StoryEditorOCM
Crna kronikaOglasila se i policija

Dobro su omastili brkove: Kandido, otac i sin Pejčinoski i njihov kompanjon oštetili su TLM za 116, a Jadransku banku za 53 milijuna kuna (FOTO)

11. svibnja 2017. - 18:16

O jutrošnjem uhićenju Tonćija Kandida, dugogodišnjeg menadžera u TLM-u i raspisivanju međunarodnih tjeralica za ocem i sinom Markom i Loranom Pejčinoskim te Andrašom Brodnjakom, koji je u ime tvrtke Euris sa sjedištem u Beču, u vlasništvu Pejčinoskih, bio izvršni direktor u TLM-u, oglasila se i šibenska policija.

U međuvremenu Kandido je priveden uz pratnju policije i s lisičinama na rukama u zgradu suda. Privođenje je pratio i Kandidov branitelj Krešimir Škarica, a policija je iz prtljažnika automobila iznijela i pozamašnu dokumentaciju.

Evo, policijskog izvješća:

-Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU šibensko-kninske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku proveli su složeno kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, dvojicom austrijskih državljana starosti 50 i 71 godinu te 38-godišnjim slovenskim državljaninom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja poslovne i službene isprave- stoji u policijskom priopćenju.



Policija je utvrdila sumnju da su kaznena djela počinili u vremenskom razdoblju od 2012. do kraja 2014. godine i to u svojstvu: 58-godišnjak kao predsjednik Uprave trgovačkog društva sa sjedištem u Šibeniku, 38-godišnjak kao član uprave društva i predstavnik krajnjih fizičkih vlasnika društva te ujedno član uprave krajnje vlasničke tvrtke sa sjedištem u Beču, 50-godišnjak kao član uprave tvrtke sa sjedištem u Beču te suvlasnik i član uprave tvrtke kupca društva također sa sjedištem u Beču i 71-godišnjak kao suvlasnik i član uprave te tvrtke kupca i suvlasnik kupaca društva tvrtki iz Bratislave i Tomašova.

U navedenom vremenskom razdoblju osumnjičeni su, prodajom gotovih proizvoda trgovačkog društva iz Šibenika prema vlasnički povezanoj tvrtci iz Beča i s njom povezanim tvrtkama iz Bratislave i Tomašova, po cijenama znatno manjim od cijena po kojim se prodavalo drugim kupcima, oštetili trgovačko društvo iz Šibenika za iznos od 95.398.597,02 kuna.

Nadalje, neplaćanjem faktura iz faktoringa od strane kupca ino-tvrtke iz Tomašova na štetu trgovačkog društva iz Šibenika u iznosu od 8.029.520,02 kuna, a korištenjem nepravilnog i prijevarnog faktoringa u odnosu na vlasnički povezane tvrtke iz Beča, Bratislave i Tomašova, banka sa sjedištem u Šibeniku je oštećena za iznos od 44.288.818,80 kuna, a izradom lažnih faktura prema istoj banci, dodatno je oštećena za 9.235.901,06 kuna,



Osim toga, plaćanjem fiktivnih intelektualnih usluga prema vlasnički povezanim tvrtkama sa sjedištem u Beču i Bratislavi međusobnim kompenzacijama, odnosno isporukama robe, trgovačko društvo u Šibeniku je oštećeno za iznos od 13.214.930,35 kuna.

Ovim kaznenim djelima trgovačko društvo iz Šibenika je oštećeno za ukupni iznos od 116.643.045,39 kuna, a banka sa sjedištem u Šibeniku za daljnji iznos od 53.524.719,86 kuna, odnosno sveukupna šteta za trgovačko društvo i banku je 170.167.767,25 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni 58-godišnjak će, uz kaznenu prijavu, biti predan pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave, a protiv ostalih osumnjičenih, koji su strani državljani u njihovoj odsutnosti, bit će podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, priopćili su iz šibenske policije.
 

28. svibanj 2024 10:55