-LESANDRIć#SPLITSKO RODILIšTE