Splitpopravljena ploča

Rektor Anđelinović na odlasku: Žao mi je što Oliver i Guetta nisu postali počasni doktori

Piše Gabrijela Radanović
28. rujan 2018. - 20:11

U prvim satima idućeg radnog tjedna dr. Dragan Ljutić, novoizabrani sveučilišni rektor, sjest će u fotelju čelnog čovjeka krovne splitske akademske ustanove.

Zato je u petak, zadnji radni dan ovoga tjedna, pred sam kraj četverogodišnjeg mandata, aktualni rektor dr. Šimun Anđelinović u knjižnici ostavio monografiju "Strateškim upravljanjem do najboljeg Sveučilišta", koja služi kao dokument o radu sveučilišne uprave u mandatnom razdoblju od 2014. do 2018. godine.

– Monografija je nastala po uzoru na Matka Marušića, bivšeg dekana Medicinskog fakulteta, koji je nakon svog mandata napisao jednu knjigu o učinjenom. Tako je naš tim i uprava željela ostaviti jedan dokument koji bi na popularan način iznio naše misli koje su nas vodile, strateške ciljeve koje smo slijedili tijekom našeg rada i one poluge koje su ključne za razvoj modernog sveučilišta na kojem smo inzistirali – kazao je rektor te je, među ostalim, zaključio svoj mandat riječima da su u kamenu na Kampusu napisali četiri njihova poslanja: znanost, nastava, stručni rad i ugled, koji simbolizira maslina posađena na Kampusu.

– Ugled se mjeri ispunjenjem obveza koje ste dali, bilo u internacionalnoj suradnji, putem studentskih zahtjeva ili putem anketa znanstvenika koji surađuju s našim sveučilištem – naglasio je dr. Anđelinović visoki ugled učilišta kojim se ponosi.

Nekoliko riječi o monografiji u neobičnom govoru iznio je i Matko Marušić, istaknuvši kako mrzi monografije upravo jer su važne, jer su povijesni dokument, a istodobno nečitljive i poprilično teške. Osim toga, kaže, u monografijama se laže i zato mu nije bilo drago kada ga je "Šime" pozvao da je predstavi s nekoliko riječi, no za ovu naglašava da je drukčija.

– Naravno, moje lokalpatriotsko srce pjeva. Da je u toj monografiji dokumentirana samo jedna informacija, da je od 14 zemalja Europske unije, Hrvatsko sveučilište u Splitu osmo po redu po znanstvenoj kvaliteti, već bi bilo dovoljno – istaknuo je Marušić.

U knjizi napisanoj na hrvatskom i engleskom jeziku, među ostalim, stoji kako je dr. Anđelinoviću na prvom mjestu bila veza Sveučilišta s gospodarskom i lokalnom zajednicom. Na novinarsko pitanje žali li za nečim što nije upisano u knjizi objavljenoj u 200 primjeraka, odgovorio je:

– Najviše mi je žao što još prije dvije godine ideja da Oliveru Dragojeviću uručimo počasni doktorat nije naišla na plodno tlo. I još jedan moj prijedlog je bio da to isto priznanje dobije David Guetta, koji je od Splita napravio internacionalnu metropolu. On je ključni glazbenik koji je na Žnjan doveo 20 tisuća ljudi, a nakon toga je krenula "Ultra", koja je promijenila viziju Splita. Je li na dobro ili loše, to će vrijeme pokazati, ali Split više nije provincijski grad – odgovorio je čelni čovjek splitskog Sveučilišta.

Dodajmo i da je popravljena greška na ploči koja je prošlog petka otkrivena na ulazu u obnovljenu zgradu Rektorata u Poljičkoj. Naime, Anđelinović je bio "prekršten" u Anđelovića, a sada je greška ispravljena...

U zgradi bivše direkcije Brodomerkura otvoreni preuređeni prostori Filozofskog i Rektorata; Anđelinovićevo prezime uklesano s - greškom

Urednik: Sve je dokumentirano

Sve ono što se radilo je dokumentirano. Nitko ne može kazati da se nešto nije dogodilo, jer je dokumentirano datumom, ljudima i rezultatima. Ova je monografija javno objavljeni primopredajni dokument koji govori o radu jedne uprave u svome mandatu – kazao je Branko Matulić, glavni urednik monografije "Strateškim upravljanjem do najboljeg Sveučilišta".

#SVEUčILIšTE U SPLITU#ŠIMUN ANđELINOVIć