StoryEditorOCM
ŠibenikZaobiđite Šubićevac

Riješeno 196 ručnih bombi i 7 "zvončića", a danas će pirotehničari uništiti još 19 "zvončića"

2. veljače 2017. - 09:16

Sveukupno 196 komada ručnih bombi M-35 zaostalih iz Drugog svjetskog rata koje su pirotehničari triju tvrtki angažiranih na poslovnima razminiranja na Šubićevcu pronašli u jednoj rupi prilikom pretraživanja terena uništena su u srijedu, pa je to razlog detonacija koje su Šibenčani mogli čuti do 16 sati. Prema riječima Zorana Vasiljevića iz zagrebačke tvrtke Rumital koja je nositelj razminiranja na šibenskom području (uz tvrtke Prolumis iz Zagreba i Fossia iz Požege), uništeno je i 7 komada KB-1, dijelova kasetne bombe "Orkan", takozvanih zvončića.

- Uništenje eksplozivnih naprava nije bio jednostavan zadatak jer ih je trebalo nositi u brdo, što dalje od naselja te preko njih slagati vreće sa pijeskom kako bi eksplozija bila prigušenija. Svaki od dijelova "Orkana", osim toga, pojedinačno se uništava, pa je i to oduzelo vremena. Danas nas čeka uništenje preostalih 19 komada KB-1, a onda ćemo se u narednih nekoliko dana premjestiti na prostor Rokića radi nastavka poslova razminiranja-najavio je Vasiljević.

Stoga je građane Šibenika pozvao da u četvrtak izbjegavaju kretanja dijelom Šubićevca na kojemu se uništavaju eksplozivne naprave i razminira teren. 

 

31. svibanj 2024 15:02