StoryEditorOCM
ZanimljivostiDoznajte što stručnjaci savjetuju protiv mamurluka

Pijte puno vode, izbjegavajte masnu hranu i šećer

30. prosinca 2016. - 16:17

Česta neugodna posljedica blagdanskiih proslava je mamurluk. I unatoč tome što se uvijek zaklinjemo da nećemo popiti više od dvije ili tri čaše šampanjca, čvrsta obećanja obično ishlape do kraja proslave u oblaku alkohola. Iako ne postoji dokazana znanstvena metoda za liječenje mamurluka, liječnici i nutricionisti savjetuju konzumiranje puno tekućine, najbolje vode. 
Koliko će jak i neugodan biti mamurluk ovisi o tome koliko je alkohola konzumirano, koliko je snažan i otporan organizam, o kojem je spolu riječ i je li konzumirana hrana prije alkohola, smatra Michel Lejoyeux, profesor psihijatrije na prestižnome pariškom Sveučilištu Paris Diderot koji se bavi ovisnostima.

Drži da konzumiranje dviju čaša alkohola ne bi smjelo rezultirati intoksikacijom, no savjetuje da se ne prijeđe količina od četiriju čaša alkoholnog pića.

Podsjeća da nema dokazane znanstvene metode za liječenje posljedica konzumiranja prevelike količine alkohola, no kad je šteta već počinjena, a vi ste se probudili s mamurlukom i ne uspijevate pomaknuti udove, savjetuje da slijedite neka učinkovita pravila. 

Nutricionistkinja Laurence Plumey  sugerira da preventivno, prije konzumiranja veće količine alkohola,  popijete vodu u količini koja vam odgovara.  Glavobolju, po njezinim riječima,  uzrokuju dehidracija i poremećaj elektrolita, a može se javiti i zbog vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila.

Kad je šteta već nastala,  pokraj sebe, savjetuje Plumey, imajte bocu s vodom i stalno pomalo pijuckajte dok ne dođete do 1,5 ili dvije litre. Izbjegavajte ekstremno hladnu vodu ili neki vrući napitak, radije pijte vodu sobne temperature. Suprotno uvriježenom mišljenju da će masnija hrana izvući toksine i vratiti u ravnotežu šećer u krvi i izgubljenu sol iz organizma, ona ne poništava negativan učinak alkohola, no svakako treba nešto pojesti da ne bi došlo do hipoglikemije. Konzumirajte laganiju hranu, juhu i šnitu šunke da biste pomogli jetri u njezinu radu. Izbjegavajte šećer.

24. svibanj 2024 00:25