stdClass Object ( [id] => 503722 [title] => Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik: "Ovo je najgora požarna sezona, a vatru podmeću bolesnici!" (foto) [alias] => darko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto [catid] => 332 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovog ljeta Dalmacija je u plamenu, a najtežoj protupožarnoj sezoni u samostalnoj Hrvatskoj, doprinijele su ovoljetne ekstremne visoke temperature, velike suše uslijed tri mjeseca bez kiše, obilje eteričnih para. Međutim, glavni krivac ipak je ljudski faktor. Veliki broj požara izazvan je ljudskom nepažnjom, najčešće pri spaljivanju korova ili pak bačenim opuškom iz nehaja. Podjednako, brojni požari izazvani su namjerno, a podmetnule su ih osobe piromanskih sklonosti. Osobe koje su bolesno opsjednute vatrom i doživljaju duševno olakšanje u podmetanju požara. Neki pak, izazivaju požare iz obijesti, a ne treba isključiti i mogućnosti da su požare podmetale i osobe iz nacionalno-političko-ideoloških pobuda.



Premda teritorijalno najmanja, od svih dalmatinskih županija, ovog ljeta vatrenom stihijom najviše je pogođena Šibensko-kninska županija.
Od početka godine u ovoj je županiji zabilježeno 1094 požara otvorenog prostora, od toga 118 u lipnju, 170 u srpnju i 175 u kolovozu. Od lipnja do danas protupožarni zrakoplovi OS RH na šibenskom području sudjelovale su u gašenju 105 velikih požara, najviše od svih dalmatinskih županije. Darko Dukić profesionalni je vatrogasac već 23 godine, a županijski vatrogasni zapovjednik zadnjih šest godina.



-Kao vatrogasac pamtim da je 2002. bila gadna protupožarna sezona. Međutim, otkako sam zapovjednik, ova je daleko najgora i najteža godina. Nerijetko u jednom danu smo imali i po nekoliko opasnih požara u kojima su bila direktno ugrožena naselja. Materijalna šteta na šumama i poljoprivrednim zemljištima je ogromna. Ipak sretan sam što u ovako gadnim požarima nije izgorio nijedan stambeni, ni gospodarski objekt, a nismo imali stradalih osoba, ni težih ozljeda kod vatrogasaca i građana – kaže Darko Dukić.



I on ne dvoji o tome da su brojni požari podmetnuti i to s namjerom da se ugroze naselja.
-I rezultati dosadašnjih policijskih istraga pokazale su da požare podmeću bolesne osobe, a to će pokazati i daljnje istražne radnje. Na žalost u našem okruženju žive takve bolesne osobe koje nisu svjesne koliko svojim postupcima nanose štete i ugrožavaju živote. Na istražnim tijelima je da otkriju te bolesnike, a na pravosudnim institucijama da ih pošalju na liječenje. Što ih više bude otkriveno i zbrinuto, bit će manje požara – kazao je vatrogasni zapovjednik Dukić.



U zadnjih mjeseca dana, od kada svakodnevno gori na području Šibensko-kninske županije, policijski djelatnici procesuirali su osam osoba za koje je istragom utvrđeno da su izazvali požare. U dva slučaja radilo se o neubrojivim osobama, a u jednom žena je zaradila samo prekršajnu prijavu. U ostalim slučajevima, protiv pet osoba podnesena je kaznena prijava zbog namjernog počinjena kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opčeopasnom radnjom i ili sredstvom, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. A za ista kaznena djela počinjena iz nehaja kazna zatvora je do tri godine.
Posljednji koji je pritvoren zbog podmetanja požara je maloljetnik iz mjesta Žagrović nadomak Knina te je uz kaznenu prijavu proslijeđen istražiteljima Općinskog suda za mladež. Za njega je utvrđeno da je od 11. srpnja do 23. kolovoza u Žagroviću u pet navrata upaljačem, a 23. kolovoza povećalom, palio suhu travu s namjerom izazivanja požara. Utvrđeno je da je, među ostalim, podmetnuo je požar 11. srpnja u 11,30 sati u predjelu Buline. Kada je vidio da su taj požar vatrogasci stavili pod nadzor, u 16,30 sadi na suprotnoj strani između zaseoka Raškovići i Zupčići upaljačem je ponovno zapalio suhu travu, a ovaj požar ugašen je tek pet dana kasnije. Nastala šteta dosegnula je 1,3 milijuna kuna. Kako doznajemo iz izvora bliskog istrazi, ovaj maloljetnik izjavio je kako obožava gledati vatru i vatrogasce dok je gase.



Po svemu sudeći riječ je o klasičnom piromanu, a to bi se moglo konstatirati i za 51-godišnju ženu iz Dubrave kod Šibenika. Ona je bila prva privedena osoba ovoga ljeta, a iza rešetaka je završila 25. srpnja i za nju je bio određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ona se tereti da je od 18. do srpnja u naselju Relje-Junakovići namjerno izazvala sedam požara, šest na otvorenom prostoru i jednog u staji. U ovom slučaju, zanimljivo je da su nakon dva požara mještani organizirali noćna dežurstva kako bi mogli pravovremeno gasiti vatru i ne bi li otkrili podmetače, a 51-godišnjakinja ih je tijekom noći posjećivala noseći im kolače i kavu.



Nadalje, zbog podmetanja požara 8. kolovoza u zaseoku Bezbradica kod Kistanja, kninski policajci priveli su 68-godišnjeg mještanina. On je uz cestu Kistanje – Obrovac upaljačem izazvao dva požara na udaljenosti od 200 metara. Tijekom istrage utvrđeno da je 68-godišnjak neubrojiva osoba pa je odaslano posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Zbog podmetanja požara 21. kolovoza u 14,15 sati u mjestu Radučić u općini Ervenik, sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku odredila je jednomjesečni istražni zatvor za 17-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Radića Donjih te njegovog vršnjaka i rođaka, državljanina Hrvatske i Republike Srbije Prvi se sumnjiči za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, a drugi za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.



Tijekom istrage utvrđeno je da je ovaj dvojac zajedno s još petoricom prijatelja  sa udaljenosti od pet kilometara  promatrao gašenje požara u Kistanjama. Kada se u jednom trenutku, 17-godišnjak se približio većem grmu suhe trave i kupine,   17-godišnjak s dvojnim državljanstvom mu je kazao neka zapali grm kako bi mogli uživo gledati požar, a što je prvi i učinio sa upaljačem. Nakon što se vatra počela širiti velikom brzinom, sva sedmorica su biciklima pobjegli s mjesta događaja, a požar se proširio na veliku površinu niskog raslinja i suhe trave, te u smjeru Nacionalnog parka Krka i arheološkog nalazišta amfiteatra, željezničke pruge i ceste Knin – Kistanje. Uz pomoć kanadera, vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara. Opožarena je površina od oko 150 hektara, a materijalna šteta procjenjuje se na više od 200 tisuća kuna.



Zbog sumnji da je 22. kolovoza jedan sat iza ponoći upaljenom cigaretom zapalio suhu travu, a sa namjerom da izazove požar na području Mirlović Zagore, šibenska policija pritvorila je 22-godišnjeg mladića iz Unešića. Protiv njega Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.
Također, 22. kolovoza u Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Knina te je utvrđeno da je on u vremenu od 11. do 22 kolovoza na području grada Knina uporabom upaljača na otvorenom u sedam navrata zapalio suhu travu i grmlje sa namjerom izazivanja požara. Pošto je utvrđeno da je 28-godišnjak neubrojiva osoba, o ovome je podneseno posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Dan kasnije, 23. kolovoza, kninski policajci priveli su 75-godišnju ženu iz Biskupije jer je utvrđeno da je 22. kolovoza u 17 sati, pri spaljivanju odjeće na otvorenom prostoru u blizini kuće izazvala požar koji je ugašen u 18.30. Protiv nje podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu.
 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko pali Dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-08-26 12:02:48 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Ante Talijaš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-08-26 12:02:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-08-26 12:02:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1640 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 332 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenske županije [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Županija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9014704.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9014708.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9014701.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9028343.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9028339.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/08\/26\/VIJ-\u017dupanija\/9028327.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x763"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14917202 Threads: 3 Questions: 3142226968 Slow queries: 7006173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234813979 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/zupanija/darko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto-503722 [printLink] => /sibenik/vijesti/zupanija/darko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto-503722?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 483174 [name] => piromani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => piromani [link] => /tag/piromani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337685 [name] => Darko Dukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-dukic [link] => /tag/darko-dukic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 337686 [name] => Dalmacija gori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija-gori [link] => /tag/dalmacija-gori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko pali Dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik: "Ovo je najgora požarna sezona, a vatru podmeću bolesnici!" (foto) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-50-57-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9014704.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9014704.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9014708.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9014701.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9028343.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9028339.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/08/26/VIJ-Županija/9028327.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovog ljeta Dalmacija je u plamenu, a najtežoj protupožarnoj sezoni u samostalnoj Hrvatskoj, doprinijele su ovoljetne ekstremne visoke temperature, velike suše uslijed tri mjeseca bez kiše, obilje eteričnih para. Međutim, glavni krivac ipak je ljudski faktor. Veliki broj požara izazvan je ljudskom nepažnjom, najčešće pri spaljivanju korova ili pak bačenim opuškom iz nehaja. Podjednako, brojni požari izazvani su namjerno, a podmetnule su ih osobe piromanskih sklonosti. Osobe koje su bolesno opsjednute vatrom i doživljaju duševno olakšanje u podmetanju požara. Neki pak, izazivaju požare iz obijesti, a ne treba isključiti i mogućnosti da su požare podmetale i osobe iz nacionalno-političko-ideoloških pobuda.



Premda teritorijalno najmanja, od svih dalmatinskih županija, ovog ljeta vatrenom stihijom najviše je pogođena Šibensko-kninska županija.
Od početka godine u ovoj je županiji zabilježeno 1094 požara otvorenog prostora, od toga 118 u lipnju, 170 u srpnju i 175 u kolovozu. Od lipnja do danas protupožarni zrakoplovi OS RH na šibenskom području sudjelovale su u gašenju 105 velikih požara, najviše od svih dalmatinskih županije. Darko Dukić profesionalni je vatrogasac već 23 godine, a županijski vatrogasni zapovjednik zadnjih šest godina.



-Kao vatrogasac pamtim da je 2002. bila gadna protupožarna sezona. Međutim, otkako sam zapovjednik, ova je daleko najgora i najteža godina. Nerijetko u jednom danu smo imali i po nekoliko opasnih požara u kojima su bila direktno ugrožena naselja. Materijalna šteta na šumama i poljoprivrednim zemljištima je ogromna. Ipak sretan sam što u ovako gadnim požarima nije izgorio nijedan stambeni, ni gospodarski objekt, a nismo imali stradalih osoba, ni težih ozljeda kod vatrogasaca i građana – kaže Darko Dukić.



I on ne dvoji o tome da su brojni požari podmetnuti i to s namjerom da se ugroze naselja.
-I rezultati dosadašnjih policijskih istraga pokazale su da požare podmeću bolesne osobe, a to će pokazati i daljnje istražne radnje. Na žalost u našem okruženju žive takve bolesne osobe koje nisu svjesne koliko svojim postupcima nanose štete i ugrožavaju živote. Na istražnim tijelima je da otkriju te bolesnike, a na pravosudnim institucijama da ih pošalju na liječenje. Što ih više bude otkriveno i zbrinuto, bit će manje požara – kazao je vatrogasni zapovjednik Dukić.



U zadnjih mjeseca dana, od kada svakodnevno gori na području Šibensko-kninske županije, policijski djelatnici procesuirali su osam osoba za koje je istragom utvrđeno da su izazvali požare. U dva slučaja radilo se o neubrojivim osobama, a u jednom žena je zaradila samo prekršajnu prijavu. U ostalim slučajevima, protiv pet osoba podnesena je kaznena prijava zbog namjernog počinjena kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opčeopasnom radnjom i ili sredstvom, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. A za ista kaznena djela počinjena iz nehaja kazna zatvora je do tri godine.
Posljednji koji je pritvoren zbog podmetanja požara je maloljetnik iz mjesta Žagrović nadomak Knina te je uz kaznenu prijavu proslijeđen istražiteljima Općinskog suda za mladež. Za njega je utvrđeno da je od 11. srpnja do 23. kolovoza u Žagroviću u pet navrata upaljačem, a 23. kolovoza povećalom, palio suhu travu s namjerom izazivanja požara. Utvrđeno je da je, među ostalim, podmetnuo je požar 11. srpnja u 11,30 sati u predjelu Buline. Kada je vidio da su taj požar vatrogasci stavili pod nadzor, u 16,30 sadi na suprotnoj strani između zaseoka Raškovići i Zupčići upaljačem je ponovno zapalio suhu travu, a ovaj požar ugašen je tek pet dana kasnije. Nastala šteta dosegnula je 1,3 milijuna kuna. Kako doznajemo iz izvora bliskog istrazi, ovaj maloljetnik izjavio je kako obožava gledati vatru i vatrogasce dok je gase.



Po svemu sudeći riječ je o klasičnom piromanu, a to bi se moglo konstatirati i za 51-godišnju ženu iz Dubrave kod Šibenika. Ona je bila prva privedena osoba ovoga ljeta, a iza rešetaka je završila 25. srpnja i za nju je bio određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ona se tereti da je od 18. do srpnja u naselju Relje-Junakovići namjerno izazvala sedam požara, šest na otvorenom prostoru i jednog u staji. U ovom slučaju, zanimljivo je da su nakon dva požara mještani organizirali noćna dežurstva kako bi mogli pravovremeno gasiti vatru i ne bi li otkrili podmetače, a 51-godišnjakinja ih je tijekom noći posjećivala noseći im kolače i kavu.



Nadalje, zbog podmetanja požara 8. kolovoza u zaseoku Bezbradica kod Kistanja, kninski policajci priveli su 68-godišnjeg mještanina. On je uz cestu Kistanje – Obrovac upaljačem izazvao dva požara na udaljenosti od 200 metara. Tijekom istrage utvrđeno da je 68-godišnjak neubrojiva osoba pa je odaslano posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Zbog podmetanja požara 21. kolovoza u 14,15 sati u mjestu Radučić u općini Ervenik, sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku odredila je jednomjesečni istražni zatvor za 17-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Radića Donjih te njegovog vršnjaka i rođaka, državljanina Hrvatske i Republike Srbije Prvi se sumnjiči za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, a drugi za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.



Tijekom istrage utvrđeno je da je ovaj dvojac zajedno s još petoricom prijatelja  sa udaljenosti od pet kilometara  promatrao gašenje požara u Kistanjama. Kada se u jednom trenutku, 17-godišnjak se približio većem grmu suhe trave i kupine,   17-godišnjak s dvojnim državljanstvom mu je kazao neka zapali grm kako bi mogli uživo gledati požar, a što je prvi i učinio sa upaljačem. Nakon što se vatra počela širiti velikom brzinom, sva sedmorica su biciklima pobjegli s mjesta događaja, a požar se proširio na veliku površinu niskog raslinja i suhe trave, te u smjeru Nacionalnog parka Krka i arheološkog nalazišta amfiteatra, željezničke pruge i ceste Knin – Kistanje. Uz pomoć kanadera, vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara. Opožarena je površina od oko 150 hektara, a materijalna šteta procjenjuje se na više od 200 tisuća kuna.



Zbog sumnji da je 22. kolovoza jedan sat iza ponoći upaljenom cigaretom zapalio suhu travu, a sa namjerom da izazove požar na području Mirlović Zagore, šibenska policija pritvorila je 22-godišnjeg mladića iz Unešića. Protiv njega Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.
Također, 22. kolovoza u Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Knina te je utvrđeno da je on u vremenu od 11. do 22 kolovoza na području grada Knina uporabom upaljača na otvorenom u sedam navrata zapalio suhu travu i grmlje sa namjerom izazivanja požara. Pošto je utvrđeno da je 28-godišnjak neubrojiva osoba, o ovome je podneseno posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Dan kasnije, 23. kolovoza, kninski policajci priveli su 75-godišnju ženu iz Biskupije jer je utvrđeno da je 22. kolovoza u 17 sati, pri spaljivanju odjeće na otvorenom prostoru u blizini kuće izazvala požar koji je ugašen u 18.30. Protiv nje podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu.
 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/darko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto-503722 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e955cc5b10c2c01fa7059f166fb9ed748e193810 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Darko+Duki%C4%87%2C+%C5%BEupanijski+vatrogasni+zapovjednik%3A+%26quot%3BOvo+je+najgora+po%C5%BEarna+sezona%2C+a+vatru+podme%C4%87u+bolesnici%21%26quot%3B+%28foto%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fdarko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto-503722 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fdarko-dukic-zupanijski-vatrogasni-zapovjednik-quot-ovo-je-najgora-pozarna-sezona-a-vatru-podmecu-bolesnici-quot-foto-503722 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko pali Dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŽupanijaTko pali Dalmaciju

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik: "Ovo je najgora požarna sezona, a vatru podmeću bolesnici!" (foto)

Piše Ante Talijaš
26. kolovoza 2017. - 14:02

Ovog ljeta Dalmacija je u plamenu, a najtežoj protupožarnoj sezoni u samostalnoj Hrvatskoj, doprinijele su ovoljetne ekstremne visoke temperature, velike suše uslijed tri mjeseca bez kiše, obilje eteričnih para. Međutim, glavni krivac ipak je ljudski faktor. Veliki broj požara izazvan je ljudskom nepažnjom, najčešće pri spaljivanju korova ili pak bačenim opuškom iz nehaja. Podjednako, brojni požari izazvani su namjerno, a podmetnule su ih osobe piromanskih sklonosti. Osobe koje su bolesno opsjednute vatrom i doživljaju duševno olakšanje u podmetanju požara. Neki pak, izazivaju požare iz obijesti, a ne treba isključiti i mogućnosti da su požare podmetale i osobe iz nacionalno-političko-ideoloških pobuda.



Premda teritorijalno najmanja, od svih dalmatinskih županija, ovog ljeta vatrenom stihijom najviše je pogođena Šibensko-kninska županija.
Od početka godine u ovoj je županiji zabilježeno 1094 požara otvorenog prostora, od toga 118 u lipnju, 170 u srpnju i 175 u kolovozu. Od lipnja do danas protupožarni zrakoplovi OS RH na šibenskom području sudjelovale su u gašenju 105 velikih požara, najviše od svih dalmatinskih županije. Darko Dukić profesionalni je vatrogasac već 23 godine, a županijski vatrogasni zapovjednik zadnjih šest godina.



-Kao vatrogasac pamtim da je 2002. bila gadna protupožarna sezona. Međutim, otkako sam zapovjednik, ova je daleko najgora i najteža godina. Nerijetko u jednom danu smo imali i po nekoliko opasnih požara u kojima su bila direktno ugrožena naselja. Materijalna šteta na šumama i poljoprivrednim zemljištima je ogromna. Ipak sretan sam što u ovako gadnim požarima nije izgorio nijedan stambeni, ni gospodarski objekt, a nismo imali stradalih osoba, ni težih ozljeda kod vatrogasaca i građana – kaže Darko Dukić.



I on ne dvoji o tome da su brojni požari podmetnuti i to s namjerom da se ugroze naselja.
-I rezultati dosadašnjih policijskih istraga pokazale su da požare podmeću bolesne osobe, a to će pokazati i daljnje istražne radnje. Na žalost u našem okruženju žive takve bolesne osobe koje nisu svjesne koliko svojim postupcima nanose štete i ugrožavaju živote. Na istražnim tijelima je da otkriju te bolesnike, a na pravosudnim institucijama da ih pošalju na liječenje. Što ih više bude otkriveno i zbrinuto, bit će manje požara – kazao je vatrogasni zapovjednik Dukić.



U zadnjih mjeseca dana, od kada svakodnevno gori na području Šibensko-kninske županije, policijski djelatnici procesuirali su osam osoba za koje je istragom utvrđeno da su izazvali požare. U dva slučaja radilo se o neubrojivim osobama, a u jednom žena je zaradila samo prekršajnu prijavu. U ostalim slučajevima, protiv pet osoba podnesena je kaznena prijava zbog namjernog počinjena kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opčeopasnom radnjom i ili sredstvom, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. A za ista kaznena djela počinjena iz nehaja kazna zatvora je do tri godine.
Posljednji koji je pritvoren zbog podmetanja požara je maloljetnik iz mjesta Žagrović nadomak Knina te je uz kaznenu prijavu proslijeđen istražiteljima Općinskog suda za mladež. Za njega je utvrđeno da je od 11. srpnja do 23. kolovoza u Žagroviću u pet navrata upaljačem, a 23. kolovoza povećalom, palio suhu travu s namjerom izazivanja požara. Utvrđeno je da je, među ostalim, podmetnuo je požar 11. srpnja u 11,30 sati u predjelu Buline. Kada je vidio da su taj požar vatrogasci stavili pod nadzor, u 16,30 sadi na suprotnoj strani između zaseoka Raškovići i Zupčići upaljačem je ponovno zapalio suhu travu, a ovaj požar ugašen je tek pet dana kasnije. Nastala šteta dosegnula je 1,3 milijuna kuna. Kako doznajemo iz izvora bliskog istrazi, ovaj maloljetnik izjavio je kako obožava gledati vatru i vatrogasce dok je gase.



Po svemu sudeći riječ je o klasičnom piromanu, a to bi se moglo konstatirati i za 51-godišnju ženu iz Dubrave kod Šibenika. Ona je bila prva privedena osoba ovoga ljeta, a iza rešetaka je završila 25. srpnja i za nju je bio određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ona se tereti da je od 18. do srpnja u naselju Relje-Junakovići namjerno izazvala sedam požara, šest na otvorenom prostoru i jednog u staji. U ovom slučaju, zanimljivo je da su nakon dva požara mještani organizirali noćna dežurstva kako bi mogli pravovremeno gasiti vatru i ne bi li otkrili podmetače, a 51-godišnjakinja ih je tijekom noći posjećivala noseći im kolače i kavu.



Nadalje, zbog podmetanja požara 8. kolovoza u zaseoku Bezbradica kod Kistanja, kninski policajci priveli su 68-godišnjeg mještanina. On je uz cestu Kistanje – Obrovac upaljačem izazvao dva požara na udaljenosti od 200 metara. Tijekom istrage utvrđeno da je 68-godišnjak neubrojiva osoba pa je odaslano posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Zbog podmetanja požara 21. kolovoza u 14,15 sati u mjestu Radučić u općini Ervenik, sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku odredila je jednomjesečni istražni zatvor za 17-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Radića Donjih te njegovog vršnjaka i rođaka, državljanina Hrvatske i Republike Srbije Prvi se sumnjiči za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, a drugi za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.



Tijekom istrage utvrđeno je da je ovaj dvojac zajedno s još petoricom prijatelja  sa udaljenosti od pet kilometara  promatrao gašenje požara u Kistanjama. Kada se u jednom trenutku, 17-godišnjak se približio većem grmu suhe trave i kupine,   17-godišnjak s dvojnim državljanstvom mu je kazao neka zapali grm kako bi mogli uživo gledati požar, a što je prvi i učinio sa upaljačem. Nakon što se vatra počela širiti velikom brzinom, sva sedmorica su biciklima pobjegli s mjesta događaja, a požar se proširio na veliku površinu niskog raslinja i suhe trave, te u smjeru Nacionalnog parka Krka i arheološkog nalazišta amfiteatra, željezničke pruge i ceste Knin – Kistanje. Uz pomoć kanadera, vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara. Opožarena je površina od oko 150 hektara, a materijalna šteta procjenjuje se na više od 200 tisuća kuna.



Zbog sumnji da je 22. kolovoza jedan sat iza ponoći upaljenom cigaretom zapalio suhu travu, a sa namjerom da izazove požar na području Mirlović Zagore, šibenska policija pritvorila je 22-godišnjeg mladića iz Unešića. Protiv njega Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.
Također, 22. kolovoza u Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Knina te je utvrđeno da je on u vremenu od 11. do 22 kolovoza na području grada Knina uporabom upaljača na otvorenom u sedam navrata zapalio suhu travu i grmlje sa namjerom izazivanja požara. Pošto je utvrđeno da je 28-godišnjak neubrojiva osoba, o ovome je podneseno posebno izvješće Državnom odvjetništvu.
Dan kasnije, 23. kolovoza, kninski policajci priveli su 75-godišnju ženu iz Biskupije jer je utvrđeno da je 22. kolovoza u 17 sati, pri spaljivanju odjeće na otvorenom prostoru u blizini kuće izazvala požar koji je ugašen u 18.30. Protiv nje podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu.
 

12. svibanj 2024 02:50