SplitMarijanski zavjet

Nakon stotina prijeđenih kilometara hodočasnici iz Osijeka stigli u Split

Piše Tihana Marović
hodocasce_dujmovaca2-100816

Nakon stotine i stotine prijeđenih kilometara, ali i izmoljenih tisuće molitava, tridesetak hodočasnika Marijanskog zavjeta za domovinu u srijedu poslijepodne konačno je ušetalo i u Split. Bilo je više od 30 u hladu, kada smo ih po jakom suncu, već pomalo umorne i znojne, presreli na samom ulazu u grad, na staroj cesti u Dujmovači. Raspjevane, s barjacima u rukama, nešto više od dvadeset minuta dijelilo ih je do dolaska u katedralu svetoga Dujma i susret s mons. Marinom Barišićem, splitsko-makarskim nadbiskupom.

- Konačno smo se sreli, Bog vas blagoslovio! – prve su riječi s kojima nas je dočekao Tomo Horvat, koordinator na ruti Malačka – Split. Doduše, Tomo je, baš kao i još nekoliko hodočasnika, na zavjetni put krenuo još 12. lipnja iz katedrale u Osijeku. Tada su krenuli preko Aljmaša, Vukovara, Đakova, Bjelovara, Ludbrega, Varaždina, Zagreba, Karlovca, Krasnog, Udbine, Zadra, Knina, Šibenika, da bi konačno u utorak stigli u Kaštela, točnije na Malačku.

- Istina je krenuo sam iz Osijeka, no zbog obaveza s hodočašća sam izostao nešto više od dva tjedna, nedavno sam se opet priključio. Prošli smo kroz još puno malih mjesta, ali i većih gradova, teško je sve nabrojiti. Putujemo po etapama, odnosno u njih deset. Sada smo pri kraju osme, završit ćemo je u Sinju za dva dana. Onda kreće deveta, idemo od Sinja, preko Mostara i Međugorja, a hodočašće ćemo zaključiti kada konačno 25. kolovoza stignemo u Dubrovnik – gotovo u jednom dahu ispričao nam je šjor Tomo.

Cilj im je kaže povezati što veći broj hrvatskih svetišta i crkvica, ali i upoznati ljepote Hrvatske, nešto naučiti, upoznati dobre ljude i što je najvažnije, neprestano se moliti za Domovinu.

- Nijedan korak, kaplje znoja, žuljevi, ništa nam nije teško za našu voljenu zemlju. Marijanski zavjet za domovinu započeo je lani, 2015., ovo nam je dakle druga godina u kojoj je do sada, na različitim etapama, hodalo i molilo više od 600 ljudi. Imamo i jednu Slovenku, koja nam se pridružila u Šibeniku! Novost su i hodočasničke putovnice, koje smo uveli iz sigurnosnih razloga, ali i kao dokument kojim se bilježi prolazak. Na kraju se dobiva i hodočasnička diploma – kazao je koordinator.

Inače, bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske, a projekt je dobrim dijelom inspiriran Putem sv. Jakova, tradicionalnim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella, na sjeverozapadu Španjolske.

- Hrvatski narod oduvijek je poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti Djevici Mariji, kojoj je uostalom kroz stoljeća podigao brojna svetišta. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Gospe, kojoj dugujemo zahvalnost. Nadamo se da će ovo postati stalni zavjet hrvatskih vjernika koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjavali u pojedinim svetištima. Želimo zahvaliti na dobrima koja su nam udijeljena, ali i moliti za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda – pojasnili su nam hodočasnici, među kojima se posebno isticao i Karlo Alan Kevo, dominikanski bogoslov, u dugom bijelom habitu.

- Nisam želio ovo propustiti, pa sam se priključio jutros s Malačke. Divno je iskustvo, upoznao sam puno ljudi, kao da se znamo sto godina. Odvest ću ih poslije do samostana Gospe od Pojišana gdje će noćiti, a put Dugopolja kreću već u sedam sati. Zaista, toplo preporučujem da im se pridruži svatko koga srce vuče – zaključio je bogoslov.

Hodočasnički put dug je oko 1700 km, a pridružiti se mogu svi zainteresirani, na bilo kojoj etapi. Potrebno se registrirati, a to se može napraviti na službenoj, istoimenoj stranici hodočašća, gdje se mogu dobiti sve informacije.

#OSIJEK#DUBROVNIK#HODOčASNICI