Splituoči sv. duje

Stigla Vlada s košaricom punom darova: Dioklecijanovi podrumi konačno dani Gradu na upravljanje, KBC Split dobio 17,5 milijuna kuna za strateške projekte

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
6. svibanj 2019. - 19:36
rgx time: 4.0054321289062E-5

Osim što su premijer Andrej Plenković i ministri Milan Kujundžić, Damir Krstičević, Goran Marić, Lovre Kuščević te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek nazočili svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita u sklopu obilježavanja blagdana sv. Duje, potpisano je i nekoliko važnih ugovora za grad i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Tako su, nakon sjednice u kazalištu, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja, i Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, potpisali predugovor za financiranje strateških projekata za dvije splitske bolnice čija je vrijednost 17,5 milijuna kuna, koje će se utrošiti za pripremu projektne dokumentacije.

Premijer i mnoštvo ministara u teatru, Opara poručio: Split United, ujedinimo razjedinjeno!

– Treba istaknuti da ćemo danas objaviti natječaj kroz ITU mehanizme, a odnosi se na regionalni projekt transfuzijskog centra, vrijedan 32 milijuna kuna. To je veliki dan za KBC Split – kazala je Žalac, koja je potpisala još jedan ugovor, i to s gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem za projekt dužobalne biciklističke staze i šetnice na području grada Omiša. Kroz ITU mehanizme Splitu je na raspolaganju više od 405 milijuna kuna, a do sada su ugovoreni projekti vrijedni 54 milijuna kuna. Za razvoj otoka predviđeno je 20 milijuna kuna. Naglasila je još kako je tijekom ove godine dogovoreno 17 projekata za razvoj otoka na području županije, vrijednih 8,3 milijuna kuna.

– Ovo je velik i važan dan za hrvatsko zdravstvo, zahvaljujem prvenstveno premijeru Plenkoviću, ministru Kujundžiću, ministrici Žalac, našim lokalnim vlastima, i u toj sinergiji postigli smo ovaj veliki rezultat – kratko je kazao ravnatelj Meštrović.

U nazočnosti predsjednika Vlade i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Goran Marić, ministar državne imovine, i gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisali su ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.

– Ta odluka je u proteklih godinu dana imala složenu proceduru popisivanja svih čestica u imovinske knjige, pa će potpisivanjem ovog ugovora Grad konačno moći upravljati nečim za što su građani odavno mislili da je gradsko. Vi, gospođo ministrice, i gospodine Mariću, dovršili ste posao koji je trajao 106 godina. Grad Split će upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik, to je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu.

Ovo je mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je izniknuo grad. I, za kraj, ovim potpisom i upravljanjem Dioklecijanovim podrumima od strane stručnih ljudi, od strane konzervatora i Ministarstva državne imovine, Grad Split, koji se užurbano priprema zadnjih nekoliko mjeseci, moći će u sljedećoj financijskoj perspektivi povući značajna financijska sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika. Zahvaljujem svima što su u godinu dana donijeli ovako značajnu odluku – istaknuo je gradonačelnik.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako je ovim dokumentom završena tek prva faza brige o ovom prostoru.

– Problem je bio u tome što katastar nije poznavao situaciju da bi vlasništvo nekretnine bilo različito od vlasništva podruma. Bez obzira na to što smo svi znali i vidjeli da se radi o građevini koja je potpuno odijeljena od onoga što se nalazi iznad zemlje, nije postojao način da se Podrumi uknjiže. Uz veliku suradnju Ministarstva pravosuđa, nakon analize smo odlučili da ćemo ići u izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, i četiri mjeseca nakon sjednice Vlade taj je zakon u hitnoj proceduri i usvojen.

Nakon toga je uslijedilo samo popisivanje čestica i uknjižba, a kad smo dobili izvadak, posao je preuzelo Ministarstvo državne imovine, koje ovu nekretninu daje na upravljanje Gradu Splitu. Zajednički smo se dogovorili da ćemo u ugovoru uvesti specifične obveze Grada Splita kao, na primjer, da će se sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem spomenika morati ulagati u njega, ali i u ostale dijelove Palače.

Goran Marić, ministar državne imovine, istaknuo je kako je riječ o izvankategorijalnom kulturnom dobru, o jednoj od najljepših turističkih atrakcija, ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe, te da je ovaj ugovor potvrda da "institucionalna Hrvatska" prati i reagira na potrebe stvarnog života. Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako se radi o povijesnom ugovoru, te je na kraju dodao kako Vlada i dalje nastavlja davati potporu razvoju Splita u svim područjima i da će tu suradnju intenzivirati.

 

#VLADA#KBC SPLIT#PREDUGOVORI#STRATEšKI PROJEKTI