SplitLAKŠE SE DIŠE

Split prvi put u zadnjih deset godine nije dužan državi, a pao je i dogovor sa Sveučilištem!; Dogradonačelnica Hrgović Tomaš: Ovo je velika stvar, imali smo dug od 18,7 milijuna kuna...

Piše Diana Barbarić

Nakon punog desetljeća Grad Split više neće bit duŽan državi. Bio je dužan 18.7 milijuna kuna na ime otkupa stanova i nije mogao primit nijednu nekretninu od države. Ovo je zaista velika stvar- tako nam je prokomentirala novu odluku Vlade zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Naime, Vlada RH je na svojoj posljednjoj sjednici dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o načinu podmirenja međusobnih potraživanja između Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Time je nakon više od jednog desetljeća riješeno pitanje međusobnih potraživanja i dugovanja koji su opterećivali odnose Grada, Sveučilišta i ministarstava, ali i realizaciju projekata na području Splita koji su u cijelosti ili dijelom bili vezani za nekretnine u državnom vlasništvu- javljaju iz Banovine.

Potpisom Sporazuma Grad Split će naplatiti 35,04 milijuna kuna potraživanja za komunalni doprinos od Sveučilišta u Splitu, nastao u razdoblju od 2005. do 2010. godine. Zbog toga će obustaviti sudske procese, upravne postupke i ovršna rješenja koja su tijekom 2016. godine pokrenuta nad Sveučilištem u Splitu, ali i podmiriti svoju obvezu prema Državnom proračunu u iznosu od 18,74 milijuna kuna, čime prestaje biti dužan po prvi puta nakon više od 10 godina.

Provedbom Sporazuma stvorile su se i pretpostavke za realizaciju točaka Sjednice Vlade Republike Hrvatske održane u Splitu u svibnju 2018.godine, odnosno za zaključenje Ugovora o darovanju nekretnina Gradu Splitu i to: 1.660 garažnih mjesta, dio nekretnine u svrhu rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Osnovne škole Kamen-Šine, nekretnina u k.o. Žrnovnica u svrhu stambene izgradnje "Korešnica“, nekretnina bivše vojarne "Sv. Križ“ Dračevac. Vrijednost predmetnih nekretnina iznosi 284,54 milijuna kuna.

- Navedeni Sporazum jednoglasno je podržalo Gradsko vijeće Grada Splita na sjednici 19. lipnja 2019. godine, a usuglašen je zahvaljujući razumijevanju, želji za rješenjem otvorenih pitanja i trudu svih uključenih strana: Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilištu u Splitu te Grada Splita, a posebno Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling- priopćili su iz Ureda Grada.

#DUG#SVEUčILIšTE U SPLITU#GRAD SPLIT#JELENA HRGOVIć TOMAš