StoryEditorOCM
ŽupanijaNAKON OLUJE

Tog 25. kolovoza hrvatski vojnici ubili su šestero civila, starijih Srba. Među njima su bili i starci od 90 godina

Piše Šibenski.hr
23. kolovoza 2023. - 15:22

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u ovaj petak, 25. kolovoza 2023., organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon "Oluje" u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina.

Komemoracija će početi u 11 sati u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u njegovu zaseoku Grubori, kod križa postavljenog za tamošnje žrtve.

I ove godine, uz obitelji ubijenih i članove i članice manjinskih vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, u Grubore dolaze, između ostalih, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga te saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević.

Podsjećamo, u Gruborima, zaselku Plavnog, pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko ubili su 25. kolovoza 1995. godine šestero civila, Srba. Ubijeni su Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovan Grubor (73), Jovo Grubor (65), Milka Grubor (51) i Đuro Karanović (45). Neke su žrtve smaknute hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.

"U Gruborima je počinjen strašan zločin, počinili su ga pripadnici ATJ Lučko. Ubijeni su nevini, stari ljudi ispred svojih kuća. Za to nema nikakva opravdanja." - sudac Zdravko Majerović tijekom izricanja oslobađajuće presude na Županijskom sudu u Zagrebu (6.6.2014.) dvojici optuženika, pripadnicima spomenute jedinice HV-a.

27. travanj 2024 19:56