StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠestorica veličanstvenih

 HTZ izabrao nove direktore u šest država: Šibenka Franka Gulin promovirat će Hrvatsku u Kini

28. lipnja 2018. - 10:44

Između 92 kandidata, koliko ih je konkuriralo za šest atraktivnih mjesta direktora predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu, izabrana su "šestorica veličanstvenih" koji bi trebali donijeti iskorak u poziciji turizma Hrvatske u Austriji, Skandinaviji, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj i prvi put u Kini.

Tako je barem najavljeno kada su se birali novi ljudi za čelna mjesta hrvatskog turizma u svijetu, svakako jedno od najatraktivnijih poslova koji se nude u turizmu i to za sljedeće tri godine.

Tko su izabrani stručnjaci koji će iduće tri godine predstavljati Hrvatsku, ali i poslovno oblikovati sliku našeg turizma u šest zemalja, saznali smo iz njihovih biografija. Tako će direktor predstavništva HTZ-a u Austriji sa sjedištem u Beču biti Branimir Tončinić, HTZ u Češkoj sa sjedištem u Pragu vodit će Dubravko Miholić koji će ubuduće odgovarati i za tržište Slovačke, u Sloveniji s tim poslom nastavlja dosadašnja direktorica Metka Bradetić. HTZ u Švedskoj sa sjedištem u Stockholmu vodit će Vedran Sušić, u Mađarskoj će HTZ-om upravljati Ivana Herceg, dok će novo predstavništvo u Kini sa sjedištem u Šangaju voditi Franka Gulin.

Svi novoizabrani direktori imaju, naravno, završene fakultete, najčešće iz ekonomije i turizma, traženo radno iskustvo u privatnom ili javnom sektoru i svi govore engleski, te po još jedan ili dva jezika kojima se služe. Time su osnovne preduvjete za taj posao ispunili, iako su u turističkom sektoru mahom nepoznati. Iznimka među njima je Branimir Tončinić, uspješan dugogodišnji operativac i direktor Sektora za međunarodne poslove, istraživanje tržišta i projekte u HTZ-u koji će ubuduće stolovati u Beču, a jedini je novoizabrani direktor koji jezik zemlje u koju ide (njemački) perfektno govori i piše, uz znanje engleskog.

U Češkoj i Slovačkoj novi direktor Miholić bavio se marketingom i PR-om u različitim djelatnostima, radio je za tvrtku iz Omana, ali i u gradskoj upravi Londona, dok je Ivana Herceg koja seli u Budimpeštu bila direktorica ureda TZ u Jastrebarskom i radila je u turističkim agencijama. Vedran Sušić koji će upravljati skandinavskim tržištem iz Stockholma do sada je radio u trgovini i vlastitoj turističkoj agenciji koja je poslovala sa skandinavskim partnerima.

Zanimljivo je da je većina novoizabranih direktora sa zagrebačkog područja (četiri), jedan je iz Rijeke, dok je buduća direktorica HTZ-a u Šangaju Franka Gulin rodom iz Šibenika, a dolazi iz novinarske struke. Živi i radi već nekoliko godina u Pekingu, gdje kao novinar piše za Global Times i radi u China Media Group, bavi se audio-vizualnom promidžbom i digitalnim marketingom, a prije odlaska u Kinu bila je novinarka Hrvatskog radija, HINA-e i dopisnica "Slobodne Dalmacije" iz Šibenika. Ona, pak, uz engleski, talijanski i španjolski jezik, tečno govori i mandarinski.

Sve u svemu, gledajući biografije novoizabranih direktora o čijem će radu i angažmanu ovisiti jednim dijelom i slika hrvatskog turizma u tim zemljama, valja vjerovati kako će oni u taj posao uložiti više truda od svojih prethodnika za koje je očigledno zaključeno da nisu bili dovoljno uspješni i da ih treba zamijeniti novima. Podsjetimo, direktori HTZ-a imaju pravo na refundaciju dijela troškova stanovanja, prosječna plaća kreće im se (ovisno o zemlji) od 2,5 do 3 tisuće eura, a za vrijeme mandata mogu o trošku HTZ-a učiti jezik zemlje u koju su stigli. To bi im trebali biti sasvim dovoljni razlozi za ozbiljan i predan rad iduće tri godine.


Direktori HTZ-a imaju pravo na refundaciju dijela troškova stanovanja, prosječna plaća kreće im se od 2,5 do 3 tisuće eura, a o trošku HTZ-a mogu učiti jezik zemlje u koju su stigli


Direktor predstavništva HTZ-a u Austriji bit će Branimir Tončinić, ured u Pragu vodit će Dubravko Miholić, u Ljubljani Metka Bradetić, Vedran Sušić vodit će predstavništvo u Stockholmu, a u Budimpešti Ivana Herceg

03. svibanj 2024 10:12