StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetevo tko je najlošije prošao

Ni poznati se nisu proslavili: među onima s najmanjim brojem glasova našli smo poznatog škverskog sindikalista, bivšu časnu sestru, istaknute liječnike... A rekorder je inženjer čije ime ni rodbina nije zaokružila

Piše Anita Belak-Krile
28. svibnja 2019. - 19:09
Dubravko Lepušić, Bernardica Juretić i Zvonko Šegvić

Sve već znamo o kandidatima i listama koje su osvojile najviše glasova, a evo i onih koji su bili najlošiji.

Od 12 kandidata koji putuju u Bruxelles najslabiji su rezultati Romane Jerković (SDP). Ona se doslovno provukla kroz ušicu igle sa 1.368 osvojenih preferencijskih glasova. Drugi najlošiji je Tomislav Sokol (HDZ) koji je dobio 4.573 glasova.

Od kandidata Amsterdamske koalicije najmanje glasova dobio je je Damir Jurić suosnivač Liste za Osijek te Centra za mir, nenasilje i ljudska prava - 118, a na listi Živoga zida Zvonko Šegvić (160). Šegvić je bivši predsjednik sindikata Brodosplita, godinama se borio protiv devastacije brodogradnje, prokazivao kriminal i loša upravljanja. Na temu brodogradnje odradio je na stotinu konferencija, gostovanja i tribina, no ništa od toga nije upalilo kod birača.

Na listi Mislava Kolakušića najslabije je prošao Aleksandar Milošev s 38 glasova, a među kandidatima Hrvatskih suverenista zadnja je pravnica Kristina Gogić s 84 glasa.

Najlošija kandidatkinja na listi SDP-a, i jedina čiji broj glasova nije najanje četveroznamenkast, jest Ivana Posavec Krivec, sa 777 glasova. Na HDZ-ovoj listi najmanje glasova dobila je Nikolina Brnjac, samo 2.198.

U ukupnom poretku lista na posljednjem je mjestu Slobodarska stranka Hrvatske, koja je u cijeloj zemlji osvojila 513 glasova, odnosno 0,04 posto. Najviše na toj listi dobio je nositelj Miro Matijević - 156 glasova, a najmanje Radovan Smokvina, inače inženjer koji je završio FER, samo 12 glasova. Smokvina je ujedno kandidat koji je na europskim izborima pobrao najmanji broj glasova. Njegovu izbornu poruku kako su „jedini dokazali da imaju ozbiljne namjere i ne postavljaju nikakve uvjete kako bi se upustili u obračun s kriminalom i korupcijom“ ozbiljno nisu shvatili ni članovi njegove šire obitelji.

U silnoj poplavi lista njih čak 18 dobilo je manje od jedan posto glasova. Među njima su i neke parlamentarne i etablirane stranke kao što je HSLS-a (0,54 posto), Reformisti Radimira Čačića (0,92 posto) ili stranka SNAGA borca za prava dužnika u ‘švicarcima’ Gorana Aleksića (0,34 posto).

Niz kandidata koji su biračima poznati po svojim javnim angažmanima i profesionalnim postignućima također su prošli mizerno. Najbolji od njih je dječji kirurg Zorana Bahtijarevića, bivši šef Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici, koji je na listi Amsterdamske koalicije dobio pristojnih 8.485 glasova. Daleko lošije prošao je njegov kolega psihijatar Veljko Đorđević. On je bio na listi Milana Bandića i dobio je samo 247 glasova. Poznati ginekolog Dubravko Lepušić koji se kandidirao na političkoj platformi "Možemo!" dohvatio je samo 215 glasova.

Nije se proslavila ni nekadašnja časna sestra i ministrica socijalne skrbi u Oreškovićevoj vladi Bernardica Juretić Rožman. Njezino ime na listi Hrvatskih suverenista zaokružila su samo 533 glasača.

29. travanj 2024 17:15