StoryEditorOCM
Splitbožićni blagdani

Na Marjanu će se i ovoga Badnjaka održati najranija ponoćka na svijetu. Ako ne stignete, bez brige, tu je raspored misa

Piše A. P.
24. prosinca 2023. - 07:35
Split, 241222. U crkvi Gospe od Betlehema na Marjanu danas poslijepodne sluzena je prva ponocka u Hrvatskoj. Kao i svake godine na Badnjak, misa je zapocela u 16 sati, sto je stoljetna tradicija starih Splicana koji su pohodili popodnevno misno slavlje, budci u stara vremena nije bilo struje pa se ponocka sluzila u sumrak dana. Misu na Marjanu je pred brojnim vjernicima predvodio don Ante Rako, pastoralni suradnik zupe sv. Kriza u splitskom kotaru Veli Varos.Duje Klaric/Cropix

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić predvodit će na Badnjak 24. prosinca u 21 sat misu ponoćku u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Na Božić 25. prosinca nadbiskup predvodi svečano euharistijsko slavlje u 10 sati u splitskoj katedrali.

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u utorak, 26. prosinca splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodit će euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi sv. Stjepana na starom splitskom groblju Sustipan na Mejama.

U Gospi od Zdravlja na Badnjak će se održati mala ponoćka u 21 sat, a u ponoć je velika. 

Mise na Božić održat će se u 7 (jutarnja misa), 8 (jutarnja misa), 9 (misa za djecu), 10 (misa za mlade), 11 (župna misa) i 19 sati (večernja misa). Na Svetog Stjepana mise će se održati po istom rasporedu kao i na Božić. 

U Gospi od Zdravlja možete se ispovjediti u subotu, 23. prosinca, od 7 do 12 sati i od 16.30 do 19 sati. 

Na Badnjak u crkvici Gospe od Betlema na Marjana u 16 sati održat će se polnoćka. U 15 sati s autobusne stanice ispred crkve sv. Frane na obali krenut će autobus. 

Svetu misu predvodit će don Mihael Prović, župnik u Varošu, a na misi će pjevati Pučki pjevači Bratovštine sv. Križa. Nakon mise, u 17 sati je tradicionalno čestitanje – agape. 

Prema pučkoj tradiciji, u dvorištu župne crkve u 18 sati pale se badnjaci, pjevaju adventske pjesme i jede posna/nemrsna hrana (fritule, bakalar i sl.). 

U župnoj crkvi sv. Križa u Varošu u 23 sata održat će se polnoćka, a na misi će pjevati Župni mješoviti zbor. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 01:50