StoryEditorOCM
ŠibenikGradska knjižnica

Vinograd i elektrana na istom zemljištu: o tome do u detalje za mjesec dana, na 4. forumu AGROMED

Piše Branimir Periša
18. travnja 2024. - 15:09

“Agrosolari u mediteranskoj poljoprivredi” tema je ovogodišnjeg, 4. Mediteranskog poljoprivrednog foruma AGROMED koji će se u trećem navratu održati 17. svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.  AGROMED se odvija u organizaciji Instituta za europske, globalizacijske studije, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije, te podržava Europski zeleni plan i Ciljeve održivog razvoja.

Tijekom rasprave na tri panela iznijet će se prednosti i nedostaci agrosolara, zamišljenih da se postave na obradive površine kako bi se na istome komadu zemljišta proizvodili usjevi, ali i električna energija. Pri tome, agrosolarne instalacije čuvaju nasade od žege i drugih vremenskih nepogoda.

Oism domaćih stručnjaka i vlasnika OPG-ova, na šibenskom forumu sudjelovat će gosti iz sredozemnih zemalja-Italije i Španjolske-koje su implementirale agrosolare ili agrosunčane elekrane. Hrvataska je jedna od 10 članica EU na tome putu.

RH je omogućila postavljanje agrosolara na sve poljoprivredne površine pod trajnim nasadima koje su upisane u evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta (ARKOD).

-Istražit ćemo zakonske okvire i praktičnu primjenu agrosolara, uvjete korištenja i značaj akvasolarnih elektrana. Ideje, prijedlozi i zaključci Foruma okosnice su novih poljoprivrednih politika zasnovanih na ideji samoodrživosti i samodostatnosti. – kaže Vedran Obućina, voditelj foruma.

Više informacija OVDJE

 

01. svibanj 2024 16:45