StoryEditorOCM
SplitGRADSKO VIJEĆE

Hoće li splitski podstanari danas dobiti subvencije od 200 eura? Odluka uskoro pada, a na tapetu su i drugi poticaji

Piše Petra Klarić
16. studenog 2023. - 09:00

Tematska sjednica splitskoga Gradskog vijeća, na kojoj će se govoriti o mjerama pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu, održat će se danas (četvrtak), 16. studenoga, s početkom u 9 sati. Sjednica je sazvana na prijedlog HDZ-ovih vijećnika, kojima je želja da se neke od ovih mjera uvrste u proračun za 2024. godinu.

Za mlade obitelji HDZ-ovi vijećnici pripremili su dvije mjere. Predlažu da se mladim obiteljima s mjesečnim prihodima manjim od 1500 eura osigura mjesečna pomoć od 200 eura za sufinanciranje najma stana, a cijena vrtića dodatno smanji.

Za umirovljenike predlažu također dvije mjere, od kojih se jedna odnosi na jednokratnu pomoć od 100 eura umirovljenicima s mirovinama manjim od 500 eura, a druga na sufinanciranje smještaja korisnika domova za starije i nemoćne osobe kojima je mirovina manja od 400 eura, a koji bi se sufinancirao sa 150 eura mjesečno.

Mjere za poduzetnike

Što se tiče poduzetnika, pripremljene su tri mjere, od kojih se jedna odnosi na kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. Osim toga, traži se jednokratna potpora mladim poduzetnicima (do 30 godina) u iznosu od 4000 eura po poduzetniku i potpora od 4800 eura godišnje za zapošljavanje pripravnika (do 25 godina).

Što se tiče socijalnih mjera, predlaže se donošenje nove Odluke o socijalnoj skrbi, kojom bi se osigurala jednokratna pomoć za kupnju školske i sportske opreme, povećala sredstva usmjerena na sufinanciranje jaslica, vrtića i prehrane za učenike u cjelodnevnom boravku... Što se tiče osoba s invaliditetom, traže ukidanje mjesečnog praga za korisnike osobne invalidnine te besplatan gradski prijevoz za određene skupine osoba s invaliditetom.

HDZ predlaže da se u proračun uvrste i druge stavke koje će ovim skupinama povećati kvalitetu života. Među njima našao se prijedlog za prenamjenu i uređivanje gradskih prostora u svrhu otvaranja dnevnih boravaka za umirovljenike i otvaranja dodatnih domova za starije i nemoćne osobe.

Slično predlažu i za potrebe mladih obitelji. Želja im je da prostori osnovnih škola u kojima se zbog pada broja učenika stvorio višak prostora budu prenamijenjeni za dodatne vrtićke skupine, čime bi se stvorio dodatni prostor za jasličke skupine u dječjim vrtićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:52