StoryEditorOCM
ŠibenikUoči sutrašnjeg prosvjeda

Profesor Toni Skelin: Obožavam svoj posao i kada sam ostao bez njega, vjerujte, dva dana sam plakao

Piše Marija Lončar
28. ožujka 2024. - 18:24

Toni Skelin - naš profesor, slogan je pod kojim će se sutra, u petak 29. ožujka, održati prosvjed ispred Krešimirova doma i gradske uprave u znak podrške profesoru tjelesne odgoja i zdravstvene kulture koji je nakon 10 godina radnog staža u OŠ Meterize u Šibeniku ostao bez posla.

Skelin je u toj školi bio zaposlen nakon što je tadašnja profesorica tjelesnog Margit Vrbičić postala ravnateljica. Dobio je, kaže, ugovor na određeno vrijeme, ali nije znao reći na koji rok. Previše je kaže, ovih dana pod dojmom i stresom zbog svega što se događalo i kroz što prolazi cijela njegova obitelj. Obiteljski je čovjek, ističe, s dvoje male djece i ovakva situacija opterećuje cijelu njegovu obitelj.

-Ne mogu prihvatiti da kao otac dvoje djece sada moram na biro i da mi tamo teta tužnog pogleda kaže da nema posla. U kratkom vremenu previše se toga dogodilo. Obožavam svoj posao i vjerujte da sam nakon što sam ostao bez posla dva dana plakao. Pojavio se i bunt roditelja koji su prepoznali moj rad. Bio sam i razrednik i ispratio dvije generacije učenika. Ovo mi je stvarno teška situacija – emotivan je bio Skelin.

Magistar kineziologije, Skelin je, kaže, 10 godina, zapravo čuvao mjesto za Vrbičić u slučaju da ne prođe na novom reizboru. No, prošla je dva puta, a treći mandat, tvrdi, dobila je krajem prošle godine. Tek poslije toga raspisan je natječaj na profesora tjelesnog na koji se Skelin javio zajedno sa još 11 kandidata. Pet ih je pristupilo pisanom ispitu, a Skelin je jedini pred tročlanim povjerenstvom uspješno položio pisani i usmeni ispit uvjetima.

image

OŠ Meterize

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Stoga je povjerenstvo ravnateljici predložilo Skelina kao jedinog kandidata. No, ravnateljica je taj prijedlog odbila i školski odbor na kraju nije imao nijednog kandidata o kojem bi mogao raspraviti i donijeti konačnu odluku. Natječaj je tada poništen i raspisan novi, ali se Skelin na njega nije javio.

-Na ovaj drugi natječaj nisam se javio, jer sam na prvom jedini prošao pisani ispit s 86 posto, a potom i usmeni pred komisijom koja me predložila ravnateljici. Ali ravnateljica je rekla da nam se putovi razilaze, a kao razlog navodi događaj u kojem je ona imala ružnu reakciju prema meni, zgrabila me za ruku i odvela u kabinet dok je dvorana bila puna djece. Vikala je na mene i prijetila otkazom. Ja sam joj rekao da iziđe iz mog kabineta, jer nije u redu da se tako ponaša. Taj događaj ona navodi kao povod našeg razmimoilaženja. Sebi je dala za za pravo da me školskom odboru uopće ne predloži i to je objasnila time da je ljuta na mene, da joj se nisam ispričao i da me ona neće predložiti – kazao je Skelin i dodao kako je sve proteklih 10 godina suradnja s ravnateljicom bila vrlo dobra.

-Zbog svega toga imam sumnje da se ovo radno mjesto čuva za nekog drugog. Otprilike znam za koga, a taj netko u prvom natječaju nije imao kompletnu dokumentaciju i sada se u novom natječaju ta greška ispravlja – misli Skelin kojemu je ugovor na određeno, kako je rekao, istekao 23. ožujka. Ističe kako se nije mislio medijski eksponirati, ali nakon što je njegov šurjak, sestrin muž, smatrajući kako mu je napravljena velika nepravda pokrenuo Facebook grupu podrške koja je u samo tri dana okupila tisuću ljudi, roditelja i djece koji su podržali Skelina i njegov rad u OŠ Meterize.

-Ne mogu sada ostati neeksponiran nakon takve reakcije ljudi. Na kraju krajeva ljudi bi iz prve ruke trebali čuti što se dogodilo – kazao je Toni Skelin koji je najavio i žalbu na ravnateljičinu odluku, a o svemu će izvijestiti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te slučaj prijaviti prosvjetnoj inspekciji.

image

Margit Vrbičić, ravanteljica OŠ Meterize

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Sutrašnji skup potpore profesoru Toniju Skelinu počinje u 10 sati, a njegov šurjak Ivan Jerković koji stoji iza Facebook grupe i organizacije prosvjeda napominje kako će to biti miran prosvjed te očekuje da će se okupiti barem stotinjak ljudi.

A među brojnim komentarima u Facebook grupi ističe se i majke bivšeg učenika sa invaliditetom.

-Je da ima koji put britak jezik i temperamentan je, ali je i među rijetkima koje ne tribaš ni molit da "da ruku". Mnogi samo demagoški podržavaju osobe s invaliditetom, on nije među takvima. Nemam više osnovnoškolaca, no nakon njih troje znam da je profesor Toni bio među onima koji ima znanje, srce i dušu za svoje učenike!

Komentar o svemu zatražiti smo i od ravnateljice Vrbičić, ali do zaključenja teksta na telefonski poziv nije se javila. Prethodno je već u medijima izjavila kako je točno da joj je povjerenstvo predložilo Skelina kao kandidata.

-Ja sam ga odbila, jer kao čovjek, svojim načinom rada ne ispunjava uvjete koje zahtjeva naša škole. Raspisala sam novi natječaj i ponovno se javilo 12 kandidata, a u toku je provjera njihovog znanja - rekla je Vrbičić u medijima prije nekoliko dana i dodala kako je komentari i podrška Skelinu iskazana u Facebook grupi ne zanima, jer je riječ o nestručnim ljudima koji "nemaju dovoljno informacija ni pedagoškog znanja".

 

 

26. travanj 2024 02:07