StoryEditorOCM
LifestyleZbogom mladosti

Nutricionistica otkrila što ne biste trebali jesti nakon 40. godine: ‘To je pogonsko gorivo za maligne bolesti‘

Piše Mozaik SD
22. rujna 2023. - 11:00

Nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da su nakon 40 godina jasno vidljive posljedice nepažnje iz mladosti. No, nema toga što zdrave navike ne mogu riješiti i pomoći vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, piše avaz.ba.

Čips i gazirana pića

Kaže da, osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu prehrane, jer je pravo vrijeme da se neke namirnice izbace s jelovnika.

- Možete zaboraviti čips i gazirana pića. Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode - objašnjava Pavlova i dodaje da je potrebno da se na jelovniku često nalaze morska riba, gljive, grejp, zeleno povrće, heljda, orasi, brokula, ali i kurkuma i kumin.

Također, nutricionistica ističe kako je važno piti što više vode, jer ona ima veliku ulogu u funkcioniranju organizma. Osim vode, u svakodnevnoj prehrani poželjni su i biljni čajevi.

Smanjenje unosa šećera osnova je zdravijeg života

- Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je “pogonsko gorivo” za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Svakako se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli kruh, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice - objasnila je Pavlova.

Liječnica je podsjetila i na štetu koju može izazvati brza hrana jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, posebice meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih žila i zglobova, što za posljedicu ima probleme s kožom, metabolizmom i debljanjem.

23. svibanj 2024 05:54