SplitODLUKA JE NA GRADSKOM VIJEĆU

Čikotić se ne može načuditi zašto bi Grad Split uložio tri milijuna u tvrtku na čijem je čelu gradonačelnikov savjetnik: Odakle pare za ovu promašenu investiciju?

Piše Ana Franić
Temeljni kapital UNIST Tehnološkog parka, na čijem je čelu Krešimir Budiša, iznosi 20 tisuća kuna, a troškovi dvoje zaposlenih skoro pola milijuna kuna godišnje

Sutra je na rasporedu nova sjednica Gradskog vijeća, a jedna od točaka o kojoj će vijećnici odlučivati je i nacrt prijedloga zaključka o prijenosu poslovnih udjela u društvu UNIST Tehnološki park te dokapitalizaciji društva.

Pojednostavljeno rečeno, Grad Split želi za 2.245.000 kuna od Sveučilišta u Splitu kupiti 25 posto udjela u Tehnološkom parku, a onda bi Sveučilište s tim novcima dokapitaliziralo društvo uz pomoć Grada, koji bi za to dao još 755 tisuća kuna.

Kad se sve zbroji, dođemo do cifre od tri milijuna kuna koju bi Grad trebao platiti.
Informacija je ovo koja je neugodno iznenadila i pojedine gradske vijećnike, među kojima je i Ante Čikotić, MOST-ov vijećnik.

 

 

 

 

- Kad je svačije onda je ničije - nova gradska Tvrtka. Osobno sam protiv toga da država, a pogotovo Grad kupuje udjele u trgovačkim društvima.

Kada sam predložio na Komisiji za urbanizam zaključak odluke o osnivanju Urbanističkog zavoda, koji bi štitio prostor i dignuo razinu promišljanja i uređenja grada, rekli su mi u Gradu da je to skupo i da košta cca 2.000.000 kn godišnje.

Poslije je i uvaženi Gradonačelnik na jednoj tribini izjavio da je Split mali i siromašan grad da ima Urbanistički zavod. Danas s nevjericom gledam prijedlog zaključka da Grad Split ulazi u suvlasništvo i dokapitalizira tvrtku za 3.000.000 kuna jer je uprava ili direktor ili voditelj tog projekta promašio investiciju koja se sufinancira EU sredstvima.

Poanta je da imamo novca za ispravljanje nečijih krivih procjena investicije, a nemamo za zaštitu javnog prostora. Borit ćemo se protiv ovakvih socijalističkih devijacija i nedostatka odgovornosti, napisao je Čikotić u utorak na društvenoj mreži.

Temeljni kapital UNIST Tehnološkog parka iznosi 20 tisuća kuna, dok su troškovi osoblja odnosno dva zaposlena u prošloj godini iznosili 459 965 kuna, a dobit je iznosila nešto više od deset tisuća kuna.

U obrazloženju stoji kako je UNIST Tehnološki park osnovan u rujnu 2016. godine nakon razvoja ideje o stvaranju Sveučilišnog poduzetničkog inkubatora, ali i nastalih potreba u samom gradu Splitu da postoji realna potreba cijele zajednice za stvaranje većeg inkubatora na području grada Splita.

- Kako u gotovo svim većim gradovima, osim u gradu Splitu postoji poduzetnički inkubator, a temeljeno na svjetskim iskustvima te rangiranju upravo sveučilišnih inkubatora i tehnoloških parkova, odlučeno je da će Sveučilište u Splitu razviti inkubator za visoke tehnologije, a u čemu će partner, odnosno u ovom slučaju, sudionik, biti i Grad Split te poduzetničke potporne institucije koje će isti osnivati te smjestiti u inkubator pod upravljanjem Sveučilišta u Splitu, stoji u obrazloženju.

Samo društvo, navode, osnovano je nakon saznanja da Sveučilište ne može samostalno biti prijavitelj projekta na natječaj "Razvoj poslovne infrastrukture", već da mora osnovati vlastito društvo koje će biti upisano u registar poduzetničkih potpornih institucija te u budućnosti nastaviti razvijati projekte u poduzetničkoj infrastrukturi Sveučilišta u Splitu.

Društvo UNIST Tehnološki park, na čijem je čelu Krešimir Budiša, jedan od savjetnika gradonačelnika Opare, nositelj je provedbe projekta "Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu", ukupne vrijednosti od 20 milijuna kuna, za što ima potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s iznosom od bespovratnih 19.837.733,13 kuna EU sredstava.

U obrazloženju piše kako Park ima jasnu perspektivu razvoja u jedini pravi poduzetnički inkubator na širem području grada Splita te kako projekt predstavlja okosnicu razvoja kadrova u sektoru visokih tehnologija na području Grada Splita i šire okolice.

- Grad Split, kao aktivni sudionik ovog projekta ima strateški interes uspješnog završetka provedbe ovog projekta i otvaranja prvog inkubatora na području Grada, stoji u obrazloženju.

Hoće li ovaj prijedlog proći, saznat ćemo već sutra, u utorak, na Gradskom vijeću.

#ANDRO KRSTULOVIć OPARA#ANTE čIKOTIć#KREšIMIR BUDIšA#SAVJETNIK GRADONAčELNIKA#UNIST TEHNOLOšKI PARK