SplitNacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je glavnu godišnju nagradu ‘Škola - prijatelj zajednice’ OŠ ‘Mertojak’

Osnovci s Mertojaka: Volimo činiti dobro

Piše Joomla\CMS\User\User

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva na čelu s upraviteljicom Cvjetanom Plavša Matić dodijelila je glavnu godišnju nagrada za volonterstvo “Škola - prijatelj zajednice” splitskoj Osnovnoj školi “Mertojak”.

Svečanost je održana u muzeju “Mimara” u Zagrebu, a čast da je prime imalo je sedam predstavnika 40 volontera OŠ “Mertojak” (Ivan Jurić, Karmen Poljičak, Ivana Buzov, Renata Roić-Spaija, Klara Gudelj, Gabrijel Huđan i Karla Bandić) okupljenih u volonterskoj grupi “Prijateljska pomoć”.

Po nagradu - zrakoplovom

Otputovali su u Zagreb u pratnji voditeljice prof. Sanje Gavrančić, stručne suradnice pedagoginje i ravnatelja Mije Bajića, a s puta su se vratili prepuni dojmova i spremni za nove volonterske akcije.

- Zahvalni smo Nacionalnoj zakladi jer su prepoznali naš volonterski duh i podržali inicijative te nas nagradili i omogućili nam nezaboravan posjet Zagrebu zrakoplovom, što je učenicima bio poseban doživljaj. Volonteri iz udruge Plavi telefon, koja nam je prije dvije godine uručila nagradu za humano djelo “Nipetnišest”, bili su naši domaćini - kazala je Sanja Gavrančić, te najavila kako će im novčani dio nagrade (osam tisuća kuna) poslužiti da kvalitetno realiziraju sve planirane volonterske inicijative, a plaketa “Škola – prijatelj zajednice” bit će im velik poticaj u budućem radu.

A čime su volonteri s Mertojaka tako očarali Nacionalnu zakladu? Pa, ima toga jako puno! Organizirali su se na poticaj pedagoginje prije šest godina, a sada se više i ne sjećaju svih dobrih djela što su ih u međuvremenu napravili. Nabrojili su nam stoga aktualne humanitarne akcije koje provode.

Laptop za prijatelja

- Pomažemo u učenju slabijim učenicima, skupljali smo novčane donacije za kupnju pomagala za Županijsku udrugu slijepih, sudjelujemo u akciji Udruge MoSt “A di si ti”, sada organiziramo prodajnu izložbu sa školskom zadrugom “Brnistra”, a novcem koji zaradimo od prodaje naših proizvoda kupit ćemo laptop jednom učeniku naše škole, uz pomoć domara skupljamo plastične boce, spremamo se s Vjeronaučnom skupinom naše škole sada uoči Božića posjetiti i Dom za umirovljenike u Vukovarskoj ulici... - nabrajali su nam volonteri, koji su najčešće sami i autori ovih volonterskih inicijativa.

- Sastajemo se u pravilu jednom tjedno i dogovoramo o akcijama. I mene osobno ovaj rad puno ispunjava, ljepše je ovako raditi - poentirala je Sanja Gavrančić, koja je krenula u ovaj projekt potaknuta povećanjem broja učenika s negativnim ocjenama, a koji nisu zabilježeni kao djeca s teškoćama u učenju.

Shvatila je da bi im poduka učenika starije dobi mogla pomoći da poprave ocjene, a ujedno i poslužiti kao uzoran model ponašanja.

Javlja se sve više djece

- Projekt je nastao iz neprestane potrebe za usavršavanjem postojećeg sustava i pronalaženjem novih oblika rada na području zaštite mentalnog zdravlja mladih i prevencije neželjenih oblika ponašanja. Veseli me da se sve više djece javlja sa željom da na neki način sudjeluju u humanitarnom radu - istaknula je Gavrančić.

diana barbarić

Sedmašica Klara Gudelj: Upoznali smo Rozgu i Blanku

Izlet u Zagreb bio je za pamćenje. Uživala sam u vožnji avionom. Na aerodromu smo upoznali Blanku Vlašić i Jelenu Rozgu koje su nam dale autograme - puna dojmova s puta bila je sedmašica Klara Gudelj, koja je počela volontirati ove godine.

Ivana Buzov, učenica 7. razreda: Snimili smo film protiv nasilja

- Priključila sam se ‘Prijateljskoj pomoći’ 2009. godine, na što me potaknuo moj rođak Luka Buzov koji je voloner od prvog dana postojanja ove skupine u našoj školi. Uključila sam se u Filmsku skupinu na kojoj smo snimali film kako bi se mladi ohrabrili i oduprli nasilju.

#VOLOONTERI#MERTOJAK