StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmoguće komplikacije

Stručnjaci pozivaju na oprez zbog epidemije u susjedstvu: Virus ospica može napasti mozak i srce!

Piše Ivica Marković
2. veljače 2023. - 22:37

Hoće li nam se ponoviti 2019. godina, kada su nam iz susjednih zemalja (BiH, Srbija) sezonski turistički radnici u Splitsko-dalmatinsku županiju (SDŽ) unijeli ospice (morbile), najviše ovisi o nama samima, odnosno o roditeljima koji se premišljaju cijepiti ili ne cijepiti svoju djecu.

– Naime, procijepljenost djece protiv ospica u našoj županiji je posljednjih godina u opadanju budući da se roditelji premišljaju hoće li cijepiti svoju djecu. Pri tome ne smijemo zanemariti ni utjecaj posljednjih godina sve jačih antivakserskih pokreta, koji su protivnici bilo kakvog cijepljenja – kazuje nam prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U Hvaru, Solinu...

Te 2019. godine u našoj smo županiji imali 14 slučajeva ospica. Prve su zabilježene na Hvaru, gdje ih je donio sezonski radnik iz BiH, potom su se pojavile u Solinu, gdje ih je dobila djelatnica jedne benzinske stanice, koja ih je prenijela na članove svoje obitelji, a potom ih je “iz neba” zrakoplovom u splitsku zračnu luku donijela jedna stjuardesa, koja je zarazila djelatnika zračne luke, a on svoju obitelj.

S obzirom na to iskustvo, potrebno je pisati o ospicama. Iz jednostavnog razloga jer su se u većem broju pojavile u Srbiji, koja nam je geografski vrlo blizu i postoji opasnost da se one preliju u Hrvatsku.

– U Srbiji je proglašena epidemija ospica pa postoji opasnost da one dospiju i u Hrvatsku, odnosno Splitsko-dalmatinsku županiju. Mi smo u županiji u 2020. godini imali obuhvat procijepljenosti protiv ospica od 81 posto, a u 2021. taj je postotak bio 77 posto, što je već četiri posto manje. Te 2020. revakcinirano (drugi put cijepljeno) je 89,7 posto djece, a 2021. 85,3 posto. Istodobno su postoci za 2021. godinu u RH veći. U RH se do prve godine života te 2021. protiv ospica cijepilo 89,3 posto djece, a revakcinirano je njih 90,3 posto – govori dr. Nonković. Djeca se protiv ospica cijepe dva puta. Prvi put do prve godine života, a drugo cjepivo (revakcinaciju) dobivaju neposredno pred odlazak u prvi razred osnovne škole.

image

Dr. Diana Nonković: Roditelji se premišljaju hoće li cijepiti djecu

Tom Dubravec/ Cropix

Ugrožen Dubrovnik

– Školska medicina u Splitsko-dalmatinskoj županiji nastoji nadoknaditi ove minuse u procjepljivanju djece, međutim roditelji su ti koji oklijevaju. Moram istaknuti da je cjepivo protiv ospica uvedeno u Hrvatski kalendar cijepljenja još 1968. (prije 55 godina), a onda je 1976. godine zamijenjeno cjepivom MoPaRu (ono štiti od ospica-zaušnjaka i rubeole) – kaže dr. Nonković.

I dok nam može donekle biti jasno kako se razni antivakseri protive cjepivu protiv COVID-a, jer se radi o novom cjepivu pa je i njihov strah od uboda tanke iglice donekle opravdan, dotle nam nikako ne može biti jasno zašto se ti isti antivakseri i roditelji protive cjepivu protiv ospica koje je “staro” 55 godina i kojim su se i oni, protivnici cijepljenja, trebali cijepiti ako su htjeli ići u dječji vrtić ili osnovnu školu.

– Do 2011. godine imali smo izvrsne stope procijepljenosti, a onda, u posljednjih 12 godina, počinje oklijevanje među roditeljima. Ali to oklijevanje je nepotrebno jer su ta cjepiva sve bolja i kvalitetnija iz godine u godinu.

Djeca koja nisu cijepljena do prve godine života ne bi se smjela upisivati u dječje vrtiće jer su ona, tako necijepljena, opasnost za djecu koja pohađaju vrtić i koja imaju neka kronična oboljenja pa se zbog toga svoga kroničnog oboljenja ne smiju ni cijepiti protiv ospica – kazuje dr. Nonković. Virus ospica vrlo je zarazan i prenosi se respiratornim putem.

– Klinička slika je povišena tjelesna temperatura, kašalj i osip na koži, a ospice mogu izazvati i komplikacije. One su opasne za trudnice, osobe na kemoterapiji, za one koje su transplantirane... Za kraj moram istaknuti da je u 2018. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila, zbog loše procijepljenosti, velika epidemija ospica – govori dr. Nonković.

Pojavom interneta i društvenih mreža, svi su postali doktori, primarijusi, profesori i svi sve znaju o liječenju.

’Stručnjaci’ s interneta

– Internet i društvene mreže nisu relevantan izvor informiranja za roditelje, nego su to liječnici, i roditelji ne smiju vjerovati internetu i društvenim mrežama. Mi u županijskom NZJZ-u imamo i savjetovalište za roditelje o cijepljenju i svi oni koji su zainteresirani mogu doći u to savjetovalište i dobit će pravi odgovor na sva ona pitanja koja ih tište – istaknula je prim. dr. sc. Diana Nonković.

Ospice mogu biti i životno ugrožavajuće za onoga tko od njih oboli.

– Dvije najgore komplikacije ospica su encefalitis (upala mozga) i teško oštećenje sluha. Te su se komplikacije pojavljivale kada su bile velike epidemije ospica, jer je tada na velik broj oboljelih i bilo za očekivati kako će i biti takvih komplikacija – rekao nam je izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, specijalist infektologije s Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Važno je napomenuti da virus ospica može napasti i srčani mišić. 

05. svibanj 2024 13:46