Splitprogramsko financiranje

Ministrica Divjak: Sveučilište u Splitu sljedeće godine dobit će više proračunskih sredstava

Piše Merien Ilić
divjak_ljutic3-101018

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženka Divjak posjetila je ove srijede Sveučilište u Splitu, kada se sastala s novom Upravom na čelu s rektorom prof. dr. Draganom Ljutićem koji ju je izvijestio o prioritetima nove Uprave. Jedna od tema razgovora bili su novi programski ugovori, te zapošljavanje, odnosno koeficijenti.

- Naše zaposlenike brinu koeficijenti i način napredovanja, a time i davanje snage Sveučilištu. Vjerujemo da ćemo naći pravo rješenje. Razgovarali smo i o stvaranju još boljeg ozračja na naše studente da studiraju na što optimalniji način i tako doprinesu Sveučilištu i državi sa završavanjem svojih studija - rekao je rektor u obraćanju medijima uoči sastanka.

Ministrica je kazala kako je lijepo biti na Sveučilištu, koje ne traži izlike nego daje rezultate, obećavši potporu i u vidu programskih ugovora koji će osigurati više sredstava za visoka učilišta, a i više sredstava temeljem rezultata.

- Ako ste bolji, ako više objavljujete, ako se vaši studenti više zapošljavaju, ako dajete potporu studentima tijekom studija i ako ste bolji na svjetskim rang-listama, dobijete i više novca. Za Splitsko sveučilište to znači da će biti već u idućoj godini barem desetak posto više novaca preko programskih ugovora, a i preko projekata koji se planiraju.

Konačno, Splitsko sveučilište ima dosta dobre rezultate i kod publiciranja radova koji su relevantni na međunarodnoj sceni i puno ulaže u razvoj STEM studija. O programskim ugovorima ćemo još razgovarati. Rektoru ćemo dati punu slobodu da u suradnji sa Senatom dogovori način raspodjele koeficijenata - kazala je ministrica.

Na novinarski upit daje li se prioritet STEM-u ispred prirodnih i društvenih znanosti, ministrica je odgovorila negativno jer u konačnici nema zapostavljanja ni jednog pa ni humanističkog područja, a da svako Sveučilište može izdvojiti svoje prioritete.

U sklopu boravka u Splitu ministrica se susrela s dekanima te studentskim predstavnicima.

#SVEUčILIšTE U SPLITU#BLAžENKA DIVJAK