stdClass Object ( [id] => 459566 [title] => Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga! [alias] => bog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šibenik upravo ovoga Božića slavi veliki jubilej – 950 godina od prvog pisanog spomena imena grada. U tom dugom nizu godina samostan sv. Frane je najstarija institucija, koja u kontinuitetu od gotovo 800 godina djeluje u Šibeniku. I samostan i crkva sv. Frane imaju važan i prepoznatljiv šibenski kolorit. Samostan je dao Crkvi, gradu i ovome narodu brojne istaknute fratre. Spomenimo da je prvi hrvatski kanonizirani svetac, sv. Nikola Tavelić, bio član upravo toga samostana. Također, i prvi biskup šibenski. Uz njega su, također, vezani brojni znanstvenici, teolozi, propovjednici, glazbenici koji su stoljećima u duhovnom i teološkom smislu odgajali Šibenčane, a u slučaju Nikole Tavelića zamjetno je da je ta vjerska pouka išla i još mnogo šire. Samostan sv. Frane je referentna točka i nemoguće je, složit će se svi, od povjesničara do običnog puka, započeti ikakvu priču o povijesti Šibenika a ne "nasloniti" se na ovaj samostan. Stoga je za blagdanski, božićni razgovor s fra Ivanom Bradarićem, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, mnogo povoda.

Imamo mrežnu stranicu, nosač zvuka, časopis, izložbu...

– Jako smo zahvalni Bogu za milost koju nam je dao da na ovom tako važnom mjestu i mi danas možemo nastaviti misiju naših predšasnika. Na tome ovaj sadašnji postav fratara samostana sv. Frane predano radi služeći svima onima koji posjećuju našu crkvu. Svetište ima svoju mrežnu stranicu. Za pučko štovanje i popularizaciju ovoga sveca prošle godine smo objavili nosač zvuka "Šibenik pjeva svome svecu", na kojemu brojni šibenski župni zborovi, klape i druge glazbene skupine pjevaju pjesme u čast našega svetog sugrađanina, a ove godine smo izdali prvi opsežni molitvenik sv. Nikole Tavelića. Također ove godine smo pokrenuli časopis, jednostavnog imena "Svetac", koji je glasilo svetišta i svih relevantnih događanja oko sveca i njegova šibenskog svetišta.
Ove smo godine pokrenuli devetotjednu pripravu za blagdan sv. Nikole i nazvali je "velika devetnica". Ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni jest izložba fotografija "Put sandala", koju smo ostvarili s fotografom Jasminom Fazlagićem, a koja prikazuje život sv. Nikole. Ovo je izvrstan način da se šire mase i oni koji nedovoljno ili uopće ne poznaju našega sveca upoznaju s njime. Tu bih spomenuo i posebnu izložbu o sv. Nikoli koju smo postavljali prigodno u našem muzeju sv. Frane. Zapravo, sve više uviđamo, kako u samostanima kao što je ovaj, koji ima sve to duhovno i kulturno naslijeđe što ga namriješe mudri redovnici, da se naše današnje propovijedanje i navještaj Radosne vijesti može itekako dobro poslužiti kulturom, znanošću, umjetnošću i na taj način se približiti svim ljudima. Uostalom, to je Crkva, nositeljica i tvoriteljica spomenutih grana, i činila kroz svoju povijest. Zahvalni smo Gradskom vijeću i Upravi grada Šibenika da su ovo naše zauzimanje i za kulturu prepoznali i u ovoj jubilejskoj godini grada Šibenika samostanu sv. Frane dodijelili godišnju nagradu – ističe fra Ivan.

Nisu svi primili Božić!

Ovih dana se intenzivno pripravljamo za blagdan Božića. Kako se, zapravo, valja pripremiti?
– U moru glasova trebamo čuti i prepoznati onaj pravi. U blještavilu raznih svjetala ne smijemo se previše zagledavati da nas ne zaslijepi. Božić ne slavimo samo mi koji idemo u crkvu. Božić je možda, vremenski, najmanje u crkvi. Božića je najviše na ulici, na sajmovima, u golemim prodajnim centrima, u svim medijima, a najviše na televiziji. Božić nije više slavlje koje pripada samo kršćanima. Božić je postao dio mentaliteta ovoga svijeta i suvremene kulture. U jednom širokom smislu danas svi slave Božić, svi šetaju adventskim i božićnim sajmovima, kupuju lampice i pjevuckaju pjesme o zvončićima što odjekuju u noći.
Ali, nisu svi primili Božić! I ove godine će odjeknuti pomalo dramatično glas sv. Ivana iz Proslova njegova Evanđelja: "Svojima dođe, a njegovi ga ne primiše."
Vjernici su se za Božić pripremali utirući put Gospodinu na način da su poslušali prorokov poziv i prokrčili one puteve kojima već dugo nisu hodali, izmirili se s drugima. Vjernici su nastojali spuštati uzvisine svoje oholosti i bahatosti čega je ovaj svijet prepun. Istinski vjernici su se pripremali na način da su praznine i rupe ispunili Božjim mirom i ljubavi.

Povratak na početak

Koja je vaša poruka za blagdan Božića?
– Sve ono što ne mijenja našu nutrinu, našu okrenutost Isusu Kristu u mislima, riječima i djelima, sve ono što nas ne vodi k Isusu koji je pozvao na ispunjenje svih zapovijedi Božjih, a osobito zapovijedi ljubavi, sve ono što ne vodi da budemo i mi milosrdni kao Otac naš nebeski... sve, ali baš sve će postati vrlo brzo poganstvo i bezboštvo. Sva naša kićenja, sve naše pretrpane gozbe, sva naša pjevanja i, usuđujem se reći, čak i svi dolasci u crkvu postat će običaj, ritual, tradicija, ako ne mijenjamo sebe. Želimo li iskreno promatrati i usmjeriti svoj život? Želimo li osobni napredak, blagostanje u obitelji, zdravo i perspektivno društvo u kojem ima mjesta za sve: nezaposlenima posla, zaposlenima plaće, siromašnima dostojanstva, bogatima poniznosti, onima koji vode narod samokritičnosti i straha Božjega, duhovnim pastirima duha Božjega i malenosti... Odgovor je novi početak. Ili povratak na početak. Ovih ćemo dana puno govoriti o početku, čitajući nekoliko puta Ivanov uvod u Evanđelje koji počinje riječima: U početku bijaše Riječ. A sada, Bog nam u svome Sinu daruje novi početak. Pri čemu ne moramo rušiti staro, nego na Isusu graditi novo. Ili, kako sveta liturgija kaže: Po Kristu i s Kristom i u Kristu. Dok si na Božić čestitamo ovaj radosni kršćanski blagdan, prenosimo jedni drugima najtoplije osjećaje i, prema svojim mogućnostima, darivamo jedni druge. Upravo je to poruka ovoga blagdana: Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga – poručio je fra Ivan Bradarić.


Trogodišnja priprava za veliki jubilej
Sljedeće godine, najavljuje fra Ivan Bradarić, počinje trogodišnja priprava za proslavu velikih jubileja.
– Naime, 2020. godine slavit ćemo okruglo pedeset godina od Nikoline kanonizacije. Mnogi svjedoci ovih svečanih i radosnih događanja su još živi. A i oni koji su kasnije rođeni sigurno će se obradovati ovoj inicijativi, koja će brojnim programima nastojati povratiti u sjećanje vjernika Hrvata ovaj izvrsni lik svetosti. Trenutačno radimo na formiranju odbora koji će organizirati i pripremati razna događanja tijekom trogodišta, ali i same godine proslave.


Suradnja s biskupima na visokoj razini

– Umirovljeni biskup Ante Ivas uvijek je rado navraćao u našu crkvu i slavio svetu misu na velike blagdane. U Šibeniku se, da bi se razlikovalo dvojicu biskupa, jednostavno kaže: stari biskup i mladi biskup, pa na taj način odmah znamo o kome je riječ. Valjda mi gospoda biskupi neće zamjeriti, pa ću i ja tako reći: mladi biskup mons. Tomislav Rogić je pun elana. Divim mu se kako uspijeva sve stići. Skoro pomislim da ima moć bilokacije. To je samo pokazatelj s koliko ljubavi je pristupio preuzimanjem nove službe. I sam je prije dolaska u Šibenik bio rektor svetišta, onoga u Udbini, pa sam uvjeren da će znati prepoznati posebnosti hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i pomoći nama franjevcima svojim iskustvom. Zapravo, biskup je sam već u svome prvom javnom nastupu o blagdanu sv. Nikole Tavelića ove godine pokazao svoju naklonost ovom važnom svetištu.


Tko je fra Ivan Bradarić

Fra Ivan Bradarić rođen je 1969. godine u selu Donjem Vukšiću, kod Brčkog u Bosni i Hercegovini. Brižni, a sada oboje pokojni roditelji, Ljuba i Marko rodili su dvanaestero djece, od kojih je upravo fra Ivan posljednji, dvanaesti.
– Mnogima danas je uopće nepojmljivo kako je moguće imati tako brojnu obitelj i kako je moguće othraniti, školovati, zaposliti toliku djecu. Eto, moguće je. Mojim roditeljima je sve bilo moguće jer su sve stavljali u ruke Božje providnosti. Bogobojazni i bogoljubni, kakvi su uvijek bili, tako su i svoju djecu odgajali. Nikada ni od koga nismo dobili nikakvu pomoć, a od države, za koju neki kažu da je bila jako socijalno osjetljiva, dobivali smo samo nove račune za poreze. Samo dvoje moje braće i sestara su vrlo kratko radili u Bosni, a svi su zaposlenje i svoj život našli, zasnovali i ostali živjeti u Hrvatskoj i Austriji. Malo jest otužna činjenica da se tako dogodio jedan veliki minus za Bosnu, onaj demografski – kaže fra Ivan.
Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Bosni, a u redu franjevaca konventualaca stekao je osnovnu formaciju i teološku izobrazbu u Zagrebu i Rimu. Obavljao je razne službe u Provinciji: član uprave Provincije, odgojitelj, urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. Posebno se istaknuo vođenjem brojnih hodočašća, od čega samo u Padovu gotovo stotinu puta. Tamo je odveo više od 10.000 hodočasnika. Trenutačno je gvardijan u drevnom samostanu sv. Frane u Šibeniku i rektor hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Božićna poruka gvardijana fra Ivana Bradarića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-12-22 13:47:52 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Marina Jurković
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-12-22 13:47:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-12-22 13:47:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311693.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311698.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311696.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311695.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311694.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311692.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311691.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311690.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311689.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311688.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311687.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311686.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311685.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2016\/12\/22\/Aktualno\/8311684.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x778"},{"size0":"1200x1827"},{"size0":"1200x1798"},{"size0":"1200x781"},{"size0":"1200x1803"},{"size0":"1200x801"},{"size0":"1200x763"},{"size0":"1200x768"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x801"},{"size0":"1200x801"},{"size0":"1200x1798"},{"size0":"1200x1798"},{"size0":"1200x1798"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15492899 Threads: 5 Questions: 3202210114 Slow queries: 7209648 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236017949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/bog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga-459566 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/bog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga-459566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275064 [name] => fra Ivan Bradarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fra-ivan-bradaric [link] => /tag/fra-ivan-bradaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275065 [name] => Samostan sv. Frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => samostan-sv-frane [link] => /tag/samostan-sv-frane ) [2] => stdClass Object ( [id] => 275066 [name] => Jasmin Fazlagić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasmin-fazlagic [link] => /tag/jasmin-fazlagic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 275067 [name] => Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatsko-nacionalno-svetiste-sv-nikole-tavelica [link] => /tag/hrvatsko-nacionalno-svetiste-sv-nikole-tavelica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Božićna poruka gvardijana fra Ivana Bradarića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-45-54-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311693.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311693.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311698.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311696.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311695.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311694.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311692.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311691.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311690.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311689.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311688.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311687.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311686.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311685.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2016/12/22/Aktualno/8311684.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šibenik upravo ovoga Božića slavi veliki jubilej – 950 godina od prvog pisanog spomena imena grada. U tom dugom nizu godina samostan sv. Frane je najstarija institucija, koja u kontinuitetu od gotovo 800 godina djeluje u Šibeniku. I samostan i crkva sv. Frane imaju važan i prepoznatljiv šibenski kolorit. Samostan je dao Crkvi, gradu i ovome narodu brojne istaknute fratre. Spomenimo da je prvi hrvatski kanonizirani svetac, sv. Nikola Tavelić, bio član upravo toga samostana. Također, i prvi biskup šibenski. Uz njega su, također, vezani brojni znanstvenici, teolozi, propovjednici, glazbenici koji su stoljećima u duhovnom i teološkom smislu odgajali Šibenčane, a u slučaju Nikole Tavelića zamjetno je da je ta vjerska pouka išla i još mnogo šire. Samostan sv. Frane je referentna točka i nemoguće je, složit će se svi, od povjesničara do običnog puka, započeti ikakvu priču o povijesti Šibenika a ne "nasloniti" se na ovaj samostan. Stoga je za blagdanski, božićni razgovor s fra Ivanom Bradarićem, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, mnogo povoda.

Imamo mrežnu stranicu, nosač zvuka, časopis, izložbu...

– Jako smo zahvalni Bogu za milost koju nam je dao da na ovom tako važnom mjestu i mi danas možemo nastaviti misiju naših predšasnika. Na tome ovaj sadašnji postav fratara samostana sv. Frane predano radi služeći svima onima koji posjećuju našu crkvu. Svetište ima svoju mrežnu stranicu. Za pučko štovanje i popularizaciju ovoga sveca prošle godine smo objavili nosač zvuka "Šibenik pjeva svome svecu", na kojemu brojni šibenski župni zborovi, klape i druge glazbene skupine pjevaju pjesme u čast našega svetog sugrađanina, a ove godine smo izdali prvi opsežni molitvenik sv. Nikole Tavelića. Također ove godine smo pokrenuli časopis, jednostavnog imena "Svetac", koji je glasilo svetišta i svih relevantnih događanja oko sveca i njegova šibenskog svetišta.
Ove smo godine pokrenuli devetotjednu pripravu za blagdan sv. Nikole i nazvali je "velika devetnica". Ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni jest izložba fotografija "Put sandala", koju smo ostvarili s fotografom Jasminom Fazlagićem, a koja prikazuje život sv. Nikole. Ovo je izvrstan način da se šire mase i oni koji nedovoljno ili uopće ne poznaju našega sveca upoznaju s njime. Tu bih spomenuo i posebnu izložbu o sv. Nikoli koju smo postavljali prigodno u našem muzeju sv. Frane. Zapravo, sve više uviđamo, kako u samostanima kao što je ovaj, koji ima sve to duhovno i kulturno naslijeđe što ga namriješe mudri redovnici, da se naše današnje propovijedanje i navještaj Radosne vijesti može itekako dobro poslužiti kulturom, znanošću, umjetnošću i na taj način se približiti svim ljudima. Uostalom, to je Crkva, nositeljica i tvoriteljica spomenutih grana, i činila kroz svoju povijest. Zahvalni smo Gradskom vijeću i Upravi grada Šibenika da su ovo naše zauzimanje i za kulturu prepoznali i u ovoj jubilejskoj godini grada Šibenika samostanu sv. Frane dodijelili godišnju nagradu – ističe fra Ivan.

Nisu svi primili Božić!

Ovih dana se intenzivno pripravljamo za blagdan Božića. Kako se, zapravo, valja pripremiti?
– U moru glasova trebamo čuti i prepoznati onaj pravi. U blještavilu raznih svjetala ne smijemo se previše zagledavati da nas ne zaslijepi. Božić ne slavimo samo mi koji idemo u crkvu. Božić je možda, vremenski, najmanje u crkvi. Božića je najviše na ulici, na sajmovima, u golemim prodajnim centrima, u svim medijima, a najviše na televiziji. Božić nije više slavlje koje pripada samo kršćanima. Božić je postao dio mentaliteta ovoga svijeta i suvremene kulture. U jednom širokom smislu danas svi slave Božić, svi šetaju adventskim i božićnim sajmovima, kupuju lampice i pjevuckaju pjesme o zvončićima što odjekuju u noći.
Ali, nisu svi primili Božić! I ove godine će odjeknuti pomalo dramatično glas sv. Ivana iz Proslova njegova Evanđelja: "Svojima dođe, a njegovi ga ne primiše."
Vjernici su se za Božić pripremali utirući put Gospodinu na način da su poslušali prorokov poziv i prokrčili one puteve kojima već dugo nisu hodali, izmirili se s drugima. Vjernici su nastojali spuštati uzvisine svoje oholosti i bahatosti čega je ovaj svijet prepun. Istinski vjernici su se pripremali na način da su praznine i rupe ispunili Božjim mirom i ljubavi.

Povratak na početak

Koja je vaša poruka za blagdan Božića?
– Sve ono što ne mijenja našu nutrinu, našu okrenutost Isusu Kristu u mislima, riječima i djelima, sve ono što nas ne vodi k Isusu koji je pozvao na ispunjenje svih zapovijedi Božjih, a osobito zapovijedi ljubavi, sve ono što ne vodi da budemo i mi milosrdni kao Otac naš nebeski... sve, ali baš sve će postati vrlo brzo poganstvo i bezboštvo. Sva naša kićenja, sve naše pretrpane gozbe, sva naša pjevanja i, usuđujem se reći, čak i svi dolasci u crkvu postat će običaj, ritual, tradicija, ako ne mijenjamo sebe. Želimo li iskreno promatrati i usmjeriti svoj život? Želimo li osobni napredak, blagostanje u obitelji, zdravo i perspektivno društvo u kojem ima mjesta za sve: nezaposlenima posla, zaposlenima plaće, siromašnima dostojanstva, bogatima poniznosti, onima koji vode narod samokritičnosti i straha Božjega, duhovnim pastirima duha Božjega i malenosti... Odgovor je novi početak. Ili povratak na početak. Ovih ćemo dana puno govoriti o početku, čitajući nekoliko puta Ivanov uvod u Evanđelje koji počinje riječima: U početku bijaše Riječ. A sada, Bog nam u svome Sinu daruje novi početak. Pri čemu ne moramo rušiti staro, nego na Isusu graditi novo. Ili, kako sveta liturgija kaže: Po Kristu i s Kristom i u Kristu. Dok si na Božić čestitamo ovaj radosni kršćanski blagdan, prenosimo jedni drugima najtoplije osjećaje i, prema svojim mogućnostima, darivamo jedni druge. Upravo je to poruka ovoga blagdana: Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga – poručio je fra Ivan Bradarić.


Trogodišnja priprava za veliki jubilej
Sljedeće godine, najavljuje fra Ivan Bradarić, počinje trogodišnja priprava za proslavu velikih jubileja.
– Naime, 2020. godine slavit ćemo okruglo pedeset godina od Nikoline kanonizacije. Mnogi svjedoci ovih svečanih i radosnih događanja su još živi. A i oni koji su kasnije rođeni sigurno će se obradovati ovoj inicijativi, koja će brojnim programima nastojati povratiti u sjećanje vjernika Hrvata ovaj izvrsni lik svetosti. Trenutačno radimo na formiranju odbora koji će organizirati i pripremati razna događanja tijekom trogodišta, ali i same godine proslave.


Suradnja s biskupima na visokoj razini

– Umirovljeni biskup Ante Ivas uvijek je rado navraćao u našu crkvu i slavio svetu misu na velike blagdane. U Šibeniku se, da bi se razlikovalo dvojicu biskupa, jednostavno kaže: stari biskup i mladi biskup, pa na taj način odmah znamo o kome je riječ. Valjda mi gospoda biskupi neće zamjeriti, pa ću i ja tako reći: mladi biskup mons. Tomislav Rogić je pun elana. Divim mu se kako uspijeva sve stići. Skoro pomislim da ima moć bilokacije. To je samo pokazatelj s koliko ljubavi je pristupio preuzimanjem nove službe. I sam je prije dolaska u Šibenik bio rektor svetišta, onoga u Udbini, pa sam uvjeren da će znati prepoznati posebnosti hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i pomoći nama franjevcima svojim iskustvom. Zapravo, biskup je sam već u svome prvom javnom nastupu o blagdanu sv. Nikole Tavelića ove godine pokazao svoju naklonost ovom važnom svetištu.


Tko je fra Ivan Bradarić

Fra Ivan Bradarić rođen je 1969. godine u selu Donjem Vukšiću, kod Brčkog u Bosni i Hercegovini. Brižni, a sada oboje pokojni roditelji, Ljuba i Marko rodili su dvanaestero djece, od kojih je upravo fra Ivan posljednji, dvanaesti.
– Mnogima danas je uopće nepojmljivo kako je moguće imati tako brojnu obitelj i kako je moguće othraniti, školovati, zaposliti toliku djecu. Eto, moguće je. Mojim roditeljima je sve bilo moguće jer su sve stavljali u ruke Božje providnosti. Bogobojazni i bogoljubni, kakvi su uvijek bili, tako su i svoju djecu odgajali. Nikada ni od koga nismo dobili nikakvu pomoć, a od države, za koju neki kažu da je bila jako socijalno osjetljiva, dobivali smo samo nove račune za poreze. Samo dvoje moje braće i sestara su vrlo kratko radili u Bosni, a svi su zaposlenje i svoj život našli, zasnovali i ostali živjeti u Hrvatskoj i Austriji. Malo jest otužna činjenica da se tako dogodio jedan veliki minus za Bosnu, onaj demografski – kaže fra Ivan.
Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Bosni, a u redu franjevaca konventualaca stekao je osnovnu formaciju i teološku izobrazbu u Zagrebu i Rimu. Obavljao je razne službe u Provinciji: član uprave Provincije, odgojitelj, urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. Posebno se istaknuo vođenjem brojnih hodočašća, od čega samo u Padovu gotovo stotinu puta. Tamo je odveo više od 10.000 hodočasnika. Trenutačno je gvardijan u drevnom samostanu sv. Frane u Šibeniku i rektor hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/bog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga-459566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac45ca2c64a79dfecc0c5bca7d4c6d2edb798ba4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bog+se+nama+daruje+i+svojim+ro%C4%91enjem+%C4%8Dini+i+nas+osjetljivima+za+ovaj+svijet%2C+za+%C4%8Dovjeka%2C+a+nadasve+za+Boga%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fbog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga-459566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fbog-se-nama-daruje-i-svojim-rodenjem-cini-i-nas-osjetljivima-za-ovaj-svijet-za-covjeka-a-nadasve-za-boga-459566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Božićna poruka gvardijana fra Ivana Bradarića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikBožićna poruka gvardijana fra Ivana Bradarića

Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga!

Piše Marina Jurković
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
22. prosinca 2016. - 14:47

Šibenik upravo ovoga Božića slavi veliki jubilej – 950 godina od prvog pisanog spomena imena grada. U tom dugom nizu godina samostan sv. Frane je najstarija institucija, koja u kontinuitetu od gotovo 800 godina djeluje u Šibeniku. I samostan i crkva sv. Frane imaju važan i prepoznatljiv šibenski kolorit. Samostan je dao Crkvi, gradu i ovome narodu brojne istaknute fratre. Spomenimo da je prvi hrvatski kanonizirani svetac, sv. Nikola Tavelić, bio član upravo toga samostana. Također, i prvi biskup šibenski. Uz njega su, također, vezani brojni znanstvenici, teolozi, propovjednici, glazbenici koji su stoljećima u duhovnom i teološkom smislu odgajali Šibenčane, a u slučaju Nikole Tavelića zamjetno je da je ta vjerska pouka išla i još mnogo šire. Samostan sv. Frane je referentna točka i nemoguće je, složit će se svi, od povjesničara do običnog puka, započeti ikakvu priču o povijesti Šibenika a ne "nasloniti" se na ovaj samostan. Stoga je za blagdanski, božićni razgovor s fra Ivanom Bradarićem, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, mnogo povoda.

Imamo mrežnu stranicu, nosač zvuka, časopis, izložbu...

– Jako smo zahvalni Bogu za milost koju nam je dao da na ovom tako važnom mjestu i mi danas možemo nastaviti misiju naših predšasnika. Na tome ovaj sadašnji postav fratara samostana sv. Frane predano radi služeći svima onima koji posjećuju našu crkvu. Svetište ima svoju mrežnu stranicu. Za pučko štovanje i popularizaciju ovoga sveca prošle godine smo objavili nosač zvuka "Šibenik pjeva svome svecu", na kojemu brojni šibenski župni zborovi, klape i druge glazbene skupine pjevaju pjesme u čast našega svetog sugrađanina, a ove godine smo izdali prvi opsežni molitvenik sv. Nikole Tavelića. Također ove godine smo pokrenuli časopis, jednostavnog imena "Svetac", koji je glasilo svetišta i svih relevantnih događanja oko sveca i njegova šibenskog svetišta.
Ove smo godine pokrenuli devetotjednu pripravu za blagdan sv. Nikole i nazvali je "velika devetnica". Ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni jest izložba fotografija "Put sandala", koju smo ostvarili s fotografom Jasminom Fazlagićem, a koja prikazuje život sv. Nikole. Ovo je izvrstan način da se šire mase i oni koji nedovoljno ili uopće ne poznaju našega sveca upoznaju s njime. Tu bih spomenuo i posebnu izložbu o sv. Nikoli koju smo postavljali prigodno u našem muzeju sv. Frane. Zapravo, sve više uviđamo, kako u samostanima kao što je ovaj, koji ima sve to duhovno i kulturno naslijeđe što ga namriješe mudri redovnici, da se naše današnje propovijedanje i navještaj Radosne vijesti može itekako dobro poslužiti kulturom, znanošću, umjetnošću i na taj način se približiti svim ljudima. Uostalom, to je Crkva, nositeljica i tvoriteljica spomenutih grana, i činila kroz svoju povijest. Zahvalni smo Gradskom vijeću i Upravi grada Šibenika da su ovo naše zauzimanje i za kulturu prepoznali i u ovoj jubilejskoj godini grada Šibenika samostanu sv. Frane dodijelili godišnju nagradu – ističe fra Ivan.

Nisu svi primili Božić!

Ovih dana se intenzivno pripravljamo za blagdan Božića. Kako se, zapravo, valja pripremiti?
– U moru glasova trebamo čuti i prepoznati onaj pravi. U blještavilu raznih svjetala ne smijemo se previše zagledavati da nas ne zaslijepi. Božić ne slavimo samo mi koji idemo u crkvu. Božić je možda, vremenski, najmanje u crkvi. Božića je najviše na ulici, na sajmovima, u golemim prodajnim centrima, u svim medijima, a najviše na televiziji. Božić nije više slavlje koje pripada samo kršćanima. Božić je postao dio mentaliteta ovoga svijeta i suvremene kulture. U jednom širokom smislu danas svi slave Božić, svi šetaju adventskim i božićnim sajmovima, kupuju lampice i pjevuckaju pjesme o zvončićima što odjekuju u noći.
Ali, nisu svi primili Božić! I ove godine će odjeknuti pomalo dramatično glas sv. Ivana iz Proslova njegova Evanđelja: "Svojima dođe, a njegovi ga ne primiše."
Vjernici su se za Božić pripremali utirući put Gospodinu na način da su poslušali prorokov poziv i prokrčili one puteve kojima već dugo nisu hodali, izmirili se s drugima. Vjernici su nastojali spuštati uzvisine svoje oholosti i bahatosti čega je ovaj svijet prepun. Istinski vjernici su se pripremali na način da su praznine i rupe ispunili Božjim mirom i ljubavi.

Povratak na početak

Koja je vaša poruka za blagdan Božića?
– Sve ono što ne mijenja našu nutrinu, našu okrenutost Isusu Kristu u mislima, riječima i djelima, sve ono što nas ne vodi k Isusu koji je pozvao na ispunjenje svih zapovijedi Božjih, a osobito zapovijedi ljubavi, sve ono što ne vodi da budemo i mi milosrdni kao Otac naš nebeski... sve, ali baš sve će postati vrlo brzo poganstvo i bezboštvo. Sva naša kićenja, sve naše pretrpane gozbe, sva naša pjevanja i, usuđujem se reći, čak i svi dolasci u crkvu postat će običaj, ritual, tradicija, ako ne mijenjamo sebe. Želimo li iskreno promatrati i usmjeriti svoj život? Želimo li osobni napredak, blagostanje u obitelji, zdravo i perspektivno društvo u kojem ima mjesta za sve: nezaposlenima posla, zaposlenima plaće, siromašnima dostojanstva, bogatima poniznosti, onima koji vode narod samokritičnosti i straha Božjega, duhovnim pastirima duha Božjega i malenosti... Odgovor je novi početak. Ili povratak na početak. Ovih ćemo dana puno govoriti o početku, čitajući nekoliko puta Ivanov uvod u Evanđelje koji počinje riječima: U početku bijaše Riječ. A sada, Bog nam u svome Sinu daruje novi početak. Pri čemu ne moramo rušiti staro, nego na Isusu graditi novo. Ili, kako sveta liturgija kaže: Po Kristu i s Kristom i u Kristu. Dok si na Božić čestitamo ovaj radosni kršćanski blagdan, prenosimo jedni drugima najtoplije osjećaje i, prema svojim mogućnostima, darivamo jedni druge. Upravo je to poruka ovoga blagdana: Bog se nama daruje i svojim rođenjem čini i nas osjetljivima za ovaj svijet, za čovjeka, a nadasve za Boga – poručio je fra Ivan Bradarić.


Trogodišnja priprava za veliki jubilej
Sljedeće godine, najavljuje fra Ivan Bradarić, počinje trogodišnja priprava za proslavu velikih jubileja.
– Naime, 2020. godine slavit ćemo okruglo pedeset godina od Nikoline kanonizacije. Mnogi svjedoci ovih svečanih i radosnih događanja su još živi. A i oni koji su kasnije rođeni sigurno će se obradovati ovoj inicijativi, koja će brojnim programima nastojati povratiti u sjećanje vjernika Hrvata ovaj izvrsni lik svetosti. Trenutačno radimo na formiranju odbora koji će organizirati i pripremati razna događanja tijekom trogodišta, ali i same godine proslave.


Suradnja s biskupima na visokoj razini

– Umirovljeni biskup Ante Ivas uvijek je rado navraćao u našu crkvu i slavio svetu misu na velike blagdane. U Šibeniku se, da bi se razlikovalo dvojicu biskupa, jednostavno kaže: stari biskup i mladi biskup, pa na taj način odmah znamo o kome je riječ. Valjda mi gospoda biskupi neće zamjeriti, pa ću i ja tako reći: mladi biskup mons. Tomislav Rogić je pun elana. Divim mu se kako uspijeva sve stići. Skoro pomislim da ima moć bilokacije. To je samo pokazatelj s koliko ljubavi je pristupio preuzimanjem nove službe. I sam je prije dolaska u Šibenik bio rektor svetišta, onoga u Udbini, pa sam uvjeren da će znati prepoznati posebnosti hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i pomoći nama franjevcima svojim iskustvom. Zapravo, biskup je sam već u svome prvom javnom nastupu o blagdanu sv. Nikole Tavelića ove godine pokazao svoju naklonost ovom važnom svetištu.


Tko je fra Ivan Bradarić

Fra Ivan Bradarić rođen je 1969. godine u selu Donjem Vukšiću, kod Brčkog u Bosni i Hercegovini. Brižni, a sada oboje pokojni roditelji, Ljuba i Marko rodili su dvanaestero djece, od kojih je upravo fra Ivan posljednji, dvanaesti.
– Mnogima danas je uopće nepojmljivo kako je moguće imati tako brojnu obitelj i kako je moguće othraniti, školovati, zaposliti toliku djecu. Eto, moguće je. Mojim roditeljima je sve bilo moguće jer su sve stavljali u ruke Božje providnosti. Bogobojazni i bogoljubni, kakvi su uvijek bili, tako su i svoju djecu odgajali. Nikada ni od koga nismo dobili nikakvu pomoć, a od države, za koju neki kažu da je bila jako socijalno osjetljiva, dobivali smo samo nove račune za poreze. Samo dvoje moje braće i sestara su vrlo kratko radili u Bosni, a svi su zaposlenje i svoj život našli, zasnovali i ostali živjeti u Hrvatskoj i Austriji. Malo jest otužna činjenica da se tako dogodio jedan veliki minus za Bosnu, onaj demografski – kaže fra Ivan.
Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Bosni, a u redu franjevaca konventualaca stekao je osnovnu formaciju i teološku izobrazbu u Zagrebu i Rimu. Obavljao je razne službe u Provinciji: član uprave Provincije, odgojitelj, urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. Posebno se istaknuo vođenjem brojnih hodočašća, od čega samo u Padovu gotovo stotinu puta. Tamo je odveo više od 10.000 hodočasnika. Trenutačno je gvardijan u drevnom samostanu sv. Frane u Šibeniku i rektor hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

18. svibanj 2024 18:45