SplitSanitarni (ne)uvjeti

Građani i ribari opravdano grintaju, a 10 milijuna kuna za obnovu - neutrošeno!?; Kako će uopće izgledati preuređena Peškarija?

Piše Andrea Topić
10. prosinac 2019. - 11:43
rgx time: 5.2928924560547E-5

Ako prodavače pitate tko je kriv za ukidanje vanjskog dijela Peškarije, prozvat će tvrtku “Hippos”.

Dugogodišnjem koncesionaru ugovor za upravljanje trbuhom grada istječe u prosincu 2020. godine, a raspiše li Banovina tada natječaj, gotovo da bismo se okladili tko će dobiti taj posao. Tvrtka Karoglana, suvlasnika i direktora “Hipposa”, pitali smo zašto ne ulažu u ribarnicu.

– Ulagano je, stalno se ulaže. Održava se oprema tu, ulagalo se, kupovalo se sad, od... Od, ne znan, inoksa stolovi za vanjski dio. I... hladnjača i ledomat, stalno se ulaže nešto.

Je li uopće isplativo kad se toliko ulaže?

– Ha, što ću vam komentirati, radi se, posao je takav kakav je, a mi poštujemo obaveze. Ali vidim da se pojavljuju krive informacije oko zatvaranja. Piše da je to učinjeno zato što su nedostajali ledomat i WC. WC ima, ledomat ima. Jedini problem zatvaranja je taj što prostor nije bio zatvoren. Znači, veterinarska inspekcija utvrdila je da ne možemo omogućiti uvjete na otvorenom prostoru, a vanjski su utjecaji ti koji ne dozvoljavaju da se ondje prodaje – obrazlaže Karoglan.

Na pitanje je li Državni inspektorat upozoravao “Hippos” da će zatvoriti Peškariju ako se ne usklade s propisima, direktor odgovara da nije siguran.

Glavni razlog zašto smo kontaktirali koncesionarsku tvrtku bio je da ih pitamo sjećaju li se najave otprije godinu dana po kojoj će “2019. i 2020. godine biti pokrenuta rekonstrukcija ribarnice i tržnice”, te da je za tu namjenu u projekciji gradskog proračuna bilo predviđeno čak 10 milijuna kuna.

Iz “Hipposa” odgovaraju da su “vidjeli informaciju o predviđenim sredstvima”, ali da drugo ništa ne znaju. Zašto bi i znali, oni ribarnicom samo upravljaju. Zasluge za tu lanjsku ideju preuzimao je HNS-vac Tonči Božanić.

Evo što danas kaže taj bivši dugogodišnji HSS-ovac i državni tajnik za ribarstvo, a današnji narodnjak na dužnosti zamjenika ravnatelja županijske Javne ustanove “Rera SD”:

– To je bila samo naša inicijativa. Nemam saznanja što je s tim, ali znam da će vijećnici HNS-a i za prijedlog ovog proračuna tražiti financiranje ribarnice. Ova situacija nije od jučer, godinama se radi ilegalno. To se znalo. Bilo je samo pitanje trenutka kad će se zatvoriti.

I dok Grad pokušava naći alate kojima će u 21. stoljeću u jednom danu odgovoriti na novinarsko pitanje, doznali smo da su 2. srpnja sklopili ugovor s tvrtkom “Arp” za uslugu izrade prostorno-programske podloge za Pazar i Peškariju, i to za 237.500 kuna i s rokom izvršavanja od 100 dana.

Ugledna firma napravila je pripremu investicije, ispitali su zahtjeve i očekivanja. “Arpov” suvlasnik, arhitekt Dinko Peračić, kaže da će dokumentacija uskoro biti gotova.

– Svi su svjesni da tržnica ne zadovoljava propise. Napravili smo pripremu projekta u smislu prostorno-programske podloge, istražili mogućnosti, sadržaje, ispitali što treba napraviti s obzirom na sanitarne i konzervatorske uvjete, i to je sada podloga za projektiranje. Obuhvaćen je i vanjski dio. Materijal je u završnoj fazi, čekaju se još neke informacije i sad je na Gradu da donese odluke i pokrene procedure za dobivanje projektnog rješenja – kaže Peračić.

Je li u temeljnoj dokumentaciji ideja da ribarnica opet bude na vanjskom dijelu?

– Riba se ne može prodavati na otvorenom. To nije dopušteno prema sanitarnim uvjetima. Morat će se ili smanjiti kapacitet ili zatvoriti prostor, zato smo ispitali nekoliko mogućnosti na koje se to može učiniti.

Koja je solucija po vašem mišljenju najbolja?

– Smatramo kako je najbolje da se napravi proširenje postojeće ribarnice na vanjsku površinu i da se taj dio zatvori na arhitektonski visokokvalitetan način – odgovara Peračić, dodajući da je “stvar hitna”.

Poznavajući brzinu rada službi u Banovini i njegovanje tradicije privremenih rješenja, teško je biti optimističan. Branimir Urlić, gradski vijećnik stranke Pametno, izražava bojazan da bi nekadašnji vanjski prostor ribarnice mogao postati štekat, i to ne samo u večernjim satima, kao do sada.

– Pitanje je hoće li tvrtka “Hippos” zbog zabrane prodaje ribe na otvorenom taj prostor držati prazan ili će na njemu niknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata – poručuje Urlić, potkrepljujući svoju teoriju riječima da se isto dogodilo na usjeku pruge, gdje je nekad bilo odmorište, a zadnjih godina – noćni klub na otvorenom.

Iz spomenute stranke najavljuju prikupljanje potpisa za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravilo o budućnosti upravljanja i uređenja gradskih tržnica. Izgledno je da već imaju glasove HNS-a, pa ćemo prije vidjeti veliku koaliciju nego novu Peškariju.

#PEšKARIJA# RIBARNICA