StoryEditorOCM
ŽupanijaNediljko Dujić

Šef Županijske skupštine i županijskog HDZ-a pred vijećnicima 'otvorio dušu': Slobodno pozovite USKOK da me istraži

8. studenog 2019. - 13:49

Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninske Županijske skupštine i Županijskog odbora HDZ-a, u političkom smislu alfa i omega u županiji, na recentnoj sjednici ŽS održao je pravi ekspoze o svom “liku i djelu” koji su česta meta insajdera i outsajdera. Potaknut nizom spekulacija o funkcijama za koje je, navodno, bio kandidat, ali i napisima o članovima njegove obitelji.

 

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina doveo ga je i u kontekst izbora novog dekana šibenskog Veleučilišta, gdje, kako je rekao, njegova kandidatkinja nije prošla u drugi krug, te ga podsjetio da je u toj ustanovi proveden upravni nadzor, a trenutno je u tijeku i pravosudni postupak u kojem je jedan od inkriminiranih i ugledni član HDZ-a. Per fin, pozvao ga je i da vijećnicima objasni na koga je, poimenice, svojedobno “pucao” kad je rekao da je ovo država za kriminalce.

 

Olakšao dušu

 

Sasvim razumljivo, Dujić je po prioritetu ispravio “grešku” i vijećniku kazao kako je zapravo izjavio da “ova država ne smije biti za kriminalce”, no, o tom, po tom, i na nekom drugom mjestu…
A onda je krenuo olakšavati vlastitu dušu od svega što ga, očigledno, muči već duže vrijeme.

 

- Nisam znao da sam bio kandidat za ministra uprave, baš ću pitati premijera sutra kad ga vidim. Ali, mogu reći da mi je drago da je na to mjesto došao mlad, obrazovan čovjek i iz ove županije. Drago mi je i da se pokazalo, baš na primjeru izbora dekana, da vodim HDZ na način da ne guram nos gdje ne treba i ne pada mi na pamet kadrovirati tamo gdje po zakonu to ne možemo, i želimo depolitizirati sve gdje je to moguće. Nađite mi ijednog aktivnog člana HDZ-a među onima koje ćemo kao županija preuzeti iz Državne uprave. Među njima je manje od 10 posto pasivnih, a nijedan aktivni član HDZ-a. Prestanimo više govoriti o uhljebljivanju, apelirao je.

 

Ne miješa se u kandidate

 

– Nije normalno da moje dijete sa svim referencama radi, a normalno je da vaše može, ili da to može dijete onih koji mi podmeću i šalju USKOK da me istraži. Evo, i ja ih pozivam, neka slobodno USKOK istraži svu moju imovinu koju sam u 30 godina rada stekao. U Vodicama slušam nedavno kako kontroliram milijune i milijarde. Pa da je tako, zar bih ja ovdje bio i s vama se prepirao?! Vi koji tako mislite i koji te priče širite, slobodno pozovite USKOK, ali prestanite više s tim! - poručio je svojim, prije svega unutarstranačkim oponentima šef šibensko-kninskog HDZ-a, napominjući kako radi svoj posao na častan i profesionalan način i ne pada mu na pamet da se miješa u izbor dekana ili ma koga tko se bira na javnom natječaju.

 

Iako revoltiran, kako je rekao, stalnim podmetanjima, Dujić je pred vijećnicima održao pravi mobilizacijski govor.
- Moramo svi skupa stvarati poštenije i pravednije društvo i preuzeti odgovornost za ono što radimo. Dosta je govora ulice, pustimo autonomne institucije da rade svoj posao. Nakon 30 godina borbe za boljitak ovog društva - rekao je - imao sam potrebu to kazati. Sramota je na što smo se sveli, od ove Skupštine do Sabora, samo prozivanje na osobnoj razini…

 

S obzirom na ton i sadržaj Dujićevih poruka koje su samo izgovorene na Skupštini, ali su bile adresirane nekom drugom, nije nikakvo čudo da je vijećnik Petrina primijetio:

 

- Ovo je Županijska skupština, najviše zakonodavno tijelo županije, a vi ste očito u trenutku pomislili da ste na Županijskom odboru HDZ-a ili na nekom predizbornom skupu.

 

Kako bilo, Dujić je poslao poruke koje je htio i sasvim je svejedno s koje je to govornice učinio. One će doći do onih kojima ih je uputio. A to nisu, prije svih, vijećnici. Jer, opozicija ga ionako javno proziva, a kolege iz pozicije uvijek šute, pa je zbilja teško reći što (i o čemu) zapravo misle…

27. travanj 2024 18:13