StoryEditorOCM
Šibeniku utrobi tanaje

Misteriozni tunel i bunker iz II. svjetskog rata postaju šibenska atrakcija: ‘Želimo da posjetitelji tu osjete nelagodu‘

Piše Toni Veljača
11. svibnja 2024. - 08:44

Brojne generacije Šibenčana svoje djetinjstvo provelo je na Tvrđavi sv. Ivana. Pogotovo oni koji su odrastali na Šubićevcu, u Varošu i drugim obližnjim kvartovima.

Posebno njima poznata je i priča o tunelu i bunkeru koji se kriju u "utrobi" najveće kopnene utvrde u Krešimirovu gradu. Da ih i sada pitate, vjerojatno bi se većina rado prisjetila razdoblja kada su im tunel i bunker, koji su usput budi rečeno, izgradili Nijemci tijekom 13-mjesečne okupacije Šibenika u Drugom svjetskom ratu, bili česta lokacija za igru i druženje.

Oni nešto hrabriji, odlučniji, pričali su nam stariji Šibenčani, provlačili bi se unutra, promatrali šišmiše i igrali se skrivača. Pričamo o razdoblju od 50-ih godina prošlog stoljeća pa do Domovinskog rata.

Oni manje hrabri, da ne kažemo, klaustrofobični, bacali bi kamenčiće i osluškivali. Tko je mogao i pomisliti kako će se od tih bačenih kamenčića, ulaz u tunel, preciznije prvih nekoliko metara, kompletno zatrpati.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

28. svibanj 2024 16:19