StoryEditorOCM
Splitralje birokracije

Grad odgovorio vremešnoj Splićanki koja se vezala lancima kraj Banovine: ‘Vrhovni sud je rekao svoje‘

Piše Tanja Gattin
8. veljače 2024. - 12:42

Nakon što se 77-godišnja Splićanka Vanja Šimleša, rođena Šegvić, u petak ujutro lancima vezala za palmu ispred splitske gradske uprave i kazala da se od tamo neće maknuti jer cijeli život vodi bitku za otetu imovinu, tražili smo i reakciju Grada Splita.

Naime, Vanja Šimleša ispričala nam je kako  je Grad Split radi gradnje zgrade Muslimanka srušio kuću u kojem je imala privatni stan kojeg je kupila nakon 26 godina radnog staža i 22 godina podstanarstva, a u zamjenu joj dao stan sa stanarskim pravom.

image

Split, 200721.
Zgrada gradske uprave Banovina.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix/Cropix

- Nisam htjela izaći iz kuće dok me ne isplate. Tako sam imala 5 deložacija. Kao kriminalce su nas izbacili. Samo sam jedan dan došla s posla i bila mi je prekinuta voda i struja. Supruga su htjeli strpati u bolnicu - ispričala nam je jutros.

Vanja (77) se jutros lancima vezala za palmu ispred zgrade splitske uprave: ‘Kao kriminalce su nas izbacili iz kuće...‘

Iz Grada su odgovorili:

- Obitelj Šimleša je 1989.godine u svrhu izgradnje stambeno-poslovne zgrade Muslimanka deposedirano zemljište i stan površine 36,13 kvarata, te im je na temelju Djelomičnog sporazuma o naknadi od 11. srpnja 1991. godine dodijeljen na trajno korištenje stan površine 69,82 kvadrata.

image

Vanja Šimleša

Vojko Basic/Cropix

- Obitelj Šimleša je osim dodijeljenog zamjenskog stana potraživala i novčanu naknadu za oduzete nekretnine, ali je njihov zahtjev pravomoćno odbijen od svih nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj (Općinski sud, Županijski sud, Upravni sud, Ministarstvo pravosuđa, Županijski sud, Vrhovni sud i Ustavni sud), pa Grad nema nikakve osnove za isplatu naknade.

- Supružnici Ante i Vanja Šimleša su i 4. srpnja 2014. godine prosvjedovali pred Banovinom i primljeni su od strane djelatnika - Grada te su upoznati s činjenicom da Grad nema osnove da udovolji njihovom zahtjevu za isplatu naknade, a koji stav im je ponovljen i u dopisu od 10. veljače 2023. godine.

image

Vanja Šimleša

Vojko Basic/Cropix

- Otkupili su stanarsko pravo 1995. godine, dakle ne radi se o stanu s mjesečnom stanarinom. Stajalište Vrhovnog suda RH je da je obitelj Šimleša namirena dobivanjem zamjenskog stana kojeg su otkupili, jer se radi o stanu daleko veće kvadrature i kvalitete od oduzete nekretnine - kazali su u Gradu Splitu.

Nakon toga smo o tome pitali Vanju Šimlešu koja je i dalje lancem vezana ispred Banovine.

- Imala sam 36 kvadrata stana, još 16 kvadrata u gradi, a radi se o praoni, skalinama..., te 87 kvadrata okućnice. Znači  mojih kvadrata je 53. A drugi stanari iz kuće iz koje su nas na silu izbacili su dobili i novac i okućnicu, a prilikom otkupa dobivenog zamjenskom stana taj otkup nisu morali platiti, dok sam ja dobiveni zamjenski stan morala sama otkupiti, za što sam se morala zadužiti - kazala nam je Vanja Šimleša.

image

Vanja Šimleša

Vojko Basic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 05:06