StoryEditorOCM
Splitčija je to sramota?

Tko je muškarca doveo golog u KBC Split? Bolnica upire prstom u Hitnu, njihov šef demantira: ‘Pitao sam svoje ljude...‘

Piše Božidar Lončar
30. kolovoza 2023. - 07:58

Od prošlog petka pokušavamo odgovoriti na pitanje: tko je doveo muškarca od 60 godina u splitsku bolnicu golog, samo s pelenom za odrasle na sebi? Priču koja se navodno dogodila u četvrtak u splitskoj bolnici u prepunoj čekaoni bolničkog odjela objavljena je na Facebook stranici Hitna uživo 194.

Ženu rastužio prizor u KBC-u Split: ‘Doveli su golog čovjeka u punu čekaonu. Imao je samo pelenu...‘ Mora li baš tako?

U KBC-u Split su lopticu prebacili na  "hitnjake”. Službeno su nam poručili preko glasnogovornice kako "pacijente u našu bolnicu dovode djelatnici Hitne pomoći SDŽ" te predložili da upit proslijedimo njima. Slično su nam potvrdili i djelatnici bolnice u neformalnom razgovoru,

- Malo je grezo, mogli su ga pokriti makar s lancunom ili pidžamom. Mislim da je iz doma doveden – rekla nam je medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra Split.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije o događaju mogu samo nagađati:

- Mislim da ga je doveo sanitet. Može biti iz Dubrovnika ili Šibenika – rekao nam je Robert Radan, glavni tehničar Hitne pomoći

- Kontaktirali bi mu rodbinu, ne bi tako prevozili pacijenta – odgovorila nam je Antonia Kvesić iz Službe za pravne, kadrovske i opće poslove "Zavoda”.

"Priča je izmišljena"

U Splitu je za sanitetski prijevoz odgovoran Zavod za hitnu medicinsku pomoć splitsko-dalmatinske županije. U Šibeniku ili Dubrovniku prijevoz vrše Domovi zdravlja. Ravnatelj „Zavoda” Leo Luetić smatra kako je priča izmišljena: 

- Mislim da je to izmišljeno ili da je u pitanju neki drugi sanitet. Ja sam pitao svoje djelatnike, nitko od njih ne zna ništa. Neuobičajeno je da bi na takav način transportirali čovjeka. To ne može biti povezano s nama jer dispečer dobiva informacije o pacijentu, kako je odjeven i u kakvom je stanju. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kontaktirali smo i voditelja službe saniteta u Šibeniku, Gordana Perišu koji nam je rekao kako ima premalo informacija za dati više informacija:

- Mi dnevno vozimo 12 ljudi samo na zračenje. Barem 20 vožnji dnevno imamo, od trudnica do hitnih slučajeva. Uz Šibenik, sanitetski prijevoz je organiziran iz Domova zdravlja u Drnišu i Kninu.

Iz Dubrovnika putnik nije prevezen, odgovorila nam je tamošnja Voditeljica službe saniteta Snježana Jarak:

- Čitala sam o tome, ali putnik nije prevezen iz Dubrovnika. Kada su hitni slučajevi, prevozimo ih u Split vozilom uz bolničku pratnju. Ostalo su pacijenti koje prevozimo iz bolnice u bolnicu.

Svakako, naši sugovornici se redom čude opisanom događaju, a s druge strane puno pacijenata splitske bolnice s kojima smo razgovorali svjedoče kako su sličnim scenama, odnosno ležećim pacijentima odjevenima samo u pelenu za odrasle ili mudante, više puta svjedočili po raznim odjelima KBC-a Split.

U redu, spašavanje života svima im je na prvom mjestu, ali je li zaista problem prekriti nemoćnog pacijenta lancunom? 

image


 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 00:32