StoryEditorOCM
GlazbaNikad veći interes

Šibenik će imati doček Nove na tri pozornice; Doznajte koliko će vas to koštati: organizatori kažu kako nije puno

23. studenog 2018. - 15:07

Šibenik će Novu 2019. godinu dočekati s glazbenicima, koji žanrovski pretjerano ne odskaču od lanjskih zvijezda - Dubioze kolektiva i Elementala. Ili, bolje rečeno, privlače vrlo sličan profil publike. Jedina je novost u odnosu na lanjsku godinu drugačiji organizacijski koncept. Šibenčani će istovremeno imati tri dočeka! Pitate se kako?

- U novogodišnjoj noći imat ćemo tri pozornice. Na onoj, nominalno glavnoj, ispred zgrade Županije, svirat će Makedonac Kiril Džajkovski. U zagrijavanju će, pak, nastupiti grupa Kawasaki 3P. Stotinjak metara dalje, u Đardinu će zapjevati The Frajle. Između te dvije pozornice smjestit će se ona na malom trgu u Ulici Jurja Barakovića. Na njoj će nastupiti tandem After Affair, te DJ kolektiv Roof AW. Svirka na trgu kod Županije završit će nešto ranije nego ostale. Tada bi se zabava trebala prebaciti u Đardin, gdje će se nakon Frajli na pozornicu popeti DJ-evi iz Studija 54 – objašnjava Mirjana Žurić, šibenska pročelnica za društvene djelatnosti.

Propao Medulić

Među trima pozornicama nema onih koje je Šibenik dosad koristio za (javne) novogodišnje tulume. Poljana je izvan funkcije iz praktičnih razloga (čitaj: radova), a organizatori su, barem privremeno, odustali od proslava u Docu.

- Proslave u Docu neće biti jer je koncerte u tom dijelu grada puno teže izvesti u tehničkom smislu. A, uz to, ne želimo narušavati koncept dosad uspješne Adventure u novogodišnjoj noći. Zato smo jednu pozornicu postavili u Đardinu, a druge dvije nedaleko od njega. Želja nam je bila da treća pozornica bude na Meduliću. No, radovi na palači Galbiani su nam "pokvarili" tu ideju - kaže Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika.

Kad pričamo o izvođačima, strani su ponovno dobili prednost u odnosu na domaće. No, ovoga puta s pozornice nećemo slušati socijalno angažirane tekstove i političke poruke. A, nadamo se, ni brojiti prste (op. a. sjetite se Dubiozina podignuta tri prsta!), niti slušati dječja objašnjenja o tome zašto su podignuti, onda kad se zastor spusti.

 

 

Makedonac Kiril Džajkovski donijet će nam spoj elektronike i tradicionalne glazbe svoje zemlje. Zajedno s njim na bini će biti i trubači.

Zagrebački punkeri iz Kawasaki 3P-a ove godine slave 25 godina rada, a šibenska ih je publika već mogla čuti na, nažalost ugaslom, "Terraneu".

Frajle se vjerojatno već osjećaju kao domaći sastav u Šibeniku. U posljednjih nekoliko godina pojavljivale su se na "Šansoni", a minulog ljeta i na Tvrđavi svetog Mihovila. Novosađanke su poznate po vrlo širokom repertoaru, posebno po obradama pop i rock pjesama.

Najžešće će, međutim, biti na najmanjoj novogodišnjoj pozornici, s obzirom da će se s nje emitirati zvuci elektroničke glazbe. Sarajevskih i mostarskih DJ-eva.

- Organizaciju i koordinaciju glazbenog programa prepustili smo Tvrđavi kulture, odnosno Morani Periša. Znam da se stariji bune na selekciju glazbenika. Međutim, na novogodišnjim proslavama okuplja se većinom mlađa populacija pa je logično da se prilagodimo njihovu ukusu. Zato će, vjerujem, u sklopu adventskog programa svatko naći nešto po svom guštu - poručuje Karađole.

Veliki interes

Direktor šibenskog TZ-a naveo je još jedan podatak, koji ide u prilog organizatorima:
- Nikad nismo dobili toliko upita za smještaj u tom razdoblju kao ove godine. A zahvaljujući novootvorenom hotelu "Bellevue" sada imamo i veći broj kreveta.

Na posljednjem se šibenskom dočeku, prema nekim procjenama, skupilo oko deset tisuća ljudi. Karađole i ostali vjeruju da bi se ta brojka mogla ponoviti i ove godine. Makar, bit će teško procijeniti koliko je Šibenčana i gostiju izašlo na ulice, s obzirom na tri odvojena dočeka.

- Ako bude lijepo vrijeme, kao lani, ne vidim razlog da ne dosegnemo tu brojku. Samo se nadam da će ove godine ugostitelji imati više sluha. Da neće u novogodišnjoj noći zatvarati vrata svojih objekata - kaže Dino.

Za kraj smo ostavili onu najškakljiviju temu i pitanje od kojeg organizatori obično bježe - koliko sve to košta? Šibenčani su lani za Dubiozu i Elemental "istresli" 50 tisuća eura. Ovoga će puta, bez obzira na veći broj izvođača, sve biti puno jeftinije.

- Ukupni honorar za sve novogodišnje izvođače bit će 27 tisuća eura ili oko 200 tisuća kuna. Radi se o cifri koja ide isključivo za honorare, dakle bez PDV-a – otkrila nam je Mirjana Žurić.

10. lipanj 2024 11:51