Splitvandalski čin u srcu splita

Mladi Francuz crvenim sprejem išarao stepenice i ulaz u katedralu svetog Duje! Ni policiji ne želi reći što mu znače grafiti, prijeti mu do tri godine zatvora

Piše Marko Didić
peristil2-110319

Dvadesetsedmogodišnji Francuz R.C.A.P iz Nimesa pokušao je pobjeći policajcima nakon što je jučer oko jedan sat poslije ponoći u Splitu, na Peristilu, na pločama ispred katedrale sv. Duje crvenim sprejem iscrtao dva grafita.

Zapravo radi se o tri slova, raspoređena u dvije grafitne poruke. Na podu ispred ulaza u katedralu Francuz je ispisao velika slova "AR" a na stepenicama veliko slovo "S".

Pitali smo stručnjake za grafitne poruke o čemu bi se tu moglo raditi i kakvu je poruku Franuz htio poslati,ali su svi komentari završavali da su te poruke bile privatne i da samo znače onome koji ih je i pisao. A mladi Francuz o tome nije htio govoriti policiji.

Zapravo nije se odmah ni predao kada je uočen od strane policaja iz Prve policijske postaje, nego je pokušao uteći sa mjesta grafitiranja. Zaustavljen je uz tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje te je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje a nakon dovršenog istraživanja je podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo oštećenje i nedozvoljeni izvoz kulturnog dobra.

Francuz, da se razumijemo, nije ništa ukrao kao što se može zaključiti po prijavi, ali u Kaznenom zakonu oštećenje kulturnog odbra ide i sa djelom izvoza kulturnog dobra. Samo što se Francuzov krimen kažnjava do tri godine zatvora,a krađa dobra i izvoz do pet godina.

No mladić iz Nimesa će ovu prijavu čekati na slobodi jer je ona podnesena u redovitoj proceduri uz mjere opreza koje su mu izrečene.

 

#GRAFITI#KATEDRALA#FRANCUZ#SVETI DUJE