StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpirova pobjeda

Nakon 25 godina golgote: Dijana Aničić dokazala da je bolnica kriva za smrt njenog Tonija i teško bolesnog Duju

Piše split sd
25. studenog 2023. - 11:06

Više od 25 godina prošlo je od osobne tragedije Dijane Aničić kojoj je pri porodu blizanaca u splitskom rodilištu jedno dijete umrlo, dok je drugo ostalo stopostotni invalid potpuno ovisno o njoj i njenoj skrbi. Tek ovog tjedna Aničić je dobila barem djelomičnu satisfakciju i prvu sudsku presudu u korist sebe i svog, danas odraslog Duje Malenice, piše tportal.

Liječnicima koji su bili uključeni u porod blizanaca sudilo se puna dva desetljeća da bi na koncu 2018. godine, pola godine uoči apsolutne zastare, pravomoćno bili oslobođeni po načelu ‘in dubio pro reo‘. Ostala je sumnja, ali ništa nije dokazano.

Presudu u svoju korist Dijana Aničić i Duje Malenica dobili su u odvojenom građanskom sporu koji protiv splitske bolnice vode punih dvadeset godina. Općinski građanski sud u Zagrebu ovog tjedna presudio je da njoj pripada iznos od 29.199 eura (220 tisuća kuna), a njemu 132.722 eura (milijun kuna), a objavljeno je da će naknadno biti donesena odluka o naknadama i rentama za tuđu pomoć i njegu, troškove liječenja i troškove parničnog postupka, kada ova presuda koju posjeduje tportal postane pravomoćna.

Radi se o jednoj od najtužnijih priča u povijesti hrvatskog zdravstva, koja je ipak rezultirala barem jednom pozitivnom posljedicom: u skrbi za bolesnog sina i prava djece s invaliditetom Dijana je pronašla životni smisao.

Još 2007. godine uspjela je izboriti se za zakon prema kojemu su majke djece s najtežom invalidnošću dobile pravo na status njegovatelja uz plaću od 2.000 kuna uz doprinose koje im daje država, pa je dobila i nagradu ‘Ponos Hrvatske‘. Kasnije i niz drugih priznanja.

image
Paun Paunovic/Cropix

Osnovala je udrugu ‘Anđeli‘ koja danas broji gotovo tisuću članova, oko 230 djece i njihove roditelje, te zapošljava desetke stručnjaka koji s njima rade. Po njenoj inicijativi i nakon više godina priprema i različitih administrativnih zastoja, za iduću godinu najavljuje se početak gradnje više milijuna eura vrijednog rehabilitacijskog centra u Splitu namijenjenog upravo ovom dijelu populacije i udruga će napokon prestati djelovati na čak šest lokacija. Projekt će se financirati iz europskih fondova.

Te 1998. godine Dijana Aničić na svijet je trebala donijeti zdrave blizance. No liječnici su kod dolaska u bolnicu propustili utvrditi njihov diskordinantni rast, a nakon toga uslijedila je cijela serija pogrešaka: jedan lijek je primjenjivan oralno umjesto intravenozno i zbog toga nije imao učinka, drugi lijek uopće nije bio predviđen za ovakve slučajeve, a sam porod neopravdano je odgađan i liječnici su se tek nakon nekoliko sati odlučili za carski rez. Jedan blizanac Toni je preminuo, dok je Duje rođen s teškim cerebralnim oštećenjima - nepokretan je, ne može držati glavu, micati rukama ni nogama, ne vidi, ne može govoriti niti uzimati hranu.

Njegovoj majci Dijani sve se u tom trenutku okrenulo naglavačke, no nakon početne tuge i jada javio se revolt i entuzijazam, pa je život posvetila borbi za prava djece s invaliditetom. Snažno se povezala sa zajednicom i gradom, zajedno s drugim roditeljima uspjela izlobirati da se uvede pojam njegovatelja, osnovan je vrtić za djecu s teškoćama u razvoju, javnost je senzibilizirana za njihove probleme, organizirano je bezbroj institucionalnih i humanitarnih akcija, piše tportal.

Još 2002. godine pokrenuta je istraga protiv četvorice tadašnjih liječnika iz splitske bolnice, tri godine kasnije ona je proširena na još dvojicu, optužnica je podignuta tek 2008. godine, a predmet se seljakao od suda u Splitu preko onih u Trogiru i Sinju sve do suda u Zadru. Misteriozno su nestajali nalazi koji su se potom pojavljivali u blijedim kopijama, vještačenja su bila neodređena ili međusobno kontradiktorna, ročišta se nisu sazivala, postupak je obustavljan i potom odlukom Vrhovnog suda ponovno obnavljan i sve je vodilo prema fijasku.

image

U kolovozu 2004.

Božo Vukičević

Godine 2017. liječnici su nepravomoćno oslobođeni - jedan od glavnih problema bili su upravo izblijedjeli nalazi zbog kojih nije bilo moguće jasno utvrditi jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja jer se time određuje jesu li za smrtni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi - a godinu dana kasnije takvu presudu pravomoćno potvrđuje Županijski sud u Slavonskom Brodu, šest mjeseci uoči zastare.

Bio je to šesti sud koji se bavio ovim predmetom. Sedmi sud je Općinski građanski sud u Zagrebu na kojemu su Dijana Aničić i njen Duje još 2003. godine pokrenuli privatnu parnicu protiv splitske bolnice. U tom postupku su se kao ‘umješači‘ pojavili isti liječnici.

Ovaj sud je u dugotrajnom postupku i uz pomoć vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu nedvojbeno utvrdio cijeli niz grešaka u vođenju trudnoće Dijane Aničić. Doduše ne u ordiniranju lijekova, ali svakako u činjenici da je ona morala biti intenzivno nadgledana od 34. tjedna, te u neobjašnjivom višesatnom odgađanju carskog reza. Splitska bolnica stoga snosi objektivnu odgovornost.

‘Nakon punih dvadeset i pet godina ovo nije puno više od Pirove pobjede, zapravo se osjećam jako loše, a tek treba vidjeti hoće li uslijediti žalbe, miješanje ‘umješača‘ i drugi manevri. Malo mi je zlo, no nije problem: netko to od gore vidi sve‘, iskreno je za tportal kazala Dijana Aničić. Ona ističe da splitsku bolnicu u cjelini nipošto ne krivi za svoj slučaj: ondje, kaže, rade divni ljudi.

‘Liječnici, sestre i kompletno osoblje više puta su spasili Dujin život i u mnogim kritičnim trenucima nisu bili obični ljudi, nego nadljudi. On je borac, a oni se bore zajedno s nama‘, rekla je Aničić za tportal.

image
Nikola Vilic/Cropix
27. travanj 2024 16:39