SplitODLAZAK DUGOGODIŠNJEG DEKANA

Prof. Ratimir Žanetić ostavio je neizbrisiv trag u dalmatinskoj znanosti

Piše Prof. dr. Ivan Pavić
Prof. dr. Ratimir Žanetić

Završilo je životno putovanje prof. dr. Ratimira Žanetića, uglednog profesora Splitskog sveučilišta.

Završilo je ovih dana u Blatu na Korčuli, mjestu u kojemu je i započelo. Mjereno vremenskim jedinicama, trajalo je kraće nego što su priželjkivali njegova rodbina, prijatelji i kolege. Promatrano kroz prizmu sadržaja života kolege Žanetića, moglo bi se zasigurno kazati da je to putovanje trajalo dovoljno dugo, jer je u njemu nakupljen impozantan sadržaj, kako u profesionalnom, tako u javnom i privatnom pogledu.

Prof. dr. Ratimir Žanetić rođen je u Blatu na Korčuli 1939. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole nastavlja školovanje na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na kojemu 1963. stječe zvanje diplomiranog inženjera kemije. Na istom fakultetu stječe titule magistra i doktora znanosti, na čijim osnovama gradi svoju uspješnu profesorsku i znanstvenu karijeru na Kemijsko-tehnološkom fakultet u Splitu, gdje se se zaposlio nakon što je kao mladi inženjer proveo dvije godine u splitskom poduzeću "Duga".

Zahvaljujući ponajprije svojim znanstvenim i stručnim kvalitetama, ali i iznimnom ugledu koji je uživao u užoj i široj zajednici, prof. dr. Žanetić biran je na važne i odgovorne dužnosti na matičnom fakultetu i izvan njega. Bio je prodekan i dekan Fakulteta, predstojnik Zavoda za kemijsko inženjerstvo te pročelnik Odsjeka za inženjerstvo i tehnologije.

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina bio je politički eksponirana osoba. Između navedenih i niza drugih funkcija posebno se drži važnom onda dekanska, koju je u četiri mandata obavljao osam godina. Bilo je to početkom devedesetih, ratnih godina, odnosno u vrijeme kada se gasi kemijska industrija na čelu s kaštelanskim "Jugovinilom", "Jugoplastikom" i "Dalmacijom" iz Dugog Rata.

U velikoj mjeri zahvaljujući vizionarstvu i zalaganju profesora Žanetića, Kemijsko-tehnološki fakultet se uspijeva održati, usmjeravajući se na nova područja kao što su prehrambena tehnologija, farmacija i zaštita okoliša.

Prof. dr. Žanetić, bilo da je riječ o njemu kao profesoru i znanstveniku, javnom ili političkom djelatniku, u svoja promišljanja i postupanja ugrađivao je ogromnu količinu ljudskosti i dobrote, ali i spremnosti razumjeti i uvažiti sve različitosti koje su svojstvene čovjeku kao društvenom biću. To su mu priznavali čak i oni koji su bili drukčijih pogleda, profesionalnih, političkih ili svjetonazorskih.

Ozbiljan i odgovoran prema dužnostima koje su mu bile povjeravane, kolega Žanetić bio je jednako tako brižan suprug, otac i djed. Upravo svoju privrženost obitelji i obiteljskom životu smatrao je svojom najvećom vrlinom. Njegovoj obitelji tako ostaju uspomene na život ispunjen podrškom i ljubavi, a splitskoj akademskoj zajednici sjećanje na njegove ljudske i profesorske vrline, kao i znanstvena i udžbenička djela koja će još dugo biti izvor znanja novih naraštaja.

#SVEUčILIšTE U SPLITU#RATIMIR ŽANETIć