StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettrčali s 50 kg opreme

Je li ravnatelj KBC-a Split mogao biti spašen? Zbog betonskih blokova vozilo Hitne nije moglo stići do dr. Jurića, djelatnici morali trčati do plaže s 50 kilograma opreme

15. kolovoza 2018. - 12:21

Mladi 29-godišnji liječnik opće prakse, koji je želio ostati anoniman, zaposlenik Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, koji se u nedjelju poslijepodne sasvim slučajno zatekao na splitskim Ovčicama, uložio je ogroman napor ne bi li spasio život prof. prim. dr. sc. Ivi Juriću, ravnatelju KBC-a Split.

Nažalost, nije uspio. Dr. Jurić je, najvjerojatnije zbog teškog srčanog udara, preminuo na svojem omiljenom kupalištu.

Smrt je prof. dr. Jurića, kako smo već pisali, zatekla na njegovoj omiljenoj plaži, splitskim Ovčicama, gdje je u svakom trenutku svojeg slobodnog vremena odlazio zaigrati na karte i otplivati svoju dnevnu dionicu. Tako je bilo i u nedjelju, kad je pri izlasku iz mora nakon plivanja ravnatelj prof. dr. Jurić osjetio gušenje i bol u prsima.

Nije mogao disati

– Upravo sam izišao iz mora i sjeo na obližnji zidić. U jednom trenutku čovjek koji je plivao vidio je da drugi plivač otežano pliva te mu je pomogao da iziđe iz mora. Kad su njih dvojica izišla iz mora, ja sam čovjeku kojemu je bilo loše, ne znajući još uvijek o kome se radi, rekao da sjedne kako ne bi pao. On me je poslušao, sjeo je na zidić, a ja sam mu rekao da sam liječnik. Požalio mi se da ne može disati. Kako sam vidio da se ne osjeća dobro, polegao sam ga u bočni položaj. Tada sam utvrdio da mu slabi puls i rekao sam da netko odmah pozove 194.

Kad sam utvrdio da je prestao disati, odmah sam započeo s reanimacijom, i tada sam postao svjestan da se radi o ravnatelju splitske bolnice. Moram istaknuti da su svi ljudi na plaži bili maksimalno korektni, neki su mi ponudili i pružili pomoć u reanimaciji, no, nažalost, nismo uspjeli. Ubrzo, za nekoliko minuta, došli su i djelatnici Hitne pomoći, koji su nastavili postupak reanimacije, ali prof. dr. Juriću, nažalost, nije bilo pomoći – rekao nam je 29-godišnji liječnik.

No, šaka u oko u priči o spašavanju života prof. dr. Ive Jurića (ili bilo koga drugoga u sličnoj situaciji) jest činjenica da su djelatnici Hitne medicinske pomoći, koji su u rekordnom roku došli na mjesto događaja, morali trčati stotinjak metara s reanimacijskom torbom s 50-ak kilograma razne medicinske opreme jer se do mjesta događaja nisu uspjeli probiti svojim vozilom.

U tome su ih spriječili betonski blokovi koji su postavljeni na put koji vodi od Puta Firule, preko nekadašnjeg restorana "Šumica" do plaže.

– Zbog tih blokova koji su postavljeni na puteljak koji vodi do plaže vozilo Hitne pomoći nije moglo proći do samog mora, jer betonske blokove nitko ne može pomaknuti. Ja sam se izborila da se skinu vrata koja su bila prepreka ulasku s Puta Firula u samu Šumicu i sada je taj prolaz oslobođen. Međutim, netko je betonskim blokovima suzio jedini put do mora za vozila koja, kao hitna pomoć, moraju doći do plaže. Zbog suženja tu ne mogu proći ni osobna vozila, a kamoli vatrogasci ili vozilo Hitne pomoći. Kad još netko parkira osobni automobil, ne može proći ni mušica. Čak sam apelirala i preko Facebooka i pisala poglavarstvu da se ti betonski blokovi uklone, jer su i prošlog ljeta bila dva slučaja kad vozilo Hitne pomoći nije moglo doći do plaže, a to je bilo prijeko potrebno – rekla nam je Vera Ferić, vlasnica ugostiteljskog objekta na Ovčicama.

Ovaj problem nije od jučer.

– Ja godinama muku mučim s tim da se do plaže Ovčice oslobodi put koji služi za dostavu, hitnu pomoć, vatrogasce, policiju, invalide, ali to mi ne polazi za rukom. Ne znam što se još treba dogoditi ili što će se još dogoditi pa da odgovorni reagiraju – kaže Vera Ferić.

'Stala' i policija

I ne samo da do plaže, gdje se odvijala drama, nije moglo proći vozilo Hitne pomoći, nego je zapelo i vozilo policijske patrole koje je došlo na očevid.

– Blokovi na početku nizbrdice s Puta Firula prema nekadašnjem restoranu "Šumica" postavljeni su da se u središnjem dijelu Šumice na parkiraju automobili i da se od Šumice ne pravi divlje parkiralište. Te blokove postavio je Grad, i oni nikako ne ometaju normalan prolazak vozila do nekadašnjeg restorana "Šumica". Međutim, betonske blokove koji vode putićem do same plaže Grad nije postavio, a tko je to učinio, ja ne znam – rekao nam je Damir Babić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno redarstvo Grada Splita.

'Prošireno srce'
Prof. dr. Ivo Jurić bio je srčani bolesnik, konkretno, bolovao je od diletacijske kardiomiopatije, odnosno imao je "prošireno srce", tj. veliko srce, a ta bolest najčešće nastaje kao komplikacija virusnog miokarditisa.

Promjene u KBC-u Split: Dr. Julije Meštrović na čelu
Nenadana smrt prof. prim. dr. sc. Ive Jurića uvjetovala je i promjene na čelu KBC-a Split. Najveću zdravstvenu ustanovu u Dalmaciji i drugu bolnicu po veličini u Hrvatskoj do daljnjeg će voditi prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ugledni pedijatar koji je do sada obnašao dužnost zamjenika ravnatelja KBC-a Split. Njegova desna ruka bit će dr. sc. Ante Marović, dosadašnji pomoćnik ravnatelja za kvalitetu. Komemoracija u povodu smrti prof. prim. dr. sc. Ive Jurića održat će se u utorak u 13 sati u velikoj predavaonici KBC-a Split (Firule).


Godinama se borim za to da se do plaže Ovčice oslobodi put koji služi za dostavu, hitnu pomoć, vatrogasce, policiju, ali to mi ne polazi za rukom – žali se Vera Ferić, vlasnica ugostiteljskog objekta na Ovčicama

05. svibanj 2024 18:56