Splitnakon pola stoljeća

Inoslav Bešker u 'Zlatnim vratima' govorio o 1968. godini: Vijetnamski rat je promijenio i Hrvate

Piše Ivan Kaštelan

Kinoteka "Zlatna vrata" tijekom 2018. obilježava pola stoljeća od slavne 1968., za koju mnogi tvrde kako je godina koja je obilježila cijelo prošlo stoljeće.

Uoči projekcije filma "Jagode i krv", koji prati studentske prosvjede i bijeg mladih Amerikanaca u druge države kako bi izbjegli novačenje u Vijetnamski rat, kratak osvrt dao je novinar i profesor Inoslav Bešker. Kako se čulo u najavi, on je ne samo akter vremena, nego je i sam sudjelovao u tadašnjim demonstracijama.


– Vijetnamski rat, na kojeg se referira ovaj film, bio je jedan od ključnih događaja tih godina, koji je u krajnjoj liniji rezultirao i dosta žestokim prosvjedima u Zagrebu i kasnije u Beogradu. U ovim krajevima poslužio je kao jedan od kanalizatora onog što će se u Hrvatskoj događati nekoliko godina poslije. Studirao sam u Italiji u to vrijeme, i bio svjedok usporavanja socijalne države. Studenti su se suočili s tim da odlazak na fakultet više ne jamči zaposlenje. Meni je to tada bilo strašno, da ljudi moraju ići vani, da u zemlji radnika i seljaka ne mogu osigurati sebi egzistenciju koja bi bila bolja od veranja po bauštelu u Njemačkoj – kazao je uoči filma Bešker, te dodao:

– Amerikanci su sebi nakon poraza u Vijetnamu mogli jedino potvrditi onu od prije poznatu, da se ne može dobiti rat protiv naroda. A drugo, "zabetonirali" su režim koji u suprotnom teško da bi opstao do dana današnjeg. Prošlost se može različito interpretirati, ali se ne može mijenjati. Osim ako čovjek koji to želi nema u rukama kurikularnu reformu, pa da promijeni sve udžbenike – zaključio je Inoslav Bešker.

#ZLATNA VRATA#INOSLAV BEšKER#VIJETNAMSKI RAT