StoryEditorOCM
ŠibenikPočeli Dani kršćanske kulture

Psihoterapeutkinja Maja Jakšić: Djecu smo u ime "naprednog odgoja" uzdigli na neprimjeren pijedestal da sve moraju imati

1. travnja 2017. - 15:07

Trinaesti po redu Dani kršćanske kulture otvoreni su danas u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku i traju do 11. travnja. Cilj ove manifestacije je promicanje i ukazivanje na djela, autore i događaje na kojima je utemeljena europska kultura i kulturna baština Hrvatske.

U Šibeniku su Dani kršćanske kulture počeli Biskupijskim susretom obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju. Na širokom prostoru budućeg pastoralnog centra u izgradnji i oko Gospine crkve okupilo se tristotinjak odraslih s djecom, koji su tijekom boravka na ovome susretu do 16 sati sudjelovali među ostalim, na pokorničkom bogoslužju i misi koju je predvodio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, potom su objedovali za zajedničkim stolom, te predstavljali obiteljske zajednice i molili.

-Okupiti se oko svoje nebeske majke i zahvaliti se na daru obitelji, misli su današnjeg okupljanja, kazao je na početku susreta don Ante Omazić, vrpoljački župnik u pozdravnoj riječi uoči početka predavanja "Kakav roditelj želiš biti" koje je održala prof. Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i voditeljica centra za edukaciju i savjetovanje "Hippocampus" iz Splita.

Dok su roditelji slušali predavanje, djeca su se zajedno s nekolicinom animatora igrala na prostranoj čistini pred Gospinom crkvom.

-Izazovi pred današnjim obiteljima su brojni – puno očekujemo od sebe i od djece, njih smo u ime "naprednog odgoja" uzdigli na neprimjeren pijedestal da sve moraju imati i tako neke vlastite potrebe "krpamo" preko djeteta i njegova života, istakla je prof. Jakšić. A da bismo pomogli vlastitoj djeci, prvo trebamo pomoći sebi i imati na umu da nas naše dijete stalno promatra i jedino uči život promatrajući nas i naše postupke, najmanje iz riječi koje im upućujemo.

Roditelji, međutim, to nerijetko gube iz vida u strci svakodnevnog života opterećenog s previše obveza i teškoća, pa ne mare uvijek za vlastito ponašanje i primjer koji pokazuju, naglasci su iz predavanja prof. Jakšić.

Današnji program Dana kršćanske kulture nastavlja se večeras u 20 sati koncertom u katedrali sv. Jakova. Skladbu "Golgota" Antuna Tomislava Šabana, na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića koji slove za jedan od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike izvest će Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci" i orguljašku pratnju Šibenčanina Pavla Mašića, a dirigent je Jurica Petrač.
 

10. svibanj 2024 12:47