StoryEditorOCM
Županijazabrinjavajući podaci

Zbog ovoga se ide i u zatvor! Na našem području sve više slučajeva zlostavljanja i napuštanja životinja

Piše Šibenski.hr
4. veljače 2024. - 12:29

U kanjonu Čikole, na nepristupačnom i zahtjevnom terenu, pripadnici šibenskog HGGS-a prošlog su tjedna imali nesvakidašnju akciju - spašavanje nemoćnog i zalutalog psa. Imao je sreće, no mnogi nemaju.

Napuštenih i zlostavljanih životinja je mnogo - svjedok tome je kninska udruga za zaštitu životinja. Sklonište za napuštene životinje podno Dinare prepuno je pasa, a zlostavljanje i ubijanje životinja kazneno djelo za koje se može dobiti i godina dana zatvora, piše HRT

Lovački pas bio je dva tjedna zatočen u kanjonu Čikole. Njegov lavež čuli su HGSS-ovci.

- Ekipa od dva člana išla je vodenim putom, s opremom za spašavanje sa divljih voda. Druga ekipa je išla siparom, što je bilo zahtjevno, kazao je voditelj akcije Zvonimir Cigić iz HGSS Stanice Šibenik.

Nakon dva dana akcije - spašen je i predan vlasniku. Ovakve situacije nisu rijetkost, dodaje Cigić. U zadnje vrijeme su, dodao je - imali nekoliko akcija spašavanja pasa iz kanjona ili jama. Vrijedno je truda, kaže - jer nekome je pas sve u životu. 

image
Tonci Plazibat/Cropix

A nekomu ništa. Zlostavljanih, ubijenih i napuštenih životinja mnogo je. U kninskoj udruzi - 20 je ostavljenih štenaca. Posla ima i u obližnjem skloništu.

- Dolaze izgladnjeli psi. Evo sad imam psa koji je 14 godina bio vezan na lancu, kaže predsjednica udruge Kninske njuškice Željana Milivojević.

Takvo ponašanje, kao i napuštanje životinja Zakon kažnjava. Za takva kaznena djela predviđena je kazna zatvora u trajanju do jedne godine. A što se tiče prekršaja - tu imamo novčanu kaznu u rasponu od 200 do 1000 eura, kaže glasnogovornica PU šibensko-kninske Sanja Baljkas.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Prošle godine u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je dvostruko više kaznenih djela, potvrđuje volonterka udruge Izabela Ponoš. Podno Dinare, zlostavljane i napuštene životinje pronašle su privremeni dom i čekaju vlasnika koji će ih tretirati s ljubavlju - kako i zaslužuju, piše HRT

25. travanj 2024 21:12