StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠira slika:

Prosvjetari nisu jedini nezadovoljnici - promjenu koeficijenata traže i drugi, a premijer Plenković poručio: Ako napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati!

27. studenog 2019. - 17:44

Premijer Andrej Plenković nije u srijedu htio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka budu li se prosvjetari na referendumu izjasnili protiv jučerašnje Vladine ponude i nastavili štrajkati, već je poručio kako želi pustiti sindikate da u miru donesu konačnu odluku, javja Hina.

Premda iz cijele Hrvatske stižu javne odbijenice prosvjetara na ponudu Vlade za povećanje plaća, Plenković je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da želi pustiti sindikate da na dvodnevnom referendumu u miru donesu odluku. Nije htio govoriti ni o daljnjem scenariju, ako sindikati na referendumu odbiju Vladinu ponudu. "Pustimo da čujemo što će danas i sutra sindikati kazati, a onda ćemo dalje razgovarati", rekao je.

Ponovno je iscrpno elaborirao da je Vlada stavila na stol cjelovitu ponudu - 6,12 posto povećanja osnovice, plus 4 posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, plus izrada zajednički nove uredbe, plus božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina. - To su enormni iskoraci naprijed i bitno je da sagledaju cjelinu ponude, ovdje se moramo izvući iz iracionalnog u racionalno, u sadržaj ispred forme - kazao je.

Na pitanje zašto se sindikatima obrazovanja ne mogu ponuditi veći koeficijenti nego dodaci, ustvrdio je kako ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a oni nisu jedini koji nisu zadovoljni svojim koeficijentima.
- Na početku mandata ove Vlade pokušali smo mijenjati koeficijente, ali nije išlo jer svaki ministar misli da su baš ljudi iz njegovog resora ti koji rade najteže poslove i zaslužuju najveće koeficijente - istaknuo je Plenković.

- Volumen zaposlenika u pojedinom sustavu nije identičan, mi ovdje govorimo o 90 tisuća ljudi, u jednom trenutku kad se naprave iskoraci u ovakvim koeficijentima, već sada, već danas, kucaju i drugi. Uvijek vam netko dolazi iz određenog segmenta sa svojim zahtjevom i gleda isključivo izolirano svoju temu bez sagledavanja šire slike. Vlada nema taj luksuz, naša je zadaća da gledamo cijelu širinu naše politike i to pokušavamo iskomunicirati. Ne ide nam očito, imamo problem, ja bih volio da nam vi mediji malo pomognete u tome, da doživimo ovo što je na stolu kao konzistentnu politiku i paket - rekao je uz napomenu da mu je bitno da djeca idu u školu, a nastavnici imaju veću plaću.


- Ako napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati, prolit ćemo svo mlijeko koje smo kupili ove tri godine, pa neće više biti ni investicijskog rejtinga, niti zdravog gospodarskog rasta - ustvrdio je Plenković poručivši da ova Vlada ne smije ponoviti političke i ekonomske pogreške ranijih vlada.
- Je li bolje imati nula ili 10,40 posto na kraju iduće godine? Vrlo je važno da se to razumije i da je na stolu najkvalitetniji, najkonstruktivniji mogući prijedlog u okolnostima gdje je proračun usvojen i gdje ćemo naći sredstva za to dodatno povećanje, plus još taj osigurač od jedan posto. To je bit i zato apeliram na ljude koji rade na obrazovanju naših mladih da shvate što je na stolu. Ova Vlada je prijatelj zaposlenika, pa nismo mi neprijatelji - kazao je.

Na pitanje kakva je sudbina ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i je li zadovoljan njenim postupcima tijekom štrajka, Plenković je kazao da ona bila u pripremama ovog sastanka, ali i da će razgovarati s njom. Nije, kazao je, suglasan s njenim mišljenjem da je u ovim pregovorima riječ o političkim igrama premijera sa sindikatima. Nema, kategorično je uztvrdio, političkih igara, nego odgovornost Vlade da gleda cjelinu.

Unatoč inzistiranju novinara odbio je na bilo koji način govoriti o odgovornosti i eventualnom odlasku Divjak iz Vlade. Odbacio je primjedbe da povećanjem osnovice svima nastaje sve veći jaz između prosvjetara i zaposlenih u ostalim javnim i državnim službama.

- Smanjuje se jaz ako je na stolu 11,49 posto. Meni 23,1 posto povećanja u jednom mandatu ne djeluje tako loše - ustrajao je premijer. Negirao je i tumačenja da je mjesec i pol dana ignorirao prosvjetare i da se u pregovore uključio tek kada je situacija eskalirala, rekavši da je u rujnu tri puta razgovarao sa sindikalnim čelnicima.

- Jučer sam, dodao je, razgovarao na svoju inicijativu, a ne pod bilo kakvim ultimatumom - nije stvar otišla predaleko nego pokušavamo razumnom, konzistentnom, racionalnom politikom riješiti problem jer kada zatvorimo jedan sektor, odmah dolazi drugi - rekao je Plenković.

02. svibanj 2024 02:03