StoryEditorOCM
Lifestyleistraživanje

Britanski znanstvenici: Djeca koja piju energetska pića podložnija su psihičkim poremećajima, pa i suicidalnim mislima

Piše MOZAIK SD
2. veljače 2024. - 17:08

Djeca koja konzumiraju energetska pića podložnija su psihičkim poremećajima, rezultati su najnovije britanske studije. Prema istraživanju Sveučilišta u Newcastleu i Teessideu, energetska pića mogu imati negativan učinak na dječji mozak jer njihova upotreba povećava rizik od mentalnih problema uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), depresiju, tjeskobu i suicidalne misli.

Konzumacija energetskih pića ima za cilj povećati energiju kofeinom i drugim stimulansima. U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Public Health znanstvenici su uzeli u obzir podatke iz 57 istraživanja koja su obuhvatila 1,2 milijuna djece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, objavio je New York Post.

Znanstvenici su ovu studiju proveli kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine i otkrili još negativnije posljedice za mentalno i tjelesno zdravlje djece uzrokovane konzumacijom energetskih pića, rekao je glavna autorica studije, profesorica sa Sveučilište Teesside, Amelia Lake.

Na temelju tih saznanja istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića djeci mlađoj od 16 godina.

28. travanj 2024 02:19