StoryEditorOCM
Splitzbrajaju se troškovi

Kupci stanova u splitskim novogradnjama očajni jer ne mogu useliti, a i investitori šize: ‘Znate li tko je kriv za ovo?‘

Piše Tanja Gattin
26. rujna 2023. - 19:45

Zabrinjavajuća sporost Grada Splita u izdavanju dozvola za gradnju jedan je od razloga što su cijene stambenih kvadrata odletjele u nebo – kaže nam građevinski investitor iz Splita.

Njegov identitet je poznat redakciji, ali on, kao i druge osobe upoznate sa situacijom s kojima smo razgovarali, ne želi s imenom izlaziti u javnost. Kažu da ne žele sebi dodatno otežati situaciju s obzirom na to da su pojedini gradski službenici skloni inatiti se onima koji javno iznesu problem ili zbog njihova rada podnesu tužbu. Ostajući anonimni, naši sugovornici žele izbjeći da im pojedini gradski službenici potpuno blokiraju sve projekte za koje su nadležni.

– Ako želite dobiti informaciju gdje je zapelo rješavanje vašeg zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, morate dogovoriti sastanak s referentom, a to je gotovo nemoguća misija. Ne javljaju se na telefon, a u Banovinu ne možete ući bez dogovorenog sastanka. Kad napokon dođete do referenta, on ne želi ni razgovarati o predmetu jer kaže da još nije uzet u rad – kaže nam investitor i nastavlja:

– Gradu Splitu prvo trebaju mjeseci da predmet bude raspoređen referentu. Onda predmet mjesecima stoji kod referenta. Kad ga napokon uzme u rad, onda opet mjesecima traje izdavanje građevinske dozvole.

Naš sugovornik napominje da se dugo čeka i na izdavanje lokacijske dozvole, a rok u kojem se dosad izdavala uporabna dozvola za građevinu naziva – tragedijom.

image
Shutterstock

– Kada Gradu treba godinu dana da izda uporabnu dozvolu, on se igra ljudskim sudbinama i uzrok je prijetnji, svađa i sudovanja. Naravno da su kupci stanova očajni kad se godinu dana ne mogu useliti u namješteni stan, a gori im pod nogama jer neki se razvedu, drugi dobiju bebu, trećima otkažu podstanarski stan... A svi oni ne mogu ući u svoj skupi stan. Jer takvi su stanovi u Splitu – bolesno skupi.

Investitor objašnjava kako je troma gradska administracija dala doprinos da cijena stambenih kvadrata u Splitu odleti u nebo:

– Kupci uplate rezervaciju stana. Onda prođe godina dana samo na čekanje da nadležna služba Grada Splita izda građevinsku dozvolu. Investitor ne može gatati kada će dobiti dozvolu, a izvođač radova mora dobiti sredstva kako bi mogao dati plaće svojim radnicima, inače ide na drugi projekt. Potom dvije godine traje gradnja zgrade. Onda prođe još godina dana za dobivanje dokumentacije, kao što je potvrda o etažiranju i dobivanje uporabne dozvole.

Investitor ističe da u nepotrebno dugom čekanju na dozvole stoji jedan od odgovora zašto je stan u Splitu skup:

– Pa samo zbrajamo dodatne troškove za vrijeme nepotrebnog čekanja. Zgrada u izgradnji sa stotinjak stanova zapošljava do 900 ljudi, od čega do 800 zaposlenika izvođača radova, 20-ak projektanata, 10-ak zaposlenika investitora... Svi oni trebaju primiti plaće i u onom razdoblju kada se suvišno čeka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Naš drugi sugovornik, koji blisko surađuje s investitorima i koji je dobro upoznat s problemom sporog izdavanja dozvola, također tvrdi da postupanje Grada nepovoljno utječe na cijenu stanova:

– Zbog sporosti je malo novogradnji na prodaju, pa po principu ponude i potražnje cijene rastu. Općenito je rast cijena zbog opće situacije i inflacije, ali Split prednjači u tome zahvaljujući sporoj gradskoj upravi i potpunoj nezainteresiranosti odgovornih da poduzmu išta po tom pitanju, za razliku od drugih gradova.

Upozorava da, kao posljedica bezobrazno skupih stambenih kvadrata, Split postaje sve stariji grad jer mladi ljudi odlaze jer si ne mogu priuštiti stan.

Ističe kako Grad Split nema ni jedan razlog toliko odugovlačiti s izdavanjem građevinskih dozvala.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Dodaje da je zakon taj postupak maksimalno pojednostavnio, pa neki drugi gradovi građevinske dozvole izdaju u roku od nekoliko dana. Naime, ono što mora učiniti referent koji zaprimi predmet jest da treba provjeriti jesu li priloženi svi traženi dokumenti – tri primjerka glavnog projekta, izvješće o kontroli glavnog projekta, dokaz o vlasništvu ili pravnom interesu..., te jesu li potpisani od projektanata i drugih ovlaštenih osoba.

– To je doslovno par minuta posla provjeriti jesu li dostavljeni dokumenti koje je propisao zakon i jesu li oni potpisani od ovlaštenih osoba. To što taj postupak, umjesto toga, traje godinu dana košta milijune eura i radi se ogromna šteta i kupcima stanova koji kvadrate plaćaju ko suho zlato i samom Gradu.

Naime, Grad zbog toga uprihodi manje komunalnog doprinosa, ali i komunalnih naknada. Jer koliko Grad gubi ako godinu ili dvije dana dulje ne može početi naplaćivati komunalnu naknadu za stotinu stanova u samo jednoj zgradi?!

Na koncu, kaže, Grad Split napokon bi trebao raditi u skladu sa zakonom koji definira da je rok za izdavanje građevinske dozvole 60 dana od podnošenja zahtjeva, a ako u zahtjevu nedostaje neki od traženih dokumenata, referent mora odmah zaključkom pozvati stranku.

Grad Split smo, među ostalim, upitali koliko im u prosjeku treba dana kako bi izdali građevinsku dozvolu. Odgovor čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:13