StoryEditorOCM
SplitSVETI DUJE

Izronila kolorizirana fotografija splitske katedrale iz 19. stoljeća, ekipa na Fejsu se raspametila: ‘Najlipši grad...‘

Piše M. U.
6. veljače 2024. - 23:11

"Cosmos University" ishvalio je najdraži nam grad na svojoj Facebook stranici, koju prati više od 25 tisuća korisnika, i podsjetio da je baš naš sv. Duje najstarija katedrala izgrađena 305. godine. 

- Ova katedrala jedna je od najočuvanijih starorimskih građevina koja još uvijek postoji, a izvorno je izgrađena kao mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Najupečatljiviji je zvonik s kojeg se pruža panoramski pogled na Split i Jadransko more.

Iako je sam toranj nadograđen u 12. stoljeću, savršeno nadopunjuje romanički stil katedrale. U unutrašnjosti katedrale nalazi se niz umjetnina i artefakata, od kojih neki datiraju iz rimskog podrijetla, uključujući lijepo očuvani sarkofag cara Dioklecijana -stoji u njihovoj objavi.

image

Katedrala sv. Duje

Facebook/cosmos University/

Priložili su i sliku autora Augustea V. Deroya iz 1878. godine koju je kolorizirao tim Cosmos Sveučilišta. Objava je dobila više od 1.600 reakcija, a u komentarima su se javili brojni naši sugrađani, ali i ljudi iz cijeloga svijeta. 

- Nadam se da će stajati još tisućama godina. 

- A ma gospodine reci mi," Ča je Londra kontra Splitu gradu, tako smo pjevali kad sam bio mlad, sa Splićanima, ali tada je bila SFRJ i Tito, najveći Hrvat svih vremena. 

- Najlipši grad na svitu!

Bili su to neki od komentara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 17:52