StoryEditorOCM
Crna kronikaSjednica žalbenog vijeća

Horvatinčić: Nagodio sam se s djecom stradalih oko odštete, tražili su osam milijuna eura, ali im nisam toliko dao; Odvjetnik talijanske obitelji: Nije ništa dogovoreno!

Piše Zadarski.hr; Ante Talijaš
11. travnja 2018. - 19:04

Tomislav Horvatinčić u srijedu je bio u Zadru gdje je na Županijskom sudu održana sjednica žalbenog vijeća povodom žalbe Državnog odvjetništva na presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je sutkinja Maja Šupe oslobodila ovog kontroverznog zagrebačkog poduzetnika odgovornosti za usmrćivanje supružnika Salpietro u kolovozu 2011. svojim gliserom kod otočića Maslinovik u akvatoriju Primoštena, javlja Zadarski.hr

Sutkinja Šupe je ustvrdila da je Horvatinčić u trenutku smrtonosnog udesa imao sinkopu. 
U razgovoru s novinarima Horvatinčić je otkrio da se uspio nagoditi s djecom stradalih supružnika oko financijske odštete, ali iznos nije htio otkriti. Rekao je da su oni od njega tražili 8 milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika.

Odvjetnik Talijana: Nije ništa dogovoreno!

- Tomo Horvatinčić nije ništa dogovorio oko plaćanja obeštećenja obitelji Salpietro i Horvatinčić nije platio ništa. On i dalje govori neistine – kazao nam je zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik djece stradalih Talijana.
Frangeš je dodao kako su ovakve teatralne izjave od Horvatinčića čule i tijekom njegove završne riječi na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku.

- Horvatinčić osobno nikada u ovim sedam godina nije ponudio obeštećenje obitelji koju zastupam. Riječ je o polici osiguranja. Osiguravajuća kuća njegove jahte Santa Marine dužna je isplatiti milijunu eura obeštećenja obitelji, ali tek pod uvjetom kada se Horvatinčić sudskom pravomoćnom odlukom proglasi krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali Francesco i Marinella Salpietro – pojasnio je opunomoćenik talijanske obitelji, odvjetnik Ognjen Frangeš.



- Želim još jednom ponoviti kako smatram da je gospodin Horvatinčić ubio moga oca Francesca i majku Marinellu u kolovozu 20011. godine. Od Vijeća Županijskog suda u Zadru u ovom žalbenom postupku očekujem odluku kojom će ispraviti nepravda donošenjem oslobađajuće presude za ubojicu mojih roditelja na Općinskom sudu u Šibeniku sutkinje Maje Šupe.. Nakon sedam godina od nesreće u kojoj su moji roditelji izgubili život zbog neodgovornog ponašanja gospodina Horvatinčića, očekujem da će drugostupanjski sud u Zadru konačno zauzeti pravičan i pravedan stav – kazao nam je Federico Salpietro, sin stradalih Talijana.

- Odluka zadarskog suda od krucijalne je važnosti i za hrvatsko pravosuđe u cjelini. Jer,  ako se ponovno prihvati smiješna Horvatinčićeva izmišljotina sinkopa kao uzrok pomorske nesreće, koju je od do sada lukavo koristio, a prvostupanjski sud uvažio i oslobodio ga krivnje, onda će to biti nevjerojatan pravni  presedan, ne samo u Hrvatskoj, nego i na svijetu. Svatko će se ubuduće sa optuženičke klupe braniti da su počinili kazneno djelo i zločin jer su imali sinkopu. Pravedna odluka zadarskog suda vratit će povjerenje u hrvatsko pravosuđe, a ona bi bila itekako važna i za hrvatski narod jer bi mogli biti opet ponosni na svoj pravosudni sustav – kazao je Federico Salpietro.
 

31. svibanj 2024 15:33