StoryEditorOCM
Županijaravnatelj upozorio

Veliki problem u NP-u Kornati: arhipelagom haraju čagljevi, do sada ih je odstrijeljeno čak 70-ak

Piše Jordanka Grubač
20. kolovoza 2023. - 18:13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nacionalni park Kornati postoji, evo, 43 godine. A svaka je prilika za proslavu dobrodošla, pa i kad godišnjica nije – okrugla.

Prvo se proslavilo u Murteru. U Delinovoj ulici postavljena je izložba fotografija Tješimira Marića, a uz nju i fotografije iz arhive Javne ustanove, među kojima je ponajviše onih Mile Rameše – danas umirovljenika, ali i nadalje, upravo za prezentaciju parka, vrijednog člana zajednice. Delinova je ulica bila ukrašena ženskim bodulskim šudarima pa je sve tu bilo nekako šesno i po domaću.

image
Dražen Stojčić

Za domaće, ali i za goste, performans je te večeri priredio Oliver J. Berekin, tako je barem na plakatu najavljen pjevač Oliver Jakovčev, a ruku su mu, bogme, dale i članice murterske ženske klape “Levera”. Uz ostalo, Oliver je pjevao i Olivera, a to znači da je pjevala cijela Delinova, pa i cijeli taj kvart Murtera.

Jaka točka Levrnaka

Dan poslije obljetnica je samozatajno, kako i priliči lokaciji, obilježena u samim Kornatima, na Levrnaki.

– Levrnaka nam je jedna od “najjačih” točaka Nacionalnog parka Kornati – rekao je u toj prigodi v.d. ravnatelja Javne ustanove Šime Ježina, najavljujući i skorašnje postavljanje spomenika parku u jednoj od najljepših uvala Jadrana, na žalu u Lojenoj. Bit će to u rujnu, na samom kraju ljeta, a za sada tek toliko da je spomenik izrađen prema ideji akademika Nikole Bašića u kiparskoj radionici Kažimira Hraste.

image
Dražen Stojčić

U kratkom obraćanju okupljenima, i gostima i domaćima, Šime Ježina u nekoliko je riječi opisao sezonu u parku, naznačio nekoliko akutnih i aktualnih problema, među kojima je i haranje čagljeva arhipelagom – u sanitarnom odstrelu do sada ih je uklonjeno sedamdesetak. Ugrožavaju, naravno, ponajviše kornatske ovce, među kojima i one iz nekih obiteljskih održavanih stada.

Puni kao šipak

U Informacijskom centru NP-a Kornati u samom arhipelagu, odnosno u njezinu okolišu te kuće na Levrnaki, postavljene su i one sjajne crno-bijele fotografije kornatskih ljudi i porata, ponajviše iz knjige “Sjećanje na zaborav”. Upriličena je i audiovizualna projekcija s događaja večer prije u Murteru, iz Delinove ulice, s izložbe Tješimira Marića i drugih, pa se tako na okupu našao i kopneni i otočni svijet Kornata.

A nakon te male proslave slijedi opet nastavak radnog ljeta na terenu – Kornati su ovih dana puni kao šipak.

Pa onda, Javna ustanova radi na nekim važnim dokumentima, poput onoga o novim regulama posjećivanja, odnosno boravka u akvatoriju unutar granica nacionalnog parka. Tako je obljetnica – ko obljetnica – postala još jedan start za vrijeme koje dolazi.

image

S proslave 43. rođendana

Dražen Stojčić
29. travanj 2024 06:58