StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘to radi godinama‘

Roditelji prijavili dalmatinskog nastavnika: ‘Kći mi je došla doma uplakana. Učenicama uvlači ruke u grudi...‘

Piše Božidar Lončar/SD
11. siječnja 2024. - 07:17

Kontaktirala nas je majka učenice (potpuni podaci poznati redakciji, op.a.) osnovne škole u Dalmaciji kako bi, da citiramo Prosvjetnu inspekciju kojoj je poslala prijavu, "iznijela navode o počinjenju kaznenih djela na štetu malodobnog učenika".

Majka je poslala podnesak 8. studenoga 2023. inspekciji Ministarstva obrazovanja koja ga je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu (ODO) i o tome obavijestila podnositeljicu 29. studenoga, piše Slobodna Dalmacija

S njom smo sjeli i uživo popričali jer je htjela istupiti u javnost o onome što je navela u podnesku nadležnim službama. Uz to, nastavnik protiv kojeg je podnesena prijava je naveden i kao nastavnik istog predmeta u još jednoj osmoljetki (identitet poznat redakciji, op.a.).

- Dostavljamo Vam u nadležnost podnesak u kojem se podnositelj pritužuje na počinjenje kaznenih djela – spolno uznemiravanje učenika, zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava i drugo – navodi Prosvjetna inspekcija u dopisu ODO-u, upućenom 8. studenoga, koja je o tome obavijestila i majku učenice.

image

Obavijest Prosvjetne inspekcije 29. studenog kako je prijava proslijeđena Državnom odvjetništvu

Anonimno

Naša sugovornica je s još jednim roditeljem (podaci poznati redakciji, op.a.) učenice iz istog razreda podnijela prijavu radi "počinjenja kaznenih djela protiv braka i djece – povreda djetetovih prava, grubo kršenja prava djece", a koji su "počinjeni u duljem vremenskom periodu na štetu djece".

‘Štipanje i diranje u zadnjim klupama‘

Za spomenuta kaznena djela je, prema zakonu, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina. Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi.

- U prvim tjednima škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dvije prijateljice sjedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom satu. Nastavnik tijekom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po tijelu te se svojim tijelom naslanja na njih.

Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njezina leđa pa je počinje maziti. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što ju grli i štipa po tijelu – naveli su roditelji dviju učenica u svojoj prijavi.

image

Prijava roditelja Prosvjetnoj inspekciji

Anonimno

Prije podnošenje prijava, majka učenice se sastala s ravnateljem 16. listopada. Roditelji druge učenice podnijeli su u školi prijavu 29. listopada zbog ”neprimjerenog ponašanja” i ”seksualnog uznemiravanja”. Osmoljetka je zatim podnijela prijavu policiji gdje su roditelji dali detaljan iskaz.

image

Kaznena prijava osnovne škole protiv jednog od roditelja 26. listopada

Anonimno

Nastavnik je poslan na bolovanje 4. studenoga prošle godine, navodi se u dopisu roditelja dviju učenica. Nakon zimskih praznika vraćen je na posao, no više ne predaje razredu u kojem su učenice čiji su roditelji podnijeli prijavu, kažu nam roditelji. Jedna od učenica nije ni išla na prvi sat u ovoj kalendarskoj godini potvrdila nam je njena majka.

Majka koja nam se javila poslala je prijavu Prosvjetnoj inspekciji 18. svibnja zbog istih radnji u generaciji njezina sina tijekom prošle nastavne godine, navodi se u podnesku, ali ta prijava se nije odnosila na njezina sina.

- Krenula sam se raspitivati i saznala da se to događa već dugi niz godina te da su neki roditelji dolazili u školu i prijavljivali takve događaje ravnatelju, ali se po tom pitanju nije ništa učinilo zbog čega bi majke i očevi odustali – navodi majka u spomenutoj zajedničkoj prijavi.

Nakon sastanka s ravnateljem, njezina je kći prebačena iz zadnje u prvu klupu u učionici, što je kod nje izazvalo strah, ističe se u prijavi. Djeca kolega nastavnika prošli su isto, pišu roditelji.

Prosvjetna inspekcija je istog dana proslijedila podnesak ODO-u te obavijestila majku o tome dvadesetak dana poslije.

Nastavnik i dalje predaje, majka - prijavljena

Nakon sastanaka majke i ravnatelja održanih 16. i 25. listopada, protiv majke je 26. listopada pred ODO-om podignuta kaznena prijava zbog prijetnji.

U toj prijavi naglašava se kako se majka sumnjiči da je na sastancima s ravnateljem govorila kako "neće dočekati Božić" zbog čega je čelnik obrazovne institucije u Imotskoj krajini, kako se navodi, podigao kaznenu prijavu "strahujući za život i zdravlje".

- Smatram kako su me time htjeli odgovoriti od toga da prijavim događaje Prosvjetnoj inspekciji – rekla nam je majka učenice.

Stupili smo u kontakt i s ravnateljem škole koji je odgovorio kako "zbog osjetljivosti situacije nisu u poziciji iznositi informacije" o cjelokupnom slučaju:

- Radi se o delikatnoj situaciji u koju su uključene malodobne osobe te da je nama kao odgojno-obrazovnoj ustanovi u cilju zaštititi učenike od javnog izlaganja i potencijalne stigmatizacije.

Škola je poduzela do sada sve mjere zaštite prava učenika. Slučaj je proslijeđen nadležnim institucijama i postupak je u tijeku. Nadam se da ćete uvažiti ozbiljnost i delikatnost situacije.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su nam odgovorili kako tražene podatke mogu dostaviti isključivo nadležnim institucijama dok "osobne podatke o kaznenom i prekršajnom postupku" ne mogu dati zbog odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka. Pitali smo tužiteljstvo o tome, ali još nam nije odgovorilo na pitanje.

Pravobraniteljica: ‘Sustav je slab‘

Otac učenice nam kaže kako je podnio prijavu Uredu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević. Iz Ureda su nam odgovorili kako "zaprimaju prijave seksualnog nasilja i prate postupanja nadležnih tijela" i kako su "uočene slabosti sustava u zaštiti djece":

- Sadašnji sustav "štiti" djecu samo od prethodno osuđenih osoba. Izloženost djece neprimjerenim dodirima, seksualnim aluzijama, neželjenoj komunikaciji i sličnim ponašanjem nastavnika zbog kojih se djeca osjećaju uznemireno i zaplašeno predstavljaju seksualno nasilje nad djecom.

Zaštita ne smije ovisiti o ishodu pravosudnog postupka jer neće svako seksualno zlostavljanje nužno dovesti do kaznenog procesuiranja i osude, osobito kod ”blažih oblika” poput seksualnog uznemiravanja što bi, po zakonu, aktiviralo suspenziju djelatnika ili prekid radnog odnosa – naveli su, među ostalim, iz Ureda pravobraniteljice.

Seksualno uznemiravanje treba biti osnova za preispitivanje radnog odnosa jer je takvo ponašanje povreda ugovora o radnom odnosu, nastavljaju iz Ureda:

- Nerijetko je zaštita radnih prava iznad interesa djeteta. Ako ustanove i otkažu ugovor o radu, u radnim sporovima zbog ”nezakonitih otkaza” često gube sporove i novac.

Zalažemo se uspostavu licencija za rad koju ne bi smjela dobiti osoba koja se neprimjereno ponaša prema djeci. Baza licenciranih bi bila javno dostupna kako bi roditelji mogli znati kome povjeravaju svoju djecu za privatne poduke. Zalažemo se za licenciranje u sve sustave u kojima se radi s djecom i donošenje posebnog Zakona o zaštiti djece, piše Slobodna Dalmacija

27. travanj 2024 12:44