StoryEditorOCM
GlazbaU čast legende

Festival dalmatinskih klapa u Omišu počeo autorskom večeri u čast doajena šibenske klapske pjesme Ante Barbače

Piše Šibenski.hr
2. srpnja 2023. - 20:05

 

 

 

Najstariji i najveći festival klapske pjesme koji se ove godine održava u Omišu 57 godinu zaredom odao je počast Anti Barbači, istaknutom šibenskom glazbeniku, skladatelju, pjevaču, aranžeru i sakupljaču starih šibenskih pjesama i napjeva. Autorskom večeri posvećenoj Ante Barbače tako je počeo omiški, 57. Festival dalmatinskih klapa.

Bila je to po mnogočemu prava šibenska večer. Festivalsku zastavu podigao je skaldatelj i aranžer Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala i autor svečane pjesme grada Omiša "Na omiškoj stini" ujedno i festivalske himne. Voditelj programa bio je šibenski novinar i radijski voditelj Nikola Urukalo, a tom je prigodom predstavljena i knjiga Ante Barbače "Dota od nota" koju je izdao Muzej grada Šibenika. U Omišu je knjigu predsdtavila šibenska etnologinja Marija Krnčević Rak, koja je knjigu i uredila. Barbačine pjesme, odnosno pjesme koje je pronašao i zapisao te aranžirao izvele su klape "Bunari", "Prijatelji Barbiju" i "Fortica" te ženska klapa "Orušulice".

UIme omiškog Festivala, maestro Mojimir Čačija uručio je obitelji pok. Ante Barbače prigodne poklone u znak sjećanja na ovu večer, a Barbačini prijatelji, suradnici, pjevači i svirači okupljeni pod imenom "Prijatelji Barbiju" na kraju su u čast legende šibenske klapske pjesme izeli Šibensku baladu.

27. travanj 2024 09:53